Martin Stropnický: Vyhazov z divadla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Martin Stropnický: Vyhazov z divadla!

Martin Stropnický je událostmi kolem Divadla na Vinohradech zaskočen.
Martin Stropnický je událostmi kolem Divadla na Vinohradech zaskočen. (Aha! – Alexandr Malachovský, ara)

Divadlo na Vinohradech, které umělecky vede Martin Stropnický (54) a v němž září hvězdy Dagmar Havlová (58), Jan Šťastný (45) či Veronika Žilková (49), se otřese v základech! Již zítra totiž má být na pražském magistrátu rozhodnuto o překvapivém vypsání výběrového řízení na jeho nového ředitele. A mezi herci panují reálné obavy…

Po divadelní Praze se totiž šíří zprávy, že o novém řediteli je již prakticky rozhodnuto a výběrové řízení bude jen »naoko«. Post odcházejícího Jindřicha Gregoriniho by měl převzít režisér Ivan Rajmont. Ten musel nedávno odejít z Národního divadla, kde se proti němu postavila většina herců.

„Je více než jasné, že pokud bude ředitelem on, bude si dělat i uměleckého šéfa a Stropnický bude muset odejít,“ tvrdí zdroj deníku Aha!.

Mezi hvězdami divadla se ta zpráva šíří rychlostí laviny a málokomu se líbí. „Dozvěděl jsem se to před pár dny od členky úplně jiného souboru. Stropnický prý půjde pryč a divadlo povede Rajmont. Je dost divné, že ještě před výběrovým řízením se operuje s naprosto konkrétními jmény,“ zlobí se třeba herec Jiří Dvořák (44), známý ze seriálu Pojišťovna štěstí.

Vadí mu i to, že se souborem nikdo oficiálně nekomunikuje a že čachrům s místy má padnout Stropnický za oběť. „Stojím za ním, a nejsem sám. Může se stát, že půjdeli on, půjdou s ním i někteří herci. Já osobně bych o tom určitě uvažoval,“ říká Dvořák.

Změny ve vedení divadla stávající ředitel Gregorini potvrdil. „Už to dělám dvanáctý rok a už mě ta odpovědnost tíží. Takže pokud bude vypsáno řízení, já se do něj nepřihlásím. A je na novém řediteli, aby si vybral nejbližší spolupracovníky,“ přiznává.

Rajmonta by si prý na svém místě dokázal představit. „Ivana znám přes čtyřicet let a jsme přátelé,“ dodává Gregorini s tím, že on sám by v divadle mohl zůstat v ekonomickém úseku. „Takový zájem nevylučuji, jestli mě bude chtít. Ekonoma jsem tam dělal 25 let, takže o tom něco vím.“

Stropnický je uměleckým šéfem Vinohrad sedm let. Získal si pověst náročného a kontroverzního šéfa. Při svém nástupu omladil soubor a řadu tehdejších hvězd (např. Gabrielu Vránovou či Miroslava Moravce) odeslal do penze.

Co na to Martin Stropnický?

„Nevím, zaskočil jste mě. Stejně jako události posledních dnů. O výběrovém řízení na ředitele DnV ještě donedávna totiž nepadlo ani slovo. Mám pocit, že jsem jeden z posledních, kdo se to mezi divadelníky v Praze dozvěděl. Ale budiž, je to jistě legitimní krok magistrátu. A jestli bych se do takového konkurzu přihlásil? V tuto chvíli rozhodnutý nejsem. Ale soutěží, kde jsou rovné podmínky pro všechny, jsem se nikdy nebál.“



Přečtěte si
winterfreshka
11. 10. 2011 • 12:01

nebo dělat ke Gottovi reklamu

denia
11. 10. 2011 • 11:42

by si měl vzpomenout jak vyházel po svém nástupu hodně oblíbených herců a říkal tomu omlazení souboru.Tak teď si to vyzkouší jaké to je.Však už taky není nejmladší a vypadá jak houmelesák co nemá nic k jídlu.Takže tentokrát to nebude o omlazení souboru,ale za soubor krásnější.Toho Rajmonta neznám,ale snad je na něj lepší pohled.Uvidíme.

dandova
11. 10. 2011 • 11:35

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.