VIP Prostřeno: Ladislav Županič a jeho marinovaný lilek
Herec a dabér Ladislav Županič uspořádal hostinu v Písku. I když má k ruce profesionálního kuchaře, dojte k záměně masa. Tak bude to nakonec vepřové nebo hovězí? Všechny chyby byly ale brzy zapomenuty po romantické projížďce kočárem a úžasných horkých malinách!
Marinovaný grilovaný lilek s mozzarellou a balsamikem dle Kačenky
Potřebujete:
• lilek • rajčata • cibule • česnek • olivový olej • mozzarella • petrželka • dobrý ocet balzamico • sůl
Postup:
Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit. Mezitím si uděláme směs smícháním nakrájených rajčat, cibule, česneku, soli, oleje, petrželky, balzamika. Lilek potřeme, dáme na gril a každé kolečko ještě pokryjeme kousky nakrájené mozzarelly, která se krásně spojí se zeleninou a roztaví.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Potřebujete:
• hovězí maso s kostí • morkové kosti • 1 cibule • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) • 1 pórek • sůl, pepř
Na domácí nudle:
• 80 g hrubé mouky • vajíčko • troška oleje
Na játrové knedlíčky:
• 100 g vepřových nebo kuřecích jater • půl malé cibule • máslo • 70 g strouhanky • majoránka • půl prolisovaného stroužku česneku • 1 vejce • sůl, pepř
Postup:
Maso a zeleninu zalijeme studenou vodou – to je důležité. Přivedeme k varu a zeslabíme plamen. Vaříme alespoň 4 hodiny, vývar se musí táhnout. Hotový vývar přecedíme.
Na nudle si nejprve vidličkou a potom prsty zpracujeme pevné, nelepivé těsto. Těsto rozdělíme na třetiny a rozválíme ho na velmi tenké až průsvitné pláty. Rozložíme je na čisté utěrky a necháme alespoň půl hodiny proschnout. Suché pláty nakrájíme na proužky široké 4 až 5 cm a naskládáme je na sebe. Ostrým nožem krájíme na co nejtenčí nudličky. Necháme je proschnout a uvaříme zvlášť ve vodě asi 4 minuty.
Na játrové knedlíčky si najemno rozmixujeme játra. Pokrájíme cibuli a osmahneme ji v pánvi na másle doměkka. Pak přisypeme strouhanku a ještě minutu mícháme. Do jater přidáme cibuli se strouhankou, špetku majoránky, prolisovaný česnek, vejce, sůl a pepř. Promícháme. Mokrýma rukama tvarujeme knedlíčky. Uvaříme v polévce nebo zvlášť ve vroucí vodě.
Řízek podle Tomáše Antmana a brambory v papiňáku
Potřebujete
• hovězí roštěná • česnek • hladká mouka • vajíčka • sůl, pepř • strouhanka na obalení • olej • brambory • petrželka • 1 lžíce másla
Postup:
Hovězí roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme drceným česnekem. Obalíme v trojobalu a osmažíme.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, propláchneme vodou a důkladně osušíme. Vložíme je do papiňáku, osolíme a přidáme lžíci másla. Vaříme asi čtyři minuty.
Horké maliny s vanilkovou zmrzlinou
Potřebujete
• mražené maliny • cukr • máslo • vanilková zmrzlina
Postup:
Na pánvi necháme rozpustit kousek másla a na něj dáme dvě polévkové lžíce cukru. Cukr začne zvolna karamelizovat. Pomalu, ale pečlivě mícháme, aby se nám nepřichytil. Na rozpuštěný cukr nasypeme maliny a opatrně mícháme. Na porce zmrzliny nalijeme horké maliny a ihned podáváme. Můžeme ještě ozdobit šlehačkou.