VIP PROSTŘENO: Rajčatovo-pomerančová polévka podle Michaely Štoudkové
Druhá vicemiss z roku 2005, Michaela Štoudková, ve VIP Prostřenu ukázala, že i blondýna se umí postavit ke sporáku, a připravila zajímavé menu v moderním nádechu. Za pozornost stojí především nevšední kombinace chutí rajčatovo-pomerančové polévky.
Tygří krevety na šafránovém rizotu s kokosovým rizotem a limetkovým segmentem
rýže arborio • 4 stroužky česneku • vývar • máslo • parmazán • šafrán • 4 tygří krevety • 1 limeta • 1 plechovka kokosového mléka • olivový olej
Postup:
Na pánvičce restujeme čtyři stroužky česneku, poté přidáme základ rýže arborio a podlijeme vývarem. Postupně necháme svařit do konzistence rizota. Osolíme, opepříme a po odstavení vmícháme máslo, parmezán a špetku šafránu. Krevety si nařízneme a vyndáme střívko. Narychlo je osmažíme na oleji na pánvičce. Kokosové mléko nalijeme do hrnce a vymačkáme limetku, svaříme a pěnou polijeme rizoto.
Teplota: 100, 160°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 1-30 minut
Recipe category: předkrm/ ryby/ restování/ vaření
Rajčatovo-pomerančová polévka
1 kg rajčat • 1 cibule • 1 l pomerančového džusu • bazalka • 1 l vývaru • 2 hřebíčky • 2 bobkové listy • 1 celá skořice • pár kuliček pepře • 125 g másla • 5 lžic rajského protlaku • 3 stroužky česneku
Postup:
Kilo rajčat povaříme cca dvě minuty a po vyndání oloupeme. Do hrnce dáme celou nakrájenou cibuli a orestujeme ji na půlce másla. Přidáme tři stroužky česneku plus pět lžic protlaku, rajčata a dále restujeme. Pak přidáme bazalku a zalijeme litrem vývaru. Na pánev si nalijeme litr kvalitního pomerančového džusu. Do džusu přidáme dva hřebíčky, dva bobkové listy, celou skořici a pár kuliček pepře. Vaří se do té doby, než se objem tekutiny zredukuje na půlku. Z džusu vyndáme všechno koření a redukci nalijeme do polévky. Osolíme, opepříme a necháme vše povařit. Poté polévku rozmixujeme a přiléváme smetanu. Dochutíme a podáváme.
Teplota: 160 a 100°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4 a více
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 1-2 hodiny
Recipe category: polévka/ restování/ vaření
Jihoamerický steak z hovězího pupku, šťouchaná dýně se slaninou, pepřová omáčka
800 g stařeného hovězího pupku – flank steak - (Argentina, Uruguay apod.) • argentinské koření na steaky
Na pepřovou omáčku:
olivový olej • naložený zelený pepř nebo kuličky černého či barevného pepře • 1 panák likéru • hotový extrakt demi glace • sůl • máslo
Na přílohu:
1 asi dvoukilogramová dýně • 120 g slaniny a 50 g špeku • 1 velká cibule • 2 stroužky česneku • olivový olej • snítka rozmarýnu • pažitka
Postup:
Dvěstěgramové steaky si posypeme argentinským kořením. Pánev rozpálíme a maso děláme minutu z každé strany. Poté dáme do trouby rozpálené na 195 stupňů a necháme dodělat 8 až 10 minut na stupeň medium-rare. Pokud chceme maso propečenější, necháme v troubě o minutku déle. Na omáčku si do malého hrnce nalijeme olivový olej a restujeme kuličky pepře. Přileje se jeden panák likéru a extrakt omáčky demi glace. Ochutnáme a dosolíme dle chuti. Omáčku rozmixujeme za postupného přidávání másla, aby byla pěkně hladká a lesklá. Na šťouchanou dýni si oloupu asi 2 kg dýně, kterou pokrájím, dám na papír na plech a pokapu olivovým olejem. Dám upéct do trouby na 190 stupňů na 40 minut. Na pánev nakrájíme slaninu a špek, restujeme. Když se to škvaří, přidáme nakrájenou velkou cibuli a dva rozmačkané stroužky česneku. Měkkou dýni šťoucháme, podobně jako když děláme šťouchané brambory nebo kaši, přidáme směs se slaninou. Nakonec ozdobíme jehličkami rozmarýnu a pažitkou a dosolíme a dochutíme.
Teplota: 160, 190, 195 a 100°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 30-60 minut
Čas vaření: 30-60 minut
Recipe category: hl. chod/ příloha/ restování/ vaření/ pečení
Marinované jahody s vanilkovo-limetkovým mascarpone
1 vanička jahod • pomerančový likér Grand Marnier • 3 mascarpone • 1 limetka • 5 lžic moučkového cukru • máta na ozdobu • 1 vanilkový lusk
Postup:
Jahody naložíme na dvě hodiny do likéru Grand Marnier a necháme je uležet v ledničce. Do misky dáme tři balení krému mascarpone, kam přidám vnitřek z vanilkového lusku, pět lžic moučkového cukru a vymačkanou limetku. Ručně vyšleháme a také vychladíme. Jahody podáváme v pohárech s krémem a nakonec ozdobíme mátou.
Teplota: 0°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: italská
Doba přípravy: 1-30 minut + marinování jahod
Recipe category: bez vaření/ chlazení/ dezert/ marinování
Staňte se našimi fanoušky na facebooku a získejte každý den VIP recept. Stačí kliknout na obrázek!