Hlasatelka Saskia Burešová (67): Zkrachovala kvůli sebevraždě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hlasatelka Saskia Burešová (67): Zkrachovala kvůli sebevraždě!

Saskia je stále elegantní dáma.
Saskia je stále elegantní dáma. (Foto Aha! – Dan Černovský, Pavel Machan a kniha Co jsem ještě neřekla)

Ševče, drž se svého kopyta! To by určitě každému poradila po svých smutných zkušenostech televizní hlasatelka Saskia Burešová (67). Dvakrát zkusila podnikat a pokaždé splakala nad výdělkem!

Po roce 1989 Saskii zlákalo podnikání. „Inspirovaly mě dopisy divaček. Ptaly se, co dělám pro to, abych vypadala dobře. Jak pečuju o vlasy, o pleť,“ prozradila Burešová v knize Co jsem ještě neřekla.
Absolvovala kosmetický kurz a hledala prostory pro salon. „V ulici, kde jsme bydleli, se uvolnilo bývalé agitační středisko. Potřebovalo to ale velkou přestavbu. Neměli jsme dost peněz, tak jsem si vzala půjčku,“ líčí Burešová. Následovaly pekelné peripetie. Stavitel, který na vše dohlížel, zmizel beze stopy. Finanční náklady šly vesele nahoru.


Vyhozeni z domu
„Když jsme se konečně dostali ke kolaudaci, přišel nějaký pán a řekl, že je příbuzný majitele domu. A ten že si zažádal o navrácení,“ popisuje děsivé chvíle legendární hlasatelka. Přitom se samozřejmě ještě před zahájením prací na tehdejším OPBH informovali, zda dům nemá náhodou majitele. „Přestože jsme měli úředně vše v pořádku a jednali přesně podle zákona, byli jsme z nebytových prostor, které jsme za velké peníze zrekonstruovali, vyhozeni bez náhrady,“ konstatuje Saskia.
Majitel se zastřelil
Burešová si připadala podvedená a ošizená. Její kosmetičky a kadeřnice byly bez práce, cítila za ně zodpovědnost. „Pomoc přišla v podobě nové nabídky na prostory k podnikání. Bratr manželova kamaráda zrestituoval dům a měl volné sklepy. Museli jsme si vzít další půjčku, za niž jsme ručili veškerým majetkem,“ vzpomíná Saskia. Rozjel se už známý kolotoč náročných rekonstrukcí.
„Když jsme se po letech dostali z nejhoršího a poplatili dluhy, majitel domu se zastřelil,“ graduje své vyprávění Burešová. „Dědicové dům okamžitě prodali zahraniční firmě . Byli jsme znovu na dlažbě,“ konstatuje Saskia. Šest let se soudili, než pochopili, že by jen vyhazovali peníze oknem. „Zbyl jen pocit absolutní nespravedlnosti,“ uzavírá Saskia.

Jak šel čas
Saskia v Československé televizi začala pracovat v roce 1967, kdy s Eduardem Hrubešem moder ovala pořad Poštovní schránk a. Pak se stala televizní hlasatelkou a na tomto postu působila a ž do jeho zrušení k 1. 1. 2 006. Začala připravovat po ř ad Kalendárium, kter ý dělá dodnes.



Přečtěte si
anot
15. 11. 2013 • 12:53

Sundej tu zrzavou paruku at' národ vidí jak vypadáš

majojo
15. 11. 2013 • 10:33

Ono stačí být středního věku a bryndnout si do klávesnice kafe, to pak udělá s textem divy.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.