PROSTŘENO: Mastná pohřební hostina u Romana! +RECEPTY
Večeře u Romana se nechtěně proměnila ve smuteční hostinu. Kvůli mastným pokrmům navíc dostaly žaludky soutěžících v závěru týdne pořádně zabrat.
Páteční hostitel je sběratel všeho starého, což v každém detailu dokazuje jeho domácnost plná harampádí. Jeho vkus je opravdu podivný a projevil se i na prostřeném stole, kam Roman umístil ubrousky, který by se mnohem více vyjímaly na pohřbu. „Stůl se mi líbil, až na ty hřbitovní pietní ubrousky,“ řekla Zuzana o stolování navozujícímu tísnivou atmosféru.
Ale její slova je nutné brát s odstupem. „Co je moderní teď, bude moderní i za dvacet let a bylo to moderní i před dvaceti rokama,“ razila svou podivnou teorii.
U stolu panuje docela shoda a soutěžící jednohlasně zkritizují příliš mastný předkrm i hlavní chod. V úvodu večera Roman podával veku plněnou sýrem a smaženou v trojobalu, která v oleji strávila delší dobu, než bylo nutné. „Předkrm byl hutný a těžký na žaludek, spíš bych to dala jako hlavní jídlo,“ řekla Zuzana. Jak by se ovšem tvářila, kdyby smaženou veku dostala jako zlatý hřeb večera?
Žebírka na medu se nepozdávala Mirkovi. „Bylo to mastné a já jsem tam měl ještě navíc kus špeku. Brambory jsem nechal, protože byly taky mastné,“ postěžoval si. Roman přitom ale tvrdil, že Mirkův talíř zůstal prázdný.
Jak s hodnocením zamává připálená jablečná buchta a zábava související s rajčatovou marmeládou? Favoritkou na výhru je prozatím Maruška s 30 body. Porazí ji Roman a odnese si z jihomoravského Prostřena 40 tisíc korun?
UVAŘTE SI ROMANOVO MENU!
Veka se sýrem v trojobalu
Ingredience:
- 1 nakrájená veka,
- 100 g šunky,
- 1 krabička taveného sýru,
- 100 g plátkového eidamu,
- 1 rajče,
- 1 miska strouhanky,
- 1 talíř hladké mouky,
- 1 rozkvedlané vejce.
Postup:
Plátky veky potřeme taveným sýrem, položíme na ně plátek eidamu, kolečko šunky, kolečko rajčete a přikryjeme dalším plátkem veky. Porci obalíme v trojobalu a osmažíme na oleji nebo ve fritéze.
Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: předkrm / smažení
Vepřová žebírka na medu, opečený brambor
Ingredience:
- 1 kg vepřových žebírek,
- 1 lžíce meruňkové marmelády,
- 1 lžíce medu,
- 1 lžíce hořčice,
- 1 lžička worcestrové a sójové omáčky,
- špetka chilli,
- špetka soli,
- špetka pepře,
- 1 palice česneku,
- 50 ml kečupu,
- 100 ml oleje.
Postup:
Z uvedených surovin uděláme marinádu a necháme v ní maso celý den.
K žebírkům přidáme neloupané omyté brambory a vše pečeme asi 40 minut při 180 stupních pod pokličkou v troubě. Pak pokličku sundáme a maso necháme ještě asi 20 minut dopéct dozlatova.
Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká / mezinárodní
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: hlavní chod / marináda / příloha / pečení
Jablečná buchta
Ingredience:
- 1 listové těsto,
- 1 kg jablek,
- 1 sáček hrozinek,
- 1 skořicový cukr,
- 1 litr mléka,
- 2 pudinkové prášky,
- 2 lžíce cukru.
Postup:
Rozválíme polovinu listového těsta, které dáme na dno pekáče. Na těsto nastrouháme jablka, ocukrujeme, přidáme hrozinky a skořici.
Z litru mléka uvaříme vanilkový pudink, kterým zalijeme jablka. Na pudink položíme další plát těsta a moučník dáme péct asi na 20 minut na 180 stupňů do horké trouby.
Teplota: 100 a 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: moučník / vaření / pečení
Anketa
Znáte Prostřeno! dobře? Otestujte se v naší nové aplikaci Kvízovník a vyhrajte VIP vstup pro dva na Českého slavíka Mattoni!