VIP Prostřeno: Dcera Ivy Janžurové Sabina a její masové rolády
Poslední VIP Prostřeno této mnohočlenné »party« se bude odehrávat v podkrovním bytě rodinné vily, kterou Sabina Remundová obývá s celou rodinou. Hostitelka ráda do jídel přídává ingredience vlastnoručně sesbírané nebo dokonce vypěstované. Sabina připravila rovnou čtyři chody, inspirované staročeskou kuchyní.
Šalvějový obláček (těstoviny se špenátem a ricottou)
Potřebujete
Na těsto:
• 3 vejce • 50 ml olivového oleje • asi 300 g hladké mouky
Na náplň:
• listy čerstvého špenátu • sýr lučina (nebo jiný smetanový sýr) • sůl
K servírování:
• čerstvá šalvěj • olivový olej • ořech másla • parmazán, strouhaný
Postup:
Mouku smícháme s vejci, olivovým olejem a solí. Podle potřeby přidáme vodu. Vypracujeme nudlové těsto a necháme je chvíli odležet.
Špenát spaříme ve vodě, necháme okapat a nakrájíme. V míse ho smícháme se sýrem, dochutíme solí a pepřem.
Odleželé těsto vyválíme na čtyři stejné pláty. Na dva díly těsta vytvoříme lžící hromádky náplně, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, přikryjeme zbylými pláty těsta a rukama důkladně přimáčkneme okraje. Stejně tak kolem jednotlivých hromádek. Vzniklé ravioli vykrajujeme a potom je uvaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou.
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme pár lístků šalvěje a uvařené ravioli. Před servírováním je ještě posypeme parmazánem, kapkou dobrého oleje a promícháme.
Moře lásky (Vývar s nudlemi)
Potřebujete:
•hovězí žebro • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) • domácí nudle • ucho Jidášovo • petrželka • sůl a pepř
Postup:
V menším množství vody si uvaříme silný klasický masový vývar. K němu přidáme další suroviny, nakonec necháme uvařit domácí nudle. Houby pro jistotu uvaříme a podáváme zvlášť, kdyby je někdo nejedl.
Dvojctihodné spirály v celerové zahrádce (Rolády z kuřecího a hovězího masa)
Potřebujete:
Na kuřecí roládu:
• 1 celé kuře, zbavené kostí rozprostřené na roládu • hranolky či proužky mrkve • bílé víno • snítky rozmarýnu • 1 cibule šalotka • sůl • čerstvě mletý pepř
Na hovězí roládu:
• plát zadního hovězího, dobře rozklepaného • celozrnná hořčice • plátky anglické slaniny • sůl a pepř
Na celerový salát:
• 1 bulvový celer • 1 naťový celer • 1 žluté jablko • troška bílé cibule • ocet bílý balzamico • olivový olej • sůl a pepř
Postup:
Hovězí maso dobře naklepané osolíme, opepříme a pečlivě pomažeme celozrnnou pikantní hořčicí. Poklademe plátky anglické slaniny, pevně svineme a navrchu také ochutíme a dáme péct do horké trouby. Hovězí se peče déle než kuřecí, hlídáme, podléváme, aby bylo měkké a neoschlo. Šťávu z pečené rolády lehce poprášíme moukou a před podáváním ještě provaříme a poté podáváme k pečeni.
Kuře pečlivě vykostíme, osolíme, opepříme a plníme mrkví, nakrájenou na proužky. Svineme a pečeme s kouskem másla. Podléváme bílým vínem, ve kterém jsme si předtím povařili snítky rozmarýnu a cibuli šalotku. Dobrou šťávu z pečené kuřecí rolády před koncem pečení lehce zaprášíme moukou a podáváme k masu a vařeným bramborám.
Celer na salát si nakrájíme na kostičky a ve slané vodě ho s cibulí uvaříme doměkka. Do chladnoucího nálevu přidáme ocet, olej a koření. Promícháme s dalšími pokrájenými ingrediencemi – čerstvým zeleným celerem a jablky.
Tropická vášeň (Ovocný salát)
• 1 čerstvý ananas • 2 pomeranče • 2 jablka • 2 banány • špetka skořice
Na krémový přeliv
• 1 smetana ke šlehání, ušlehaná v páře • 3 žloutky • vanilkový cukr a semínka pravé vanilky • šťáva z půlky citronu • šťáva z 1 pomeranče • panáček rumu
Postup:
Nejprve si připravíme ovoce. Ananas a banány oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, stejně jako jablka a pomeranče, spařené a oloupané mandle na hranolky – ty lze už koupit. Promícháme a zalijeme připraveným krémem.
Ze žloutků, cukru, vanilky a smetany ke šlehání si umícháme v páře hustý krém a do chladnoucího krému přimícháme ještě šťávu z poloviny citronu, z pomeranče a podle chuti můžeme přidat také rum. Krém jemně smícháme s ovocem a mandlemi a podáváme.