Karlu Šípovi je zítra 65! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Karlu Šípovi je zítra 65!

Pětašedesátník Karel Šíp.
Pětašedesátník Karel Šíp.

Před 65. lety 1. června 1945, se narodil populární moderátor, textař a scenárista Karel Šíp, který patří mezi stálice české televizní zábavy. V televizi začínal s klipovým pořadem Hitšaráda, v posledních letech se těší značné divácké popularitě jeho talkshow Všechnopárty.

Umělecké sklony zdědil po otci, náruživém ochotníkovi, který se po válce uchytil u profesionálního divadla nejprve v Teplicích a později v Ostravě. V dětství hrál divadlo, poté šel na filmovou průmyslovku a po vojně, kde hrál s bigbítovou kapelou Stíny, zamířil do televize.

K práci produkčního přidal psaní scénářů a nakonec se objevil i na obrazovce v populární Hitšarádě, kterou moderoval spolu se skladatelem Jaroslavem Uhlířem. Oba později bavili diváky i v Galasuperšou nebo Šarádě až do začátku 90. let. Poté Šíp slavil úspěchy na Nově jako protagonista talkshow Horoskopičiny, Skopičiny nebo Paškál.

Jeho písňové texty má v repertoáru například Karel Gott, Hana Zagorová a zpíval je i Jiří Schelinger, na jehož objevu se začátkem 70. let podílel jako kapelník a baskytaristy skupiny Faraon.

Karel Šíp je náruživým fanouškem tenisu a především fotbalu. Kromě toho, že fandí pražským Bohemians z Dolíčku, kopanou i hraje v mužstvu Amfory. Je podruhé ženatý a má sedmiletého syna. Staršího syna má s bývalou manželkou, zpěvačkou Marcelou Holanovou.

Autor (ČTK)

Foto ara

31. 5. 2010, 10:00

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.