Nenávist mezi Švorcovou a Jiráskovou: Obě milovaly stejného muže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nenávist mezi Švorcovou a Jiráskovou: Obě milovaly stejného muže!

Herečky rozdělil muž!
Herečky rozdělil muž! (koláž Ahaonline.cz)

Jiřina Švorcová (†83) se před svou smrtí nestačila usmířit s kolegyní z Vinohradského divadla a spolužačkou z konzervatoře Jiřinou Jiráskovou (80). Za jejich nevraživostí ale není konkurenční boj o vysněnou roli ani odlišné politické názory, ale herec Jiří Vala (†76).

Kuriózní ovšem je, že se obě herečky do Vály zamilovaly v době, kdy byly zadané. Švorcová byla vdaná za dirigenta Jiřího Rohana, Jirásková tehdy byla manželkou Jiřího Pleskota. Představitelka ženy za pultem však měla svědomí čisté, protože její vztah byl nefunkční.

Švorcová si nevěru obhájila, Jirásková udělala v divadle trapas

„Toužil být neustále zamilovaný a šlo mu to dobře. Uměl okouzlit ženské. Měl svůj půvab, takže jsem se vlastně nedivila žádné holce, že mu podlehla. On to permanentní zamilování pro život potřeboval,“ zavzpomínala Švorcová v únoru na svého prvního muže pro magazín Blesk pro ženy. Právě Vala byl příčinou krachu jejího tříletého manželství.

To v případě Jiráskové měla nevěra dramatičtější průběh. „Jak už to tak bývá, vědělo to celé divadlo, jen já ne. Dozvěděla jsem se to až díky skandálku, když do divadla přišel Jiráskové manžel Pleskot a Jirkovi dal po představení přes hubu,“ odhalila herečka dění ze zákulisí divadla v biografické knize Jiřina Švorcová osobně.

Tato událost měla na vztah dvou hereček zásadní vliv. Už nikdy k sobě nenašly společnou cestu, přestože působily na jedné scéně. „Požádala jsem ji, aby odešla z mé šatny, kde jsme do té doby seděly, protože jsem si nedovedla představit, že bychom tam vedle sebe seděly dál, což ji urazilo. Nedivím se jí, ale já jsem si tenkrát nemohla pomoct,“ dodala Švorcová k jejich sváru.

„My jsme se rozešly z občanských důvodů někdy v 60. letech. Dost jsme spolu v té době hrály, a pak nám občanské postoje nedovolily, abychom se spolu dál stýkaly. Nikdy už jsme spolu nepromluvily,“ řekla po smrti Švorcové Jirásková.

Osud Švorcové nedopřál dítě

Přestože Švorcová Valu považovala za svou životní lásku a s přestávkami s ním udržovala vztah osm let, nikdy se jeho ženou nestala. Jejím druhým manželem byl výtvarník Vladimír Šolta. Jiřího Valy se však nikdy zcela nevzdala: „Po svatbě s Voloďou si mě dobíral, že mě miloval a já se mu vdala.“

Do druhého manželství Švorcová vstupovala s nadějí na vytoužené dítě, které ji nikdy nebylo dopřáno. „Chtěli jsme potomka, ale na to už bylo pozdě,“ potesknila si herečka v dokumentárním filmu z roku 2003. Protože se nikdy nestala matkou, poslední roky svého života strávila jen ve společnosti bratra Václava.



Přečtěte si
anasyi
10. 8. 2011 • 11:58

hele,na Jirku mi nesahej

anasyi
10. 8. 2011 • 11:57

si mel vcera v rakvi ne?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.