RECEPTY na bramborové saláty slavných: Kodetových, Vágnera, Decastelo a dalších!
Děláte už roky k štědrovečerní večeři pořád ten stejný bramborový salát, ale chtěli byste konečně vyzkoušet něco nového? Známé osobnosti vám k tomu dají inspiraci!
Karel Vágner (70), hudebník
Potřebujete:
2 kg brambor, 1/2 kg měkkho salámu, 1 střední cibule, 5 kyselých okurek, trocha sterilovaného celeru, mletý pepř, sůl, majonéza, může být i hrášek (podle chuti)
Postup:
„Dvě kila oloupaných brambor vařených na loupačku protlačíme kolečkem s mřížkou. Nahrubo nastrouháme půl kila měkkého salámu a pět okurek. Najemno nakrájíme jednu cibuli, celerové nudličky ještě více pokrájíme, přidáme sůl a pepř podle chuti a vše promícháme s majonézou. Nejlépe chutná odležený z předchozího dne.“
Soňa (67) a Jiří (†67) Kodetovi
Potřebujete:
1 kg brambor, půl láhve kyselých okurek, lahvička nakládané kapie, červená a bílá cibule, konzerva hrášku, trocha hořčice, tatarka
Postup:
Vdova Soňa Aha! prozradila, jaký byl oblíbený salát její i Jiřího. „Salát dělám z dvou kil brambor, klasika uvařených a nadrobno nakrájených. Nedávám vajíčka, žádný salám, sůl ani pepř. Přidám okurky, tak půl lahve, malou lahvičku nakládané kapie. Pak cibuli, někdy bílou i červenou kvůli barvě, aby to bylo hezčí. A hrášek, trošku hořčice a místo majonézy tatarku. Ale jen malé množství, aby to nebylo kyselé,“ vysvětluje.
Jiří (64) a Jana (40) Adamcovi
Potřebujete:
10 brambor, 4 vajíčka, pytlík mražené zeleniny - mrkev, hrášek, kukuřice, 3 kyselé okurky, 1 cibule, lžička vegety, lžička hořčice, majonéza
Postup:
„Milujeme recept mojí maminky,“ říká Jana, jejíž maminka Helena Nováková oblíbený recept prozradila. „Uvaříme deset brambor v šlupce a čtyři vajíčka. Nakrájíme na malé kousky a přidáme pytlík mražené zeleniny, v níž je mrkev, hrášek a kukuřice. Přidáme tři kyselé okurky, jednu cibuli najemno, lžičku vegeta, lžičku hořčice a smícháme s majonézou. Necháme uležet jeden den v lednici,“ dodala Adamcova tchýně.
Eva Decastelo (34), moderátorka
Potřebujete:
brambory, kyselé okurky, papričky, citron
Postup:
„Náš recept je klasický až na to, že do něj nedáváme majonézu, protože ji moje maminka nemá ráda. Takže uvaříme brambory, nadrobno nakrájíme. Přidáme kyselou okurku a papričky na malé kousíčky, smícháme, a to je vše. Zakapeme citronem.“