Renáta Doleželová (†50), žena majora Zemana: Záhadná smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 16. června 2024

Svátek slaví Zbyněk, zítra Adolf

Renáta Doleželová (†50), žena majora Zemana: Záhadná smrt!

Fotografie
Fotografie (internal)

ZNÁMÉ TVÁŘE, NEZNÁMÉ OSUDY - Dodnes se neví, jestli herečka Renáta Doleželová (†50) 12. 6. 2000 spáchala sebevraždu, nebo její smrt (deset dní po oslavě životního jubilea) byla jen nešťastnou náhodou.

Faktem je, že matčino bezvládné tělo našel její syn a soudní pitva potvrdila, že smrt nastala po požití většího množství antidepresiv a alkoholu...

Doleželová absolvovala chemickou průmyslovku v Přerově a poté se přihlásila na JAMU. Diváci si ji pamatují zejména jako první manželku seriálového majora Zemana, kterou ovšem ve 14. díle zastřelí západní agent Bláha (Radoslav Brzobohatý). „Svým způsobem v tom vidím kus mládí a herecké začátky. Navíc jsem natáčela těhotná, což se hodilo i do filmového scénáře,“ vzpomínala Renáta na svou životní roli.

Nebyla jedinou ženou, která přibývající věk a úbytek rolí nesla těžce. Útěchu bohužel nacházela v alkoholu. „Nikdy jsem ji sice pít neviděl, ale od kolegů jsem slyšel, že se občas napila. A pokud brala antidepresiva, na něž se v žádném případě nesmí pít alkohol...,“ uvažoval po její smrti kolega Jan Mareš.

„Měla problémy stejné jako každý z nás... To ale nemohly být důvody k sebevraždě. Renáta nebrala žádné prášky pravidelně, nebyla nemocná, ale jako každý z nás si vzala občas něco na spaní nebo na uklidnění. Myslím si, že to byla nešťastná náhoda, napila se a chtěla se trochu vyspat, tak si vzala pár tabletek,“ myslí si o kamarádčině smrti Jaroslava Obermaierová.

Policie nakonec případ odložila, a vyšetřování tak nikdy nepotvrdilo, zda se jednalo o sebevraždu, či ne. Dopis na rozloučenou se nenašel. Herečku však prý stresovalo i to, že žila delší dobu bez partnera – s manželem Pavlem Paloušem se rozvedli a ona žila jen se syny Danem a Honzíkem.

Filmografie (výběr)

● Třicet případů majora Zemana (1974) – Lída

● Dny zrady (1974) – Anka Kadlecová

● Okres na severu (1980)  – sekretářka Zdena

● Zralé víno (1981) – dr. Martincová

● Anděl s ďáblem v těle (1983) – Květinka

● My všichni školou povinní (1984) – učitelka

Přečtěte si
lillyli
2. 6. 2013 • 09:37

Přesně tak! Kdo už něco prožil, ví jaký dokáže být život. A jenom absolutní sobci mají možná pocit, že je vše pod jejich kontrolou.

baronessa
13. 2. 2013 • 16:41

Jako herečku jsem ji moc neobdivovala. Zdálo se mi, že má drobnou chybu výslovnosti a není moc přirozená.

baronessa
13. 2. 2013 • 16:38

myslím, že každý člověk párkrát v životě potřebuje chemické berličky. Těžká nemoc v rodině, kdy musíte vypadat optimisticky, i když se uvnitř všechno hrůzou hroutí. Nikoho neodsuzuju, natož abych mu přisuzovala nějakou závislost na lécích. Taky se stává, že člověk prostě zapomene, že si vzal prášky a napije se na ně.

dandova
6. 10. 2011 • 10:59

Jako každý z nás si na spaní vzala platíčko Rohypnolu a lahvičku Pražské vodky.

dandova
6. 10. 2011 • 10:59

Byla to strašná kravina.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.