VIP PROSTŘENO: Uvařte si vítězné menu Viktora Limra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

VIP PROSTŘENO: Uvařte si vítězné menu Viktora Limra!

Viktor Limr v kuchyni
Viktor Limr v kuchyni (TV Prima)

Tento týden došlo ve VIP Prostřenu k patové situaci. Menu ohodnocené 26 body uvařil Petr Kotvald, Alice Bendová i Viktor Limr. Nakonec to byl herec ze seriálu Cesty domů, kdo měl největší štěstí a získal exotický zájezd. Vyzkoušejte si s Ahaonline.cz jeho recepty!

Krabí salát s citrusy a vinným dresinkem

Krabí salát s citrusy a vinným dresinkem

140 g krabího masa (ideálně čerstvého, případně mraženého nebo z konzervy)
1 pomeranč, oloupaný a rozdělený na dílky (šťávu zachyťte)
1 lžíce nasekaného kopru a pažitky
2 lžičky majonézy
sůl a mletý pepř
1 grapefruit, oloupaný a rozdělený na dílky
pořádná hrst opláchnutých salátových nebo špenátových lístků
několik krajíčků toustového nebo jiného bílého chleba k podávání
Na dresink:
2 lžíce bílého vinného octa (nejlépe ze chardonnay)
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička krupicového cukru
5 lžic olivového oleje
Postup:
1. Nejdřív si připravte dresink. V malé misce promíchejte vinný ocet, hořčici a cukr. Pak pomalu přilévejte olej, až se všechen vstřebá. Odložte stranou.
2. Krabí maso vložte do mísy, přilijte k němu zachycenou pomerančovou šťávu a trochu prohoďte. Pak přidejte bylinky, majonézu, sůl a pepř a zlehka promíchejte.
3. Smíchejte dílky pomeranče a grapefruitu se zelenými lístky a salát rozdělte na dva talíře. Přidejte opečený krajíček nebo dva chleby a navrch naaranžujte krabí salát. Špenát s pomeranči pokapejte zálivkou a podávejte.
Teplota: 160°C (tousty)
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 5-6 minut (pečivo)
Recipe category: předkrm/ salát/ ryby/ grilování (tousty)

Francouzská cibulačka

Jogurtovo-malinové brulée

1 kg cibule
tymián a rozmarýn
100 g másla
2 lžíce krystalového cukru
drcený černý pepř
bobkový list
sůl
200 ml kvalitního polosuchého bílého vína
1 lžíce krupice
1 l kuřecího vývaru
Na krutony:
1 francouzská bageta
200 g tvrdého sýra (gruyere nebo ementál)
Postup:
1. Cibuli nakrájíme nahrubo. V hranci rozpustíme máslo a cibuli na něm orestujeme společně s bylinkami. Pak cibuli zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme pepř, bobkový list, sůl a zalijeme vínem. Promícháme a víno necháme vyvařit. Pak vsypeme krupici a opražíme ji. Zalijeme kvalitním kuřecím vývarem a necháme pomalu vařit asi 20 minut.
2. Z bagety nakrájíme tousty a dáme je opéct do trouby na 150 °C. Ke konci pečení krutony posypeme nastrouhaným sýrem a necháme jej na pečivu rozpustit. Polévku nalijeme do šálků a podáváme s krutony.

Teplota: 140, 160 a 100°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: francouzská
Doba přípravy: 30-60 minut
Čas vaření: 1-2 hodiny
Recipe category: polévka/ restování/ vaření/ zapékání


Pomalu pečená kachní prsa se švestkovou omáčkou

Pomalu pečená kachní prsa se švestkovou omáčkou

2 kachní prsa (vykostěné koupíte v Makru; s kostí mají supermarkety, před přípravou doporučujeme vykostit)
1 snítka tymiánu
1 hvězdička anýzu
25 g másla
sůl a drcený pepř
Na švestkovou omáčku:
1 šalotka, najemno nakrájená
1 lžíce olivového oleje
 250 g zralých švestek, vypeckovaných a nakrájených na malé klínky
2 lžíce třtinového cukru
50 ml dobrého červeného vína
300 ml hovězího vývaru
Postup:
1. Nejdřív připravte omáčku. V pánvi rozehřejte olej a pět minut na něm doměkka opékejte šalotku; dejte pozor, aby nechytila barvu. Přidejte švestky a cukr a míchejte, až se cukr rozpustí. Přilijte víno a vývar a 15 minut povařte doměkka. Uchovejte v teple.
2. Předehřejte troubu na 180ºC. Nožem nařežte kůži na prsíčkách do mřížky a dobře je osolte a opepřete. Rozpalte nepřilnavou pánev a položte na ni maso kůží dolů. Opékejte 6-7 minut, pak otočte a do pánve přihoďte tymián, anýz a máslo. Počkejte, až se máslo rozpustí, a pak celý obsah pánve přesuňte do pekáčku. Pokud máte rádi růžové maso, pečte v troubě dalších 5-6 minut; dáváte-li přednost propečenému, nechte tam kachnu 10-12 minut.
3. Maso podlijte švestkovou omáčkou a nechte je pět stát. Při podávání nakrájejte prsíčka na tenké plátky. Dejte je na talíř, přelijte omáčkou a doplňte přílohami.

Teplota: 180°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká/ francouzská
Doba přípravy: 30-60 minut
Čas vaření: 1-30 minut
Recipe category: hl. chod/ příloha/ restování/ pečení/ vaření

Jogurtovo-malinové brulée

Jogurtovo-malinové brulée

300 g mražených malin
75 g krupicového cukru + 2 lžíce navíc + na posypání
420 g řeckého jogurtu
250 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
Maliny dejte do širšího rendlíku s vyšším okrajem, vsypte cukr a na středním plameni vařte za stálého míchání dvacet minut. Pak hustší malinové pyré rozdělte do čtyř skleněných pohárků (nejlépe z varného skla) o objemu 250 ml a vychlaďte. Řecký jogurt smíchejte s ušlehanou smetanou, dvěma lžícemi cukru a vanilkovým extraktem a rozdělte na maliny. Zasypte cukrem a nechte pod grilem dozlatova zkaramelizovat.

Teplota: 200°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: pár minut
Recipe category: bez vaření/ chlazení/ moučník/ grilování



Autor:  cam

Přečtěte si
winterfreshka
13. 10. 2012 • 09:41

Na muže a v čistotě,což se u chlapa nestává

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.