VIP Prostřeno: Milan Drobný a jeho myslivecká vepřová panenka
Milan Drobný pozval své hosty do lovecké chaty a přichystal masové hody. Uvařil hovězí i vepřové a sladkou tečkou za tímto menu bylo ovoce. Zpěvákovi pomáhal jeho kamarád a názvy jeho jídel jsou přímo poetické!
Do vašeho pupku, žhavý pozdrav z pupku (Hovězí vývar)
Potřebujete
• 1 kg hovězího pupku • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) • sůl, pepř
Postup:
Očistíme zeleninu, maso opláchneme a vše vložíme do hrnce s vodou. Osolíme, opepříme. Po změknutí maso i zeleninu vyjmeme, nakrájíme na kousky a vložíme zpět do hrnce. Vše dochutíme solí a pepřem.
Růžolící panenka, opalující se na zeleném polníčku (Vepřová panenka)
Potřebujete
• 1 větší nebo 2 vepřové panenky • 1 balení polníčku • ocet balzamico • olivový olej • cherry rajčata na ozdobu • toustový chléb k podávání
Postup:
Vepřovou panenku osolíme, opepříme a dáme na dvě hodiny odpočinout. Poté ji orestujeme na oleji a vložíme do rozpálené trouby na pět až sedm minut. Dohlížíme, abychom ji nevysušili a zůstala růžová. Podáváme na polníčku ochuceném kvalitním balzamikem a dobrým olivovým olejem, obloženou rajčátky.
Srolovaná svíčková jako pestrobarevná duha s cuketovým povijanem na šťouchaném brambůrku
Potřebujete
• hovězí svíčková pro 4 osoby • 100 g sušené šunky • 150 g modrého sýra • 1 smetana
Na povijan:
• 1 listové těsto již navinuté na pečicím papíru • 1 cuketa • 150 g uzeného masa na kostičky
Na šťouchané brambory:
• 8 – 10 brambor • 1 cibule • 150 g anglické slaniny • sůl, pepř
Postup:
Svíčkovou nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Naplníme sušenou šunkou, kouskem modrého sýra, srolujeme a stáhneme provázkem. Orestujeme zprudka na oleji a vložíme do rozpálené trouby na 5–7 minut.
Brambory oloupeme, osolíme a uvaříme doměkka. Na pánvi orestujeme cibulku s uzeným masem či slaninou, nasypeme na brambory a rozšťoucháme.
Cuketu na „povijan“ (závin) nastrouháme, osolíme, slijeme vodu a vložíme na osolené listové těsto. Na cuketu nasypeme na kostičky nakrájené uzené maso a pečeme při 180 stupních asi 35 minut dozlatova.
Ve smetaně (nejprve dáme spíš méně) rozpustíme modrý sýr a povaříme, dokud omáčka nezhoustne. Šťavnaté svíčkové řezy po vyjmutí z trouby rozřízneme a položíme vedle cuketového závinu a šťouchaných brambor. Přelijeme omáčkou z modrého sýra a podáváme.
Gratinované lesní plody s vanilkovým pohlazením a domácí „šmudlankou"
Potřebujete
• mléko • 1 vanilkový pudink • cukr • 1 vanilkový cukr • maliny • máslo • cukr • hrubá mouka • 1 smrková šiška
Postup:
Třetinu mléka si odlijeme do misky a rozmícháme s vanilkovým pudinkem a cukrem. Zbytek mléka dáme vařit se smrkovou šiškou. Začne-li se mléko vařit, pozvolna vlijeme druhou část a vaříme do zhoustnutí. Ohřejeme lesní plody. Vanilkový krém nalijeme na talíř, doprostřed nandáme ovoce a celé posypeme domácí drobenkou.
Na domácí „šmudlenku“ (drobenku) v míse prohněteme máslo s cukrem a hrubou moukou.