Václav Klaus mohl být filmovou hvězdou: Proč odmítl roli v Obecné škole? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Václav Klaus mohl být filmovou hvězdou: Proč odmítl roli v Obecné škole?

Václav Klaus si měl zahrát ve filmu Obecná škola
Václav Klaus si měl zahrát ve filmu Obecná škola (koláž Ahaonline.cz)

Herec a scénárista Zdeněk Svěrák (77) si své soukromí střeží jako oko v hlavě. Rozpovídat se v rozhovoru o své rodině? Prozradit něco o rodičích? To je u něj téměř nemožné. Přesto se o poměrech, které u nich doma panovaly, když byl malý, jednou rozepsal. A dokonce na to konto natočil i film, kterému dal název Obecná škola (1991). To on je ten malý kluk Eda, kterému předtím než se narodil, tragicky zemřel brácha…

Synovi se bál dát práci

Když Zdeněk Svěrák při dotočné filmu Jako jed v košickém hotelu Slovan vzpomínal u vínka na dětství a školu, režiséra Víta Olmera (70) jeho příhody velice zaujaly. Hned ho tedy požádal, aby napsal scénář o škole. Svěrák nelenil a do roka ho měl na stole. „Celý děj mapuje skutečné jeho dětství. Vše sám jako dítě prožil,“ prozradil jeho syn Jan (48), pro kterého to byl vůbec první celocečerní film, který jako režisér natočil.

Původně ho přitom točit neměl. „Měl to dělat Olmer, ale ten to nakonec odmítl kvůli práci na Tankovém praporu. Bál jsem se to synovi, jako čerstvému absolventovi katedry dokumentu, svěřit. Říkal jsem si, že je na první celovečerní film ještě příliš mladý,“ prozradil Zdeněk Svěrák. Nakonec mu ale risk vyšel a junior ho nezklamal.


Měli roli i pro Klause!

Do filmu se Svěrákům podařilo získat prvotřídní hvězdy: Jana Třísku (76), který žil v Americe, Libuši Šafránkovou (60) i legendárního Rudolfa Hrušínského (†73). Snažili se i o Josefa Kemra (†72), který si zahrál dědu Komárka v komedii Na samotě u lesa. Měli pro něj přichystanou roli eskamotéra Rádžího Tamila. Bohužel, odmítl. „Chtěl už hrát spíše vážnější role, těch komediálních si už za svůj život prý zahrál dost. Navíc po zdravotní stránce už na tom také nebyl nejlépe,“ prozradil pamětník natáčení. „Mrzelo mě to, ale věděl jsem, že Petr Čepek (†54) určitě nebude horší,“ uvedl k obsazení Jan Svěrák. Ten dokonce pro jednu z menších rolí poštovního úředníka oslovil i Václava Klause, tehdejšího ministra financí. Ve své roli měl říct pouze: „Zaplatili?“ Na nabídku prý ani neodpověděl.


Vyděláno 13 milionů…

Obecná škola vznikala na Barrandově těsně po revoluci a byla ještě plně financována ze státního rozpočtu. Film zaznamenal obrovský úspěch. V kinech ho navštívilo přes milion diváků, výdělek činil více než 13 milionů korun! Dokonce byl nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film. Sošku nakonec Svěrák nezískal, musel si počkat do roku 1996, kdy mu ji zajistil až snímek Kolja.

Obecná škola byla prvním celovečerním filmem, kterým začala své vysílání 4. února 1994 soukromá televize Nova. A ještě jedna zajímavost na závěr. Zahráli si v něm tři slavní režiséři: Karel Kachyňa (†79) jako školní inspektor, Jiří Menzel (75), který ztvárnil gynekologa a Irena Pavlásková (53), alias tramvajáková.



Přečtěte si
colombina
16. 6. 2013 • 12:16

to se Klausovi ani nedivím, že odmítl dělat takovýho šaška

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.