VIP PROSTŘENO: Žemlovka s vanilkovou omáčkou podle Vladimíra Kratiny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 25. května 2024

Svátek slaví Viola, zítra Filip

VIP PROSTŘENO: Žemlovka s vanilkovou omáčkou podle Vladimíra Kratiny

Vladimír Kratina ve VIP Prostřenu
Vladimír Kratina ve VIP Prostřenu (TV Prima)

Herec Vladimír Kratina ve VIP Prostřenu exceloval nejen žemlovkou, ale také zvěřinovou terinkou, candátem a jelením hřbetem. Vyzkoušejte jeho recepty!

Zvěřinová terinka s brusinkami a domácím chlebem

Zvěřinová terinka s brusinkami a domácím chlebem

přední maso - zvěřina
vepřový bok (o něco méně než zvěřiny)
cibule
divoké koření (jalovec, pepř, bobkový list, nové koření)
sádlo
červené víno
dezertní víno (portské)
brandy nebo koňak
sůl, pepř
Na domácí chléb:
Na kvásek (hl. mouka, droždí, voda, sůl, špetka cukru)
500 g hladké mouky (na 1 bochník)
droždí
sůl,
kmín
Postup:
1. Přes noc naložíme zvěřinu do červeného vína s divokým kořením. Spolu s bůčkem upečeme v marinádě, poté maso pomeleme. Na sádle orestujeme cibuli a zalijeme ji červeným vínem a odpaříme. Smícháme maso s výpekem, cibulkou, přidáme dezertní víno, brandy, osolíme a opepříme. Formu vyložíme pečícím papírem, směs dáme do formy a vaříme v páře 45-50 minut. Vychladíme.
2. Na chleba si nejprve uděláme kvásek, který necháme chvíli vykvasit. Potom smícháme mouku, vodu, kvásek, droždí, sůl, kmín s trochou vody a vymísíme těsto. Necháme je 15 minut vykynout a znovu umísíme a dáme na další čtvrthodinu vykynout. Uděláme bochník – bochníky, které ještě dále půlhodiny kynou, a poté pečeme hodinu při 180 stupních C.
Teplota: 160, 100 a 180°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-2 hodiny + naložení masa a chlazení paštiky
Čas vaření: 30 – 60 minut
Recipe category: předkrm/ příloha/ restování/ pečení/ vaření v páře



Pošírovaný candát, hráškové pyré, lanýžová pěna

Pošírovaný candát, hráškové pyré, lanýžová pěna

filátka candáta
mrkev, celer, řapíkatý celer
bylinky
vinný ocet
hrášek
sůl
bílý pepř
med
olivový olej
lanýžový olej
mléčná pěna
Postup:
Mrkev, celer, řapíkatý celer, bylinky a kapku octa uvaříme na vývar. Hrášek povaříme, poté rozmixujeme a dochutíme solí, bílým pepřem, medem a olivovým olejem. Filátka pošírujeme ve vývaru. Mléčnou pěnu zakapeme lanýžovým olejem.
Teplota: 100 a 80°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 30-60 minut
Recipe category: předkrm/ ryby/ vaření/ pošírování

Jelení hřbet, švestkové glazé, restované lišky, pečené brambory a vinná omáčka

Jelení hřbet, švestkové glazé, restované lišky, pečené brambory a vinná omáčka

Jelení hřbet
lišky
švestky
sádlo
jalovec, sůl, pepř, drcený kmín
med
slivovice
červené víno
cukr
Postup:
1. Hřbet pokapeme olivovým olejem, vetřeme drcený jalovec a necháme několik hodin odležet.
2. Brambory omyjeme, osušíme, pokrájíme na čtvrtky, omastíme olejem, osolíme a dáme na plech upéct do trouby.
3. Lišky dáme orestovat na sádlo, přidáme sůl, drcený kmín a pepř.
4. Švestky a cukr rozvaříme, ve finále přidáme panáka slivovice.
5. Hřbet osolíme, opepříme a zprudka opečeme na sádle na pánvi, potom pečeme na 180 stupňů 5 až 7minut v rozpálené troubě. Necháme 3 minuty odpočinout, teprve pak krájíme a servírujeme.
6. Na šťávu si předem redukujeme asi půlhodiny litr dobrého červeného vína, přidáme trochu medu, soli, pokud máme tak přidáme i trochu demi glace. Nakonec zahustíme máslem, už prudce nevaříme, jen zvolna rozpouštíme, aby omáčka dostala lesk.
Teplota: 160 a 180°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: více, než 3 hodiny (naložení masa)
Čas vaření: 30-60 minut
Recipe category: hl. chod/ marináda/ příloha/ restování/ vaření/ dušení/ pečení



Žemlovka s vanilkovou omáčkou

Žemlovka s vanilkovou omáčkou

rohlíky
měkký tvaroh
4 vajíčka
2 jablka
rozinky
cukr krystal
cukr moučka na posypání
smetana
skořice
máslo
vanilkový lusk
rum
Postup:
1. Rozinky naložíme do rumu, rohlíky nakrájíme na plátky a jablka nastrouháme najemno. Do tvarohu zamícháme žloutky, rumové rozinky, dle chuti cukr. Do tvořítka klademe vždy vrstvu rohlíků, tvarohové směsi a jablek, vystřídáme to dvakrát dokola. Hotové kopečky pečeme 25 minut při 160 stupních v troubě.
2. Na vanilkovou omáčku si přivedeme do varu smetanu a vložíme do ní vanilkový lusk a vaříme 5 minut. Poté lusk vyndáme, rozkrojíme a semínka vrátíme do omáčky, přidáme cukr, stáhneme z plamene a zašleháme žloutky.
Teplota: 1620°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 1-30 minut
Recipe category: moučník/ pečení

recepty slavných:gallery:false:false:false

Staňte se našimi fanoušky na facebooku a získejte každý den VIP recept. Stačí kliknout na obrázek!



Přečtěte si
hillaarkaa
29. 10. 2012 • 08:05

A když dorazila její maminka

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.