Vitamíny na zimu: Vařené koleno se salátem z kysaného zelí s křenem a jablky

Podzim je v plném proudu, zima na krku a přírodní vitamíny potřebujeme jako sůl. Ideální je v tomto období kysané zelí, čerstvý křen, jablka a další vhodná zelenina. V tomto duchu jsme pro vás dnes připravili i následující recepty. V kombinaci s masem jsou to zkrátka ty pravé sezónní pochoutky.
Vařené koleno se salátem z kysaného zelí s křenem a jablky (4 porce)
Potřebujete
1 kus velkého vepřového kolena • 1 kus mrkve • 1 kus petržele • 2 kusy cibule • 1/3 celeru • 10 kuliček pepře • 3 kuličky nového koření • 5 kusů bobkového listu • 4 stroužky česneku • 110 ml slunečnicového oleje • 1 lžíci sladké papriky • 0,5 lžičky kmínu • 500 g kysaného zelí • 1 kus nastrouhaného křenu • 2 kusy nahrubo nastrouhaných jablek • 1 dávka cukru • 1 špetka soli • 1 špetka mletého pepře
Na maso
velké vepřové koleno • 1 mrkev • 1 petržel • 1 cibule • 1/3 celeru • 10 kuliček pepře • 3 kuličky nového koření • 5 bobkových listů • 1 překrojený stroužek česneku.
Na dresink
100 ml slunečnicového oleje • 2-3 stroužky česneku rozetřené se solí • 1 lžíci mleté sladké papriky • půl lžičky kmínu.
Na zelí
500 g kysaného zelí, jednu nahrubo nakrájenou cibuli, 1 čerstvý křen najemno nastrouhaný, trochu slunečnicového oleje, 2 velká, nahrubo nastrouhaná jablka, cukr, sůl a čerstvě mletý pepř.
Příprava
V osolené a okmínované vodě vaříme vepřové koleno se zeleninou asi dvě hodiny. Doměkka uvařené koleno vykostíme a naporcujeme. Podáváme potřené česnekovo-paprikovým dresinkem se salátem z kysaného zelí, vařenou červenou řepou s troškou fenyklu a plátky křenu nebo s paprikami plněnými zelím. K tomu nakládané beraní rohy a dobrý čerstvý chléb. Do mísy vložíme pokrájené kysané zelí a přidáme olej. Trochu ocukrujeme, osolíme, opepříme, přidáme pokrájenou cibuli a nastrouhaný křen. Na zjemnění přidáme nastrouhané jablko a promícháme.