Vánoce trochu jinak: Salát z křupavých brambor a kaštanů

Není snad nikdo, kdo by se aspoň trošku netěšil na Vánoce. A s námi se tetelí i naše tukové buňky... S nimi totiž přichází nejen hromady laskomin, ale také jedna z nejdůležitějších částí českých Vánoc. Bramborový salát.
Potřebujete:
600 g brambor typu A • 200 g jedlých kaštanů • 100 g kyselých okurek • 3 lžíce oleje • sůl • pepř • 4 lžíce majonézy • 1 malá cibulka • hrst sekané pažitky
Postup:
Kaštany na špičce nakrojíme a uvaříme ve vodě do měkka (cca 45 min). Scedíme, necháme vychladit a oloupeme. Nakrájíme na čtvrtky. Brambory oloupeme a nakrájíme na hrubé kostky. Vložíme je do nepřilnavé pánve, přilijeme 300 ml vody a za občasného míchání vaříme nad silným plamenem až se odpaří veškerá tekutina. Ztlumíme plamen a přidáme olej. Brambory pomalu smažíme 15 až 20 minut. Občas promícháme nebo zatřeseme pánví. Mezitím si nakrájíme okurky a cibulku na malé kostičky a nasekáme pažitku. Po usmažení vyndáme křupavé brambory na papír a necháme chvíli odstát tuk. Těsně před podáváním osolíme, opepříme a smícháme s kaštany, majonézou, jemně nakrájenou cibulkou, kyselou okurkou a nasekanou pažitkou.