VIP PROSTŘENO: Uvařte si »kytičkový« blaf podle Kořínkové! S tímto menu pohořela!
Lenka Kořínková se stala hvězdou VIP Prostřena přestože získala nejméně bodů. Nepřehlédnutelnost jí totiž zajistily urýpané řeči obhajující dělenou stravu.
Na návštěvu Kořínkové Lukáš Hejlík, Heidi Janků a Richard Nedvěd jen tak nezapomenou. Jejich menu zkritizovala a téměř nic nepozřela, protože pokrmy neodpovídali její dietě oddělující kytičky a zvířátka. Když ovšem došla řada na ni, v půjčené chatě se moc nepředvedla. Neobtěžovala se s prostíráním a kolegy drze vyzvala, aby ji pomohli s odnášením nádobí.
Její menu byl jeden velký průšvih, jimž diváky rozhodně na dělenou stravu nenalákala. Pomazánky z tofu, avokádová polévka i buřtguláš ze sojových párků vypadaly nevzhledně a drsnou tečkou za nevydařeným večerem byly kupované zákusky.
Pomazánky různých chutí
Suroviny:
Na pomazánku č. 1
1 bylinkové tofu
cibulová nať
sůl,
troška sójové smetany,
olivový olej
Na pomazánku č. 2
1 uzené tofu
česnek dle chuti
1 menší majonéza
Postup:
První pomazánka: Do mixéru dáme nakrájenou zelenou nať, tofu, sůl, sójovou smetanu, trošku teplé vody a olivový olej. Rozmixujeme na hladký krém. ¨
Druhá pomazánka: Do mixéru dáme nakrájené tofu s oloupanými stroužky česneku, rozmixujeme a přidáme majonézu.
Pomazánky necháme odležet v lednici a podáváme s opečeným pečivem.
Teplota: 0°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Recipe category: bez vaření/ chlazení, mražení/ předkrm
Avokádová polévka
Suroviny:
1 svazek jarní cibulky
5 - 6 zralých avokád
olivový olej
voda s kostkou bujonu bez glutamátů
200 ml sójové smetany
špetka muškátového květu,
nové koření
sůl
lžička sójové omáčky
1 konzerva kukuřice
Postup:
Na oleji osmahneme cibulku a zalijeme ji vodou, do které rozmícháme kostku bujonu. Přidáme oloupané, vypeckované a rozmixované avokádo, sójovou smetanu, koření, sůl a trošku sójové omáčky pro chuť. Nakonec vmícháme kukuřici a povaříme.
Teplota: 160 a 100°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 1-30 minut
Recipe category: polévka/ restování/ vaření
Buřtguláš
Suroviny:
2 balíčky sójových párků
olivový olej
1 cibule
4 brambory
čtvrt sáčku červené papriky
amarantová mouka
1 kostka bujonu
syrová zelenina k podávání: brokolice, cuketa, fazolové lusky, česnek
Postup:
1. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme na malé kousky pokrájené syrové brambory, zasypeme je červenou sladkou paprikou, zalijeme vodou s bujonem a dáme vařit. Mezitím si na oleji opečeme na kolečka nakrájené sojové párky, posypeme je paprikou a přidáme do guláše. Zahustíme amarantovou moukou a osolíme podle chuti.
2. Do parního hrnce případně do pařáku dáme pokrájenou zeleninu a dusíme ji, až zkřehne - nerozváříme ji. Česnek dáme do misky. Podáváme na samostatném talířku a přidáváme do guláše podle chuti.
Teplota: 100, 120 a 160°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 1-30 minut
Recipe category: hl. chod/ restování/ vaření/ dušení
Štrúdl, žloutkové řezy a roláda
KUPOVANÉ!