Umlčte hladový mozek!

Nadváha, nebo dokonce obezita, jsou problémy, s nimiž se potýká stále více lidí. Proč máme kila navíc, je nad slunce jasné. Hodně jíme a málo se hýbeme, skladba stravy není ideální, protože namísto zeleniny, ovoce a kvalitních bílkovin konzumujeme smažená jídla z fastfoodu a podobně. Kalorie navíc pak přidává alkohol či slazené nápoje, které bychom měli zaměnit za vodu. Za přejídáním, a tedy tloustnutím, je však u spousty lidí psychika, kdy máme tendenci zajídat a zapíjet stres, smutek či nudu. Toto tzv. emoční přejídání je potřeba udržet na uzdě. Jak na to? Co můžeme pro sebe udělat nyní v době dovolených, kdy je spousta lákadel v podobě langošů, párků v rohlíku a stravování all inclusive? Poradíme spolu s odborníky.
Pozor na uzobávání
Někdy, často právě v létě, máme pocit, že téměř nic nejíme, a stejně nehubneme nebo naopak ještě přibíráme. Vynecháváme hlavní jídlo, jenže místo toho si často dopřáváme víc těch malých. Nenápadné snacky, káva s mlékem nebo prosecco jsou skryté kalorie, které nám můžou zamávat s ručičkou na váze. Café latte, sladké cappuccino nebo smoothie vypadají nevinně, ale mohou klidně obsahovat kalorií, jako celé hlavní jídlo či oběd. Někdy si dáme jen pár oříšků, jenže pro naše tělo to znamená několik sto kalorií během sekund, a to nemáme ani pocit, že jsme něco jedli. Bonbony nebo proteinové tyčinky jsou to samé. Proto je dobré dát si raději pořádné jídlo, které obsahuje zeleninu, maso, luštěniny a je bohaté na bílkoviny, než celý den uzobávat a myslet si, že jsme téměř nic nesnědli. Když se totiž kaloricky ty maličkosti sečtou, může to být i víc než bohatý oběd, který nás zasytí.
Hydratace je základ
Je důležité si v horku nastavit den tak, abychom nejen přežívali, ale i byli funkční a naplno si to užili. A v tom případě je hydratace alfou omegou. Martina Marková radí, jak zvládnout horký den krok za krokem a bez obav.
1. Ráno – příprava na celý den
Začněte den větším příjmem tekutin. Ideálně je vypít 300 až 500 ml vody a můžeme do ní přidat i špetku soli. Pak přidáme lehkou snídani plnou bílkovin a zeleniny.
2. Dopoledne – výkon a pohyb
Můžeme využít ještě chladnější část dne na práci, procházku nebo nějakou aktivitu. Pokud pijete kávu, dejte si ji právě dopoledne, ne odpoledne, kdy je stres z tepla vyšší. Ideálním pitím je minerálka s trochou citronu.
3. Poledne – minimalizace přehřátí
Velké jídlo si nechte až na pozdější odpoledne. Mezi 12 až 16 hodinou zařaďte lehčí oběd. Pokud můžete, zařaďte klidový blok. Tělo snáší horké lépe s nižší tepovou frekvencí.
4. Odpoledne – doplňování zásob vody a minerálů
Dopřejte si vysokovodnaté potraviny, jako jsou meloun, okurka, listová zelenina. Pokud cítíte únavu, nesahejte hned po cukru. Je dobré doplnit sodík a vodu.
5. Večer – regenerace a prevence nočního přehřátí
Teplá sprcha před spaním paradoxně pomůže. Tělo pak sníží teplotu. Ložnici dobře vyvětrejte a vychlaďte. Je dobré dát si lehčí večeři. Příliš velké množství bílkovin totiž zvedá termický efekt. Kdykoliv během dne musíme pít vodu. Pocit sucha v ústech znamená, že jsme už dehydratovaní. Nepijte, až když cítíte žízeň, ale vodu si dopřávejte v pravidelných intervalech. Večer naopak pití trochu omezte, aby vás v noci nebudila potřeba jít na záchod a vy se pořádně vyspali.