Svěrák se při natáčení zamiloval do kolegyně: Chtěl odejít od rodiny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Svěrák se při natáčení zamiloval do kolegyně: Chtěl odejít od rodiny!

Kvůli této slovenské krásce chtěl herec opustit manželku.
Kvůli této slovenské krásce chtěl herec opustit manželku. (koláž Ahaonline.cz)

Herec, scénárista a spisovatel Zdeněk Svěrák (77) působí navenek jako strážce morálky, milující manžel, ryzí rodinný typ, který o skandál nezavadí. Jenže takový svatoušek rozhodně není. Když se natáčel film Jako jed (1985), zamiloval se do své o hodně let mladší kolegyně, slovenské herečky Ivony Krajčovičové (53)! Ano, úplně stejně jak mu to předepisoval scénář! Jak jeho milostný úlet dopadl?

Manželka mu zakázala hrát, věděla, že je v tom až po uši…

Děly se tehdy věci... „Zdeněk byl neherec, takže nám docela nahrálo do karet, že se do Ivony, která ve filmu ztvárnila jeho milenku Julku Tomčányovou, opravdu zamiloval,“ přiznal bez rozpaků režisér snímku Vít Olmer (71). Románek trval několik týdnů a věděla o něm i Svěrákova manželka. „Jednou přišel Zdeněk na natáčení s tím, že jeho Boženka mu zakázala dál hrát. Že prý není žádný herec, ale ty milostné scény, že hraje opravdově,“ dodal Olmer.

Svěrák žil celou dobu v naději, že by se mohl flirt s půvabnou Slovenkou proměnit ve vztah. Jenže Krajčovičová mu lásku neopětovala. „Naštěstí už to bylo na konci filmu, protože Zdeněk to strašně těžce nesl. Dokonce se s ní přestal úplně bavit. Když jsem jim potřeboval něco vysvětlit, dát pokyny, musel jsem to říkat každému zvlášť. Oni spolu vůbec nemluvili,“ potvrdil režisér.

Byl to osud…

Dnes už Zdeněk Svěrák vše bere s nadhledem. „Bylo štěstí, že se podařilo najít krásnou slovenskou herečku, která prostě byla výrazný typ. Na muže v mém věku mohla skutečně klidně působit jako jed. Po padesátce to může potkat každého chlapa,“ vyjádřil se diplomaticky ke svému vzplanutí Svěrák. Přitom stačilo málo a k ničemu ani nemuselo dojít.

Zdeněk ve filmu původně hrát neměl! „Postavu Pavla Hnyka měl obsadit Jiří Menzel. Vedení studia Barrandov ale na poslední chvíli odmítlo spojení: Menzel, Máša (autor povídky - pozn.aut), Olmer. Týden před natáčením mi oznámili, že ho musím nahradit někým jiným. Jirka pak sám požádal Zdeňka, jestli by tu roli nevzal,“ prozradil Vít Olmer.

Proč se po Krajčovičové slehla zem?

Krásná herečka, kvůli které se Svěrák málem rozvedl, v devadesátých letech úplně zmizela z televizní obrazovky. Kariéru přerušila zákeřná choroba. Nemoc zvaná orbitocelulitida (akutní zánětlivé onemocnění vzniká většinou sekundárně, a to zanesením mikrobiální infekce z okolí, po poranění nebo přenosem krví ze vzdáleného zánětlivého ložiska. Pacient má teplotu a je celkově schvácený - pozn.aut) ji na dva roky zcela vyřadila ze života.

Do toho ještě musela bojovat s nadváhou. „Zničehonic mi opuchlo oko, myslela jsem si, že je to obyčejné ječné zrno. Pak se nemoc rozjela a já jsem vypadala jako Quasimodo. Z hormonálních léků jsem přibrala čtyřicet kilo. Tak jsem se raději úplně stáhla do ústraní, nikam nevycházela a raději se všem vymlouvala, že cestuji,“ uvedla Krajčovičová. Vše se ale nakonec v dobré obrátilo. Nemoc překonala, vdala se a má dvě děti Michala a Lauru. Dnes se věnuje svojí umělecké agentuře.

Zajímavosti
● Přestože režisér Olmer dělal na postavu Julky Tomčányové na Slovensku velký konkurz, o jejím obsazení měl už předtím dávno jasno. Počítal s Ivonou Krajčovičovou, s níž pracoval už rok předtím na filmu Co je vám, doktore? Jedinou jeho podmínkou bylo, že coby přírodní blondýna bude celou dobu natáčet v černé paruce, aby působila víc ohnivě.

● Natáčelo se na Malé Straně v Praze, v objektu bývalého geologického ústavu, a v Košicích na Slovensku.

● Kameraman filmu Ota Kopřiva zemřel v pouhých čtyřiceti letech na rakovinu. Měl přitom velký talent. „Tím, že jsem byl neherec, chtěl mi práci co nejvíce ulehčit. Řekl mi, ať se nestresuji pohybem, ať prý jdu, kam chci, že si mě kamerou najde. Na výsledku je to znát. Byl velice šikovný,“ prohlásil Svěrák.

● Když se film promítal v kinech měl slabý ohlas. Olmer ho tedy vzal s sebou na stáž do USA, kde se promítal v úzkém kruhu filmařů a novinářů, kterým se však líbil. Rádio Hlas Ameriky pak odvysílalo zprávu, že film Jako jed zaznamenal v USA úspěch, což byla pro režiséra obrovská reklama, díky níž lidé začali čali konečně plnit kina.

Přečtěte si
nyxx
17. 8. 2013 • 16:30

A co?Souložit jsi s ním nemusela, tak o co ti jde?

nyxx
17. 8. 2013 • 16:29

Ty jsi trapka a ne malá!Česká nemoc, do všeho montovat politiku.

defakto
1. 7. 2013 • 21:13

......že by byl Svěrák opravdu chlap , to se divím ! Mě vždy přišel tak bezpohlavně !

hillaarkaa
1. 7. 2013 • 09:08

Svěráka netrápil svěrák či svěrač,ale zvedák...mezinožní

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.