Grilovací speciál Aha! Velký grilovací souboj: Pohlreich, Babica, Ridi... A navíc: Co grilují celebrity!

Tento víkend vypukla grilovací sezona naplno! A právě proto jsme vyzvali nejslavnější televizní kuchaře, aby se pochlubili svými grilovacími recepty! Zdeněk Pohlreich, Emanuel Ridi a Jiří Babica tak tasili své trumfy! Redaktoři Nedělního Aha! je pak podle jejich návodů připravili a ochutnali. Jak to dopadlo?
1. místo: Zdeněk Pohlreich (53), šéfkuchař
Jak často grilujete?
„Spíše výjimečně, řekněme 5x za sezonu.”
Uhlí, nebo dřevo?
„Ani jedno, dávám přednost lávovému grilu.“
Které maso nejraději grilujete?
„Mam rád, když se griluje jen jeden druh masa a příště zase nějaký jiný. Hovězí, kuře, ryby apod.“
Jak maso nejčastěji nakládáte?
„Nenakládám ho vůbec, raději než za marinádu utratím peníze za kvalitní produkt.“
Recept: Kuřecí prsa s glassé balsamico a grilovaná zelenina
POTŘEBUJETE (NA 4 PORCE):
-
4 kuřecí prsa s kostí
-
1 snítku tymiánu
-
1 dl octa balsamico
-
kuřecí vývar
-
1 lžíci zredukovaného kuřecího vývaru
-
zeleninu dle chuti
-
máslo
-
olej extra virgin
-
sůl
-
pepř
Kuřecí prsa necháme vcelku s hrudní kostí a s kůží (z kosti odřízneme maso, aby byla vidět), osolíme, opepříme a orestujeme na olivovém oleji. Maso vyndáme a do pánve nalijeme ocet balsamico, zalijeme vývarem a přidáme lžíci zredukovaného kuřecího vývaru. Necháme chvíli vařit, aby omáčka zhoustla. Pánev stáhneme z ohně a nakonec přidáme máslo. Kuřecí maso podáváme s balsamikovou omáčkou, jako přílohu můžeme zvolit grilovanou zeleninu
Hodnocení Aha!: Jednoznačně nejsložitější příprava, kterou ale kompenzuje opravdu skvělý požitek pro jedlíky. Pro přípravu je nutné si vyčlenit více času a opravdu se pak grilování věnovat! Výsledkem ale kamarády ohromíte. Doporučujeme!
2. místo: Jiří Babica (48), kuchař
Jak často grilujete?
„V létě velmi rád. Jsme hodně na zahradě, tak toho patřičně využíváme. Nezapomeňte, že jsem žil 15 let v Německu a tam grilují všichni, na zahradě, v parku, na balkonech. Dělají se neustále párty a všude se griluje.“
Uhlí, nebo dřevo?
„Nejraději dřevěné uhlí. Rozpálí se rychleji než lisované briketky, a ještě dodá tu grilovací chuť.“
Které maso grilujete nejraději?
„Hodně kuřecí a krůtí, to jí každý. Mám rád i na tenko nakrájený bok a samozřejmě pro mě hovězí steaky. Grilujeme ale také hodně zeleniny.“
Jak maso nejčastěji nakládáte?
„Záleží na druhu masa. Drůbeží maso můžete marinovat například v rozmixované cibuli a česneku, oleji, troše mleté papriky a chilli, ale stačí jenom 2 až 3 hodiny. Solit až po upečení. Veškeré maso, které ogrilujete vyndejte, přiklopte a nechte 5 minut odpočinout. Až potom jezte. Maso se uklidní a bude šťavnatější.“
Recept: Hovězí steaky na grilu
POTŘEBUJETE (NA 2 PORCE):
-
2 x 200 gramů roštěnek
-
5 snítek tymiánu
-
1 dl olivového oleje
-
1 limetku
-
sůl
-
pepř
Steaky potřeme olivovým olejem, přihodíme čerstvý tymián a necháme přes noc odležet. Dáme na gril a potíráme olivovým olejem a vymačkanou limetkou. Přendáme na talíř, osolíme, opepříme, zalijeme olivovým olejem s limetkou a necháme 5 minut odležet. K masu doporučuji ledový salát se zakysanou smetanou a česnekovou vekou opečenou na grilu.
Hodnocení Aha!: Kdo má rád opravdový kus masa, ať rozhodně sáhne po receptu Jirky Babici. Příprava je jednoduchá, výsledek určitě nezklame. V tomto případě navíc jasně zabodoval fakt, že se griluje na dřevěném uhlí, které dalo masu pro grilování typickou chuť. Recept sice nijak převratný, ale touhle »klasikou« nikoho zklamat nemůžete!
3. místo: Emanuel Ridi (41), šéfkuchař
Chcete vidět, jak Emanuel tenké kuřecí plátky připravuje? Dívejte se dnes v 18.00 na TV Prima!
Jak často grilujete?
„Maso nebo zeleninu v práci pravidelně, doma občas!”
Uhlí, nebo dřevo?
„Plyn!” (směje se)
Které maso grilujete nejraději?
„Kuřecí...”
Jak maso nejčastěji nakládáte?
„Nasolím a ochutím bylinkami.“
Recept: Tenké kuřecí plátky na grilu
POTŘEBUJETE (NA 4 PORCE):
-
4 kuřecí prsa
-
1 snítku tymiánu
-
sůl
-
pepř
-
citronovou šťávu
-
čerstvý mangold
-
olej extra virgin
Kuřecí prsa rozřízneme na co nejtenčí plátek, jemně naklepeme a ochutíme nasekaným tymiánem nebo rozmarýnem (podle chuti), solí a pepřem. Maso orestujeme na oleji, nejlépe na grilovací pánvi. Mangold nakrájíme a spaříme ve vroucí vodě. V míse ho smícháme s citronovou šťávou, solí a kapkou olivového oleje. Grilované kuřecí plátky servírujeme se salátem z mangoldu.
Hodnocení Aha!: Složitější příprava, která vás donutí zapojit do práce pánev i hrnec, ale výsledek je opět dobrý. Poměrně lehké jídlo ocenily hlavně redaktorky dbající o svou fi guru, zatímco pánové mlsně pokukovali po fl ácích masa od Babici a Pohlreicha. Každopádně doporučujeme si i tento recept vyzkoušet!
Tohle grilují celebrity:
A takhle grilují čtenáři Aha!