Van Dammovi slaví dnes půl století! A lituje se: Byl jsem jen stroj na peníze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Van Dammovi slaví dnes půl století! A lituje se: Byl jsem jen stroj na peníze

Jean-Claude Van Damme v celé své kráse.
Jean-Claude Van Damme v celé své kráse. (ara, ČTK)

„Dokud jsem vydělával, měl jsem spoustu přátel a manažerů. Když jsem se léčil ze závislosti na kokain, už jsem nikoho nezajímal“. I s takovou hořkostí bilancuje nad svojí již téměř vyhaslou kariéru právě dnes padesátiletý Jean-Claude Van Damme.

Akrobatické roznožky, vysoké kopy a otočky, při nichž rozdává rány na všechny strany. Jimi proslul mezi akčními hollywoodskými hrdiny belgický herec.

„Byl jsem stroj na peníze,“ přiznává bruselský rodák, známý mimo jiné z filmů Kickboxer, Dvojitý zásah, Univerzální voják či Timecop.

Jeho úspěšnou kariéru v 90. letech ale provázely i drogy. „Všichni, kteří na mně vydělali jmění - přátelé, agenti, právníci, se ani nenamáhali mě v léčebně navštívit,“ vyznal se zklamaně herec, který závislost překonal a s natáčením filmů vlastně nikdy nepřestal. Zatím poslední jeho film Univerzální voják III: Znovuzrození měl premiéru loni.

„Jako dítě jsem byl spíše neduživý a za to, čím jsem, vděčím sportu,“ říká Van Damme, který se od dětství věnoval karate. Věnoval se i dalším bojovým uměním a kickboxu a od šestnácti let chodil pět let na balet. Jako sedmnáctiletý se stal mistrem Belgie v kulturistice.

Kliknutím zvětšete

Jean jako malý kluk i jako padesátník.

Ještě než se stal akčním hrdinou, rozvážel pizzu nebo dělal vyhazovače v klubu. Ve filmu se rozjel až 1984 malou rolí ve francouzském snímku Ulička Barbarů, hlavně tedy o rok později ve filmu Karate Tiger. Teprve však po krvavém sportu se mu hrnula nabídka za nabídkou…

V posledních týdnech se objevila zpráva, že Van Damme by se měl po téměř 30 letech vrátit do ringu. O termínu a místě zápasu s thajským boxerem Somluckem Kamsingem (37), olympijským vítězem z Atlanty v muší váze, se ale zatím jen spekuluje.

Milovník klasické hudby a psů Van Damme je nyní pošesté ženatý - v roce 1999 si v Belgii podruhé vzal svou v pořadí třetí ženu Gladys Portuguesovou. S touto o tři roky starší bývalou profesionální kulturistkou, s níž se rozvedl v roce 1992, má dceru Bianku (20) a syna Kristophera (23), který si s otcem zahrál i v několika filmech. Ze čtvrtého manželství, které trvalo pouhé tři roky, má syna Nicholase (15).

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.