Herec Bořivoj Navrátil (78) bojuje se zhoubným nádorem a strachuje se: Rakovina mi ničí hlas! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Herec Bořivoj Navrátil (78) bojuje se zhoubným nádorem a strachuje se: Rakovina mi ničí hlas!

Bořivoj Navrátil podstupuje již osmou dávku chemoterapií.
Bořivoj Navrátil podstupuje již osmou dávku chemoterapií. (Aha! – Martin Hykl)

Hvězda seriálu Ulice Bořivoj Navrátil (76), který už řadu měsíců bojuje se zákeřnou rakovinou tlustého střeva, je strachy bez sebe! „Léčba způsobuje ochablost mých hlasivek. Mám obavu, abych o ně nepřišel. Pokud to tedy přežiju,“ prozradil v rozhovoru pro deník Aha! představitel kapitána Vojtěcha Bařinky. Pro herce, který se hlasem živí, se jedná o zásadní existenční problém. Přiznal také, že lékařům důvěřuje, ale neví, zda mu o stadiu nemoci říkají vše.

Pane Navrátile, pokračujete dále v chemoterapiích?
„Ano, dnes (v pondělí – pozn. red.) jsem začal s osmou dávkou.“

Pamatuji si, že jste vyprávěl, jak se u vás po prvních dávkách střídaly různé stavy – chvílemi vám bylo dobře, jindy zase hůře. Je to s postupující léčbou jiné?
„V tomto smyslu je to lepší. Mám ale jednu potíž, která mě znervózňuje, protože se to přímo dotýká mé profese. Ta léčba způsobuje ochablost svalů včetně hlasivek. A to mě trápí. Je to můj pracovní prostředek, takže mám obavu, abych o něj úplně nepřišel.“

Je to opravdu tak vážné?
„Byl jsem poučen foniatrem, co že to je, a snad po skončení té léčby by to mohlo jít nahoru. Ovšem s tím, že tu léčbu někdo přežije.“ (rozpačitě se usmívá)

Jinak vám léčba pomáhá? Všichni vám drží palce, aby se neobjevily žádné nové nálezy…
(váhavě) „No tak… Oni vám toho moc neřeknou. Ale věřím…“

V dnešní době by asi měli doktoři už říkat pacientům pravdu.
„Oni v té léčbě velmi pokročili a upřímně – kromě občasné únavy nepociťuji žádné výrazné újmy.“

Kvůli hrozbě infekcí byste neměl chodit na místa, kde je velké množství lidí. Teď se ale potkáváme na večírku filmu Bastardi. Už se nákazy nebojíte?
„Je pravda, že kvůli snížené imunitě nemám moc do společnosti chodit, ale já už jsem takový aklimatizovaný. Dáme těm bacilům za uši.“ (směje se)

Pane Navrátile, co vás čeká v nejbližší době za práci?
„Jak jsem teď ležel v nemocnici na kapačkách, tak mi volali z FAMU, abych se zúčastnil natáčení studentského filmu. Už celá léta s nimi spolupracuji, mám práci s nimi rád.“

Na podzim se chystáte natáčet film Školní výlet. Jaká role vás tam čeká?
„Budu hrát primáře a majitele ozdravného střediska, kam směřuje výlet těch důchodců a bývalých studentů. Podnik krachuje a oni ho svým pobytem zachrání.“

Často jste hrál záporáky, ale upřímně řečeno, mně i ty vaše negativní postavy připadaly často pozitivní…
„Tak pokud máte rád esesáky… (směje se) S těmi zápornými rolemi je to tak, že když jsem si před pětačtyřiceti lety oholil hlavu, tak to bylo něco tak výjimečného, že jsem dostával jednu roli darebáka za druhým. Dnes má holou hlavu každý druhý, tak abych teď snad nosil paruku, pak bych byl zase darebák!“

V soukromí vás čeká také něco milého?
„Užívám si svých dětí, které mi dělají velkou radost. Musím to ale zaklepat, abych to nezakřikl.“

Takhle vzdoruje nemoci

Pro národ milující jeho svérázného Bařinku ze seriálu Ulice byla ta zpráva jako blesk z čistého nebe. Jeho rakovina se provalila až koncem února při vyhlašování cen Anno.

  • „Bořku Navrátile, Bařinko, uzdrav se a vrať se!“ věnovala kamarádovi část svého děkovného proslovu po vítězství v anketě televizní popularity kolegyně z Ulice Hana Maciuchová.
  • Právě v únoru prodělal operaci v pražské nemocnici Na Františku. Kvůli léčbě herec okamžitě přerušil natáčení seriálu, zpět se vrátil až po první dávce chemoterapie v polovině května.
  • O těžce nemocného herce se pak začala i se svým novým mužem starat jeho exmanželka. Lékaři mu slibovali, že léčba bude trvat do konce června, kvůli komplikacím však trvá již o měsíc déle a stále není zažehnána hrozba nové operace.
  • Choroba mu naprosto změnila život. „Má psychika je zkoušená nepřetržitě, a to velmi. Dívám se na svět již jen průzorem svého handicapu a vše se mi pak jeví poněkud rozličně,“ svěřil se nám Bořivoj Navrátil.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.