VIP Prostřeno: Marcela Březinová a její závin dvou chutí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

VIP Prostřeno: Marcela Březinová a její závin dvou chutí

Marcela Březinová plní rajčátka
Marcela Březinová plní rajčátka (FTV Prima)

Zpěvačka Marcela Březinová nechá hosty zakusit chuť exotických zemí a svými recepty se dostane až do Afriky. Hostitelka totiž na Černém kontinentu žila tři roky, takže se o své zkušenosti musí podělit s ostatními. Zajímavé menu doplní rajčata plněná kuskusem a dezert dvou chutí.

Plněná rajčata mají náplň z kuskusu a míchaných vajíček

Potřebujete

6 velkých rajčátek • 2–3 vajíčka • šunka • zelená petržel • sůl • slunečnicový olej • niva • 250 g kuskusu

Plněná rajčata mají náplň z kuskusu a míchaných vajíček

Postup:

Na první náplň do rajčat si nejprve připravíme kuskus: 250 g nejprve smícháme se dvěma polévkovými lžícemi slunečnicového oleje a vložíme do čtvrt litru vroucí osolené vody a 2–3 minuty povaříme. Do hotové náplně přimícháme nasekanou petrželku.
Pro druhou náplň si usmažíme vajíčka s na kostičky nakrájenou šunkou. Do hotové náplně přidáme nasekanou petrželku a nastrouhanou nivu.

Rajčátkům odřízneme „víčka" a vydlabeme dužinu. Přidáme připravené náplně, prokládáme nivou a necháme v menším pekáčku zapéct.

Musaka

Potřebujete

500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového) • 2–3 lilky (dle velikosti) • olivový olej • 1 cibule • 2 stroužky česneku • parmazán, sypaný nebo nastrouhaný • strouhanka • 2 lžičky oregana • cherry rajčátka • kvalitní rajčatový protlak • 200 g bílého smetanového jogurtu • 2 vejce • máslo

Musaka

Postup:

Lilek nakrájíme na tenké plátky a osmahneme na oleji. Polovinou lilku vyložíme zapékací formu.

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a poté i na plátky nakrájený česnek. Nyní přidáme maso a koření. Osolíme, vmícháme pokrájená rajčátka a protlak a necháme odpařit vodu.

Směs vlijeme na lilky, uhladíme a poklademe druhou polovinu lilků. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
V misce smícháme vejce, jogurt a sýr, směs vlijeme na povrch musaky a posypeme strouhankou. Pečeme 40 minut.

Záviny s tajným kódem (Dvě náplně)

Potřebujete

Na sladký štrůdl:

listové těsto • jablka • hrozinky • ořechy • strouhanka • cukr • mletá skořice   • máslo

Na slaný závin:

listové těsto • 2 hrsti baby špenátu • kozí sýr • troška sladké smetany • mořská sůl • mletý černý pepř • česnek dle chuti • hladká mouka na vál • 1 rozšlehané vejce na potření

Postup:

Záviny s tajným kódem (Dvě náplně)

Listové těsto si rozdělíme a uválíme dva pláty, nebo už můžeme koupit dvě rozválená těsta.

Na sladký závin si osmažíme strouhanku na másle, posypeme ji hrozinkami a ořechy. Potom přidáme nastrouhaná jablíčka, která se neloupou – je to zdravější – a cukr s mletou skořicí. Těsto zavineme a pečeme dozlatova při 200 stupních. Během pečení potíráme máslem.

Na slaný závin uválené těsto pokryjeme baby špenátem. Posolíme, popepříme a přidáme trochu plátkového nebo drceného česneku. Povrch pokropíme smetanou a poté pokládáme slabé plátky kozího sýra. Zavineme a potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Upečeme v troubě předehřáté na 230 stupňů 15 minut.

Facebook recepty:gallery:false:false:false

 

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.