Pilarová a Vítek pojedou spolu na dovolenou! Uvařte si jejich rekordní menu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pilarová a Vítek pojedou spolu na dovolenou! Uvařte si jejich rekordní menu!

Eva Pilarová a Pavel Vítek mají ve VIP Prostřenu rekord!
Eva Pilarová a Pavel Vítek mají ve VIP Prostřenu rekord! (FTV Prima)

Tento týden se ve VIP Prostřenu sešla opravdu silná konkurence. Eva Pilarová i Pavel Vítek za své menu získali maximální počet 30 bodů. Jak ovšem naložit s výhrou v podobě zájezdu pro dvě osoby? Eva a Pavel se dohodli, že si dovolenou užijí společně.

Vítězné menu Pavla Vítka

Barmské krevety v pálivé omáčce
2 hrubě nakrájené středně velké cibule
2 lžíce rajského protlaku
1 lžička mletého koriandru
½ lžičky kurkumy
1 lžička práškového chilli
2 středně velké čerstvé feferonky
3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
2 lžíce citronové šťávy
sůl podle chuti
olivový olej
12 uvařených a oloupaných krevet
čtvrtky limety
Postup:
1. Cibuli, rajský protlak, mletý koriandr, kurkumu, chilli prášek, 2 celé feferonky, čerstvý koriandr, citronovou šťávu a sůl dejte do mixéru a mixujte asi minutu. Pokud se vám zdá umixovaná hmota příliš hustá, rozřeďte ji trochou vody.
2. Zahřejte olej v hluboké pánvi s okrouhlým dnem nebo v pánvi wok. Slabě snižte teplotu a přidejte rozmixovanou směs koření. Smažte 3–5 minut nebo do mírného zhoustnutí omáčky.
3. Přidejte krevety a za stálého míchání rychle smažte při střední teplotě. Jakmile je pokrm dobře prohřátý, přeneste je na servírovací mísu, ozdobte zbytkem čerstvého koriandru a čtvrtkou limetky. Ihned podávejte.
Teplota: 160°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: asijská
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 1-30 minut
Recipe category: předkrm/ ryby/ restování/ smažení

Estonská dýňová krémová polévka s čerstvou bazalkou
1 kg dýně
60 g másla
1 nakrájená cibule
4 hrnky kuřecího vývaru
¾ hrnku smetany ke šlehání
sůl, pepř
najemno nakrájená čerstvá bazalka na ozdobu
Postup
Dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a opatrně ji opékejte asi 15 minut doměkka. Přidejte dýni, vývar a zvolna vařte přikryté 20 minut, než dýně změkne. Pak ji nechte vychladnout. Měkkou dýni s vývarem po dávkách najemno rozmixujte a vraťte do kastrolu. Přilijte smetanu, osolte, opepřete a polévku za stálého míchání ohřejte. Před podáváním ji ještě posypte najemno nakrájenou čerstvou bazalkou.
Poznámka: Horkou polévku je třeba mixovat po malých dávkách. Pokud dáváte přednost hustší polévce bez mléka, smetanu vynechejte. Když není dýně úplně dozrálá, lze ji použít i neoloupanou. Kůra vařením změkne. Dozrálá dýně se musí před vařením oloupat.
Teplota: 160 a 100°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 30-60 minut
Recipe category: polévka/ restování/ vaření


Africký kotlík
800 g kuřecích stehenních řízků
150 ml olivového oleje na smažení
kousek čerstvého nasekaného zázvoru
5 prolisovaných stroužků česneku
2 lžíce kari koření
1 lžíce kurkumy
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého kmínu, nejlépe římského
1 lžička chilli nebo nasekaná chilli paprička (je-li kari ostřejší, lze vynechat)
2 cibule (lépe červené)
mrkev, petržel, celer dle chuti nakrájené na větší kostky (jako maso na guláš)
lze přidat bílou ředkev, kedlubnu, kapustičky, papriku apod. (co je potřeba v lednici spotřebovat) a nakrájet rovněž na větší kostky
1 menší brokolice nalámaná na růžičky
2–3 hrsti nahrubo nasekaných špenátových listů
hrst okry nebo zelených fazolek
3 pokrájená rajčata
200 až 300 ml suchého bílého vína
3 až 4 lžíce rajčatového protlaku
šťáva z 1 citronu
1 hrnek kuřecího vývaru (lze nahradit kostkou)
sůl, pepř
svazek nasekané petrželové natě
Postup:
1. V hlubším kastrolu rozpalte polovinu olivového oleje, zprudka osmažte zázvor s česnekem a poté dozlatova kousky kuřete. Vše vyjměte a odložte stranou.
2. Do výpečků po kuřeti přilijte zbytek oleje, přihoďte všechno koření, znovu rozpalte, nechte koření rozvonět a osmažte cibulku. Postupně přidávejte a smažte zeleninu od nejméně vodnaté (mrkev, brokolice apod.) ke šťavnatější; pouští vodu, čímž se smažení zpomaluje, ale po chvíli se odpaří a proces smažení pokračuje dál. Když přidáte novou dávku zeleniny, přidejte i na teplotě pod kastrolem, ale po chvíli stáhněte, aby se zelenina nepřichytávala. Až bude všechna zelenina mírně orestovaná, přilijte víno. Když se víno začne vařit, přidejte rajčatový protlak, citronovou šťávu a osmažené kuřecí maso s česnekem a zázvorem. Zalijte vývarem. Na velmi mírném ohni nechte asi 2 hodiny pomalu probublávat pod pokličkou. Směs postupně pustí šťávu, ve které se bude kuřecí maso zvolna dusit (je-li třeba, podlijte). Poslední půlhodinu můžete pokličku sundat, směs v kotlíku tím ztratí vodu a zhoustne. Před podáváním případně dochutíte solí či pepřem, ale při správném postupu to nebývá nutné, chutě se v jídle dokonale promísí. Podávejte s bílou rýží či vařenými brambory. Ozdobte petrželkou.
Teplota: 160 a 100°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: africká
Doba přípravy: 30-60 minut
Čas vaření: 2-3 hodiny
Recipe category: hl. chod/ restování/ dušení/ vaření

Karlštejnský domácí jablečný koláč
1 kg jablek
1 vanilkový cukr
1 mletá skořice
máslo
2 hrnky mouky
1 hrnek cukru
lístky čerstvé máty
Postup:
Mouku, cukr a vanilkový cukr smícháme dohromady. Jablka očistíme, nastrouháme na hrubším struhadle a přimícháme skořici. Troubu předehřejeme na 150°C. Na vymazaný plech nasypeme jednu třetinu mouky s cukrem, na tu navrstvíme jablka, opět zasypeme moukou a drobně nakrájíme máslo. Karlštejnský jablečný koláč pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Upečený moučník nakrájíme a můžeme podávat. Porce můžete ozdobit lístkem čerstvé máty.
Teplota: 150°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 1-30 minut
Recipe category: moučník/ pečení

Vítězné menu Evy Pilarové najdete v galerii!



Autor:  cam

Přečtěte si
jiriforman
24. 8. 2012 • 17:36

a ty, stará vyžvejkaná gumo?

winterfreshka
24. 8. 2012 • 17:10

A ty jsi co jako???!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.