VIP Prostřeno: Marcela Březinová a její závin dvou chutí
Zpěvačka Marcela Březinová nechá hosty zakusit chuť exotických zemí a svými recepty se dostane až do Afriky. Hostitelka totiž na Černém kontinentu žila tři roky, takže se o své zkušenosti musí podělit s ostatními. Zajímavé menu doplní rajčata plněná kuskusem a dezert dvou chutí.
Plněná rajčata mají náplň z kuskusu a míchaných vajíček
Potřebujete
6 velkých rajčátek • 2–3 vajíčka • šunka • zelená petržel • sůl • slunečnicový olej • niva • 250 g kuskusu
Postup:
Na první náplň do rajčat si nejprve připravíme kuskus: 250 g nejprve smícháme se dvěma polévkovými lžícemi slunečnicového oleje a vložíme do čtvrt litru vroucí osolené vody a 2–3 minuty povaříme. Do hotové náplně přimícháme nasekanou petrželku.
Pro druhou náplň si usmažíme vajíčka s na kostičky nakrájenou šunkou. Do hotové náplně přidáme nasekanou petrželku a nastrouhanou nivu.
Rajčátkům odřízneme „víčka" a vydlabeme dužinu. Přidáme připravené náplně, prokládáme nivou a necháme v menším pekáčku zapéct.
Musaka
Potřebujete
500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového) • 2–3 lilky (dle velikosti) • olivový olej • 1 cibule • 2 stroužky česneku • parmazán, sypaný nebo nastrouhaný • strouhanka • 2 lžičky oregana • cherry rajčátka • kvalitní rajčatový protlak • 200 g bílého smetanového jogurtu • 2 vejce • máslo
Postup:
Lilek nakrájíme na tenké plátky a osmahneme na oleji. Polovinou lilku vyložíme zapékací formu.
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a poté i na plátky nakrájený česnek. Nyní přidáme maso a koření. Osolíme, vmícháme pokrájená rajčátka a protlak a necháme odpařit vodu.
Směs vlijeme na lilky, uhladíme a poklademe druhou polovinu lilků. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
V misce smícháme vejce, jogurt a sýr, směs vlijeme na povrch musaky a posypeme strouhankou. Pečeme 40 minut.
Záviny s tajným kódem (Dvě náplně)
Potřebujete
Na sladký štrůdl:
listové těsto • jablka • hrozinky • ořechy • strouhanka • cukr • mletá skořice • máslo
listové těsto • 2 hrsti baby špenátu • kozí sýr • troška sladké smetany • mořská sůl • mletý černý pepř • česnek dle chuti • hladká mouka na vál • 1 rozšlehané vejce na potření
Postup:
Listové těsto si rozdělíme a uválíme dva pláty, nebo už můžeme koupit dvě rozválená těsta.
Na sladký závin si osmažíme strouhanku na másle, posypeme ji hrozinkami a ořechy. Potom přidáme nastrouhaná jablíčka, která se neloupou – je to zdravější – a cukr s mletou skořicí. Těsto zavineme a pečeme dozlatova při 200 stupních. Během pečení potíráme máslem.
Na slaný závin uválené těsto pokryjeme baby špenátem. Posolíme, popepříme a přidáme trochu plátkového nebo drceného česneku. Povrch pokropíme smetanou a poté pokládáme slabé plátky kozího sýra. Zavineme a potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Upečeme v troubě předehřáté na 230 stupňů 15 minut.