PROSTŘENO: U důchodkyně Hanky hořelo! +RECEPTY
Karlovarské Prostřeno málem skončí katastrofou. Čtyřiašedesátiletá seniorka Hanka při vaření ucítila kouř a volala hasiče. Ne náhodou se nedávno musela kvůli požáru stěhovat… Podívejte se na video!
Hanka by u stolu ráda přivítala pánskou společnost, ale má smůlu. Na večeři dorazí čtyři ženy, všechny navíc výrazně mladší než ona. Ale ani toho se čiperná babča nezalekla: „Samý mladý děvčata, hurá, omládnu!“
Dříve, než dorazili hosté, se Hanka v kuchyni pořádně potrápila. „Potím se jak vrata od chlíva,“postěžovala si. U sporáku jí bylo horko, protože při vaření knedlíků chytla od ohně utěrka. „Že by mi tu něco hořelo? To víš, že jo! Hořím! Hasiči,“ volala vyděšená hostitelka, která naštěstí stačila hrozbu sama uhasit. Oheň by jinak v bytě zničil i její velkou chloubu – Řád mateřství, který kdysi dostala její maminka za to, že k Hance porodila dalších 11 sourozenců.
Když se u stolu sejdou samé ženy, je pochopitelně prostor i na narážky, které by si ve smíšené společnosti nemohly dovolit. Míša se při podávání hlavního chodu svěřila, že takhle velkého ptáčka ještě neměla… a všem dámám bylo do smíchu. Nálada se postupně ještě více uvolnila a došlo i na hodnocení banánů, které podle Lucie fungují jako afrodiziakum.
Hanka překvapila nejen poctivou česku kuchyní, ale i moderní zábavou. Čekal by někdo od pohádkové babičky virtuální bowling? Kolik bodu za svou snahu sklidí od mladších konkurentek? Sledujte Prostřeno na Primě.
UVAŘTE SI HANČINO MENU!
Zapékané papriky
Ingredience:
- 10 paprik,
- 330 g dietního salámu (vcelku),
- 300 g eidamu (vcelku),
- 2 vejce,
- 1 malá cibule,
- špetka soli,
- špetka pepře,
- ořech másla.
Postup:
Papriky rozpůlíme a očistíme, salám a sýr nastrouháme nahrubo, přidáme dvě vejce a drobně nasekanou cibuli. Okořeníme, zamícháme a směsí naplníme papriky. Dáme na plech zapéct do trouby na 180 stupňů na 10 minut. Přidáme plátky másla a trochu podlejeme vodou.
Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: předkrm ./ zapékání
Hovězí vývar s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky
Ingredience:
- 1 kg hovězích žeber,
- 2 mrkve,
- 1 petržel,
- 1 malý celer,
- 3 hrsti domácích nudlí,
- 0,5 kg vepřových jater,
- 1 lžička majoránky,
- 5 kuliček celého pepře,
- 1,5 lžičky soli,
- 2 stroužky česneku,
- 1 vejce,
- 5 lžic strouhanky (možno i více),
- špetka pepře.
Postup:
Vepřové žebro omyjeme a dáme vařit do studené vody. Domácí nudle uvaříme zvlášť. Začneme s přípravou játrových knedlíčků. Na masovém strojku semeleme játra s česnekem, do mísy k masové směsi přidáme majoránku, pepř, sůl, vejce a strouhanku, aby bylo těsto trochu tužší. Uválíme knedlíčky, které dáme do vývaru uvařit. Jakmile vyplavou, jsou hotové.
Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 1–2 hodiny
Recipe category: polévka / vaření
Španělské ptáčky na smetaně s domácím knedlíkem
Ingredience:
- 5 plátků zadního hovězího,
- 100 g anglické slaniny,
- 5 kyselých okurek,
- 3 lžíce hořčice,
- 2 cibule,
- l lžička soli,
- špetka pepře,
- 1 smetana na šlehání
- 2 lžíce polohrubé mouky
Na knedlíky:
- 500 g polohrubé mouky,
- 1 lžička soli,
- 2 vajíčka,
- 1 droždí.
- 1 neochucená minerálka
Postup:
Hovězí plátky naklepeme, potřeme hořčicí a dáme na ně drobně nasekanou cibuli. Vše opepříme. Anglickou slaninu a okurku nařežeme na proužky, které naskládáme na plátky. Vše opatrně zarolujeme. V hrnci na másle zpěníme nahrubo nasekanou cibuli. Na ni dáme ptáčky, které ze všech stran orestujeme. Teprve pak na maso nalijeme hovězí vývar. Se zbytkem hořčice necháme podusit. Když jsou ptáčky měkké, vyndáme je na mísu a doděláme omáčku. Smetanu na šlehání rozmícháme s polohrubou moukou a scezenou šťávou z masa, povaříme a v omáčce prohřejeme ptáčky.
Během dušení připravíme knedlíky. Do mísy dáme polohrubou mouku, uděláme v ní důlek, dáme do něj droždí a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vajíčka, osolíme a s vlažnou minerálkou zaděláme těsto, které necháme kynout. Po vykynutí vyválíme dva knedlíky, které vaříme dvacet minut v páře.
Teplota: 160 a 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 1–2 hodiny
Recipe category: hlavní chod / příloha / vaření / dušení
Nepečený moučník s kávou
Ingredience:
- 3 balení dětských piškotů,
- 5 zakysaných smetan,
- 2 smetany na šlehání,
- 6 vanilkových cukrů,
- 3 mandarinkové kompoty,
- 5 lžic mletých ořechů,
- 1 lžíce másla.
Postup:
Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme mletými ořechy. Na dno naskládáme piškoty, které pokapeme šťávou z kompotu. Vyšleháme šlehačku se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem a vytvoříme krém, který navrstvíme na piškoty. Na něj dáme mandarinky a pak opět piškoty. Tak postupujeme, dokud není forma plná. Dort dáme ztuhnout do lednice minimálně na tři hodiny a podáváme s kávou.
Teplota: 0 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Recipe category: bez vaření / chlazení, mražení / moučník