StarDance, když ČAHOUNI tančí: Trojskokanka Kašpárková musí mít nejvyššího tanečníka v zemi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

StarDance, když ČAHOUNI tančí: Trojskokanka Kašpárková musí mít nejvyššího tanečníka v zemi!

Šárka Kašpárková s Janem Tománkem tvoří krásný taneční pár.
Šárka Kašpárková s Janem Tománkem tvoří krásný taneční pár. (ČT)

Než atletka Šárka Kašpárková (42) kývla na účast v televizní taneční soutěži StarDance, měla jen jednu jedinou starost. Sehnat stejně vysokého nebo vyššího partnera. Měří 186 cm a tak k ní připadal jako možný jen jediný vhodný protějšek, 191 cm vysoký Jan Tománek (42). „Je to nejvyšší tanečník v republice, vyšší už tady nemáme,“ směje se trojskokanská mistryně světa z roku 1997.

Prvnímu vystoupení před televizními kamerami přecházely tři měsíce tvrdé dřiny. Oba jsou z Brna, a tak trénovali v moravské metropoli. „Aspoň nás nikdo neokukoval, neměli jsme špiony,“ uculuje se Šárka. Když netancuje, věnuje se odznaku všestrannosti, tedy radí, jak nejlépe a nejefektivněji trénovat. „Teď radím ale hlavně sobě, jak neplést kroky, jak si pamatovat celou sestavu.“

Maminka šla do mdlob

Jediný, kdo měl obavy z Šárčina tancování, byla prý maminka. „Zhrozila se, že si mě v šatech nedokáže na parketu představit. Pořád mě vidí jako dlouhé bidlo. Ale už mě viděla a je spokojená.“ Na rozdíl od mnoha jiných sportovců si Šárka Kašpárková tanečními v minulosti prošla.

Se svojí výškou se snažila ostatně popasovat už v mládí. „Populace roste a dneska už holka přes metr osmdesát nikoho nepřekvapí, kdežto v době, kdy mi bylo šestnáct, to bylo jinak. Když jsem vlezla do tramvaje, tak se lidé dívali, co je to za čahounku. V tanečních jsme si paradoxně při tancování sedli se spolužákem, který byl menší než já. Na druhou stranu čím jsem byla starší, tím víc jsem komplex z výšky ztrácela,“ tvrdí Šárka Kašpárková, která ateltickou kariéru definitivně uzavřela před 4 lety.


Chodila i s menšíma klukama

S výběrem vyšších partnerů nikdy problém neměla. I když třeba v pubertě se jí prý líbili kluci, a bylo to vzájemné, kteří byli menší. „To je holt život. Kdybych měla někoho ráda a byl by menší, tak by mi to určitě nevadilo. Honza, jako tanečník, se mnou sice nemůže dělat nějaké kreace, které by lehce zvládl s partnerkou o hlavu menší a deset kilogramů lehčí, než jsem já. Na druhou stranu je už natolik zkušený tanečník, že se choreografii snaží postavit tak, abych ji zvládla, a abychom tam využili i tu naší vzájemnou výšku. Je to o jeho zkušenostech.“

Tanec je dobrý na hubnutí

Ačkoliv se to zdá k neuvěření, oba taneční partneři si prý celý první měsíc při tréninku na nohu nešlápli. Až poslední dobou se to změnilo. Jak Šárka tvrdí, pošlapala při tancích Jana Tománka rozhodně víckrát, než obráceně. Oba partneři se k tréninkům scházejí až šestkrát týdně. „Fyzicky jsem na tom dobře, pořád se hýbám. Říkám si, že je to dobré na hubnutí, tepovka tomu odpovídá. Spíše je to ale náročnější na psychiku, člověk se musí hodně soustředit, protože jde o věci, které nikdy nedělal.“


Co se bude tančit

Na ty nejlepší účastníky šesté řady StarDance čeká osm různých tanců. „Přiznám se, že kromě úvodních tří tanců vůbec nevím, v jakém pořadí pokračují. Začínáme rumbou, další je waltz, třetí by měl být jive. Myslím si, že mně pořádně ještě nejde žádný, na začátku jsem se dost ´plácala´ v rumbě, ale občas, když si ji natočíme v našem podání na video, tak si nyní říkám: To už vypadá jako tanec. Víc než latina nám půjde zřejmě waltz,“ spekuluje Šárka.




Autor:  Petr Podroužek

Přečtěte si
riita
4. 11. 2013 • 15:34

Ale já nemam min drak z výšky svoji ani syna,to jste špatně pochopili. Bohužel, pravda je , ze stále mnoho lidi v synové okolí, a to i mlada děvčata, vnímají právě jen ten průměr. Neumějí se povznést nad zaskatulkovyny názor, ze ti příliš vysocí, nebo mali jsou ne o méněcenneho. Já jsem si ze své výšky udělala přednost a ne te.esnou vadu a chci , aby to same udělal syn. Bohužel se mne to nedaří!!

mariama
4. 11. 2013 • 12:07

A vy mate pro zmenu mindrak z ceho? Co to znamena, ze ma idealne zena merit do 175 cm a muz do 190? Vsichni nad tuto vami udanou hranici se maji radeji schovavat nebo se idealne radsi vubec nenarodit? To same by pote melo platit pro male lidi a pravo na zivot by meli mit jen ti, kteri se nevymykaji prumeru??? Je to uboha myslenka od jedince, ktery neoplyva intelektem a jeho IQ zamrzla na max. 90. Podobne uvazovali kdysi i naciste, ze jedine modrooky blondak (pozor! vsak vysoky) je jedinec ciste rasy a tudiz povysen nad zbytek lidstva. Mnoho vysokych lidi (ale i malych) ma mindraky prave kvuli lidem jako jste vy, kteri umi prijmout jen sedy prumer a jejich poznamky na jedince vymykajici se sedemu prumeru jsou velmi casto vysledkem jejich nizkeho sebevedomi.

franckajagrova
3. 11. 2013 • 23:51

Ideální výška pro ženu je 165 až 175 cm..nad 180 cm si myslím že už je moc..

franckajagrova
3. 11. 2013 • 23:49

Díky vám je holt vysoký ! A kvůli výšce to nebude..je to tím,že má mindrák ze své výšky..Ovšem pravda je že má chlap ideálně měřit do 190 cm..

riita
3. 11. 2013 • 13:01

Neberte to prosím jako seznam ku, ale sama jsem mela v mládí problémy s výškou. Měřit před čtyřiceti roky 180 cm bylo pro děvče Veľký hendikep. Trvalo mne dlouho,než jsem se s tím Pop Ra La. Des je ppřeci plno vysokých , sebevedomych dívek, které kaslou na předsudky. Výškou 180 cm se dnes pyšní modelky a manekyny. Je to považováno za přednost a nedostatek. Tak holky, ozvěte se. Dik předem za odvahu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.