Herečka Jiřina Jirásková (78) je 7. den v umělém spánku... Nic nevnímá, musejí s ní cvičit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Herečka Jiřina Jirásková (78) je 7. den v umělém spánku... Nic nevnímá, musejí s ní cvičit

Jiřina Jirásková je stálev umělém spánku.
Jiřina Jirásková je stálev umělém spánku. (Aha! – Martin Pekárek)

05:00 – Stav Jiřiny Jiráskové (78) po víkendové operaci, kterou herečka podstoupila v kritickém stavu a »za vteřinu dvanáct«, zůstává stále velmi vážný. Jirásková je už sedmý den udržována v umělém spánku. Co se s ní v tomto stavu děje? A jak dlouho v něm může být?

Stav Jiřiny Jiráskové (78) po víkendové operaci, kterou herečka podstoupila v kritickém stavu a »za vteřinu dvanáct«, zůstává stále velmi vážný. Jirásková je už sedmý den udržována v umělém spánku. Co se s ní v tomto stavu děje? A jak dlouho v něm může být?

Pacient může být podle lékařů v umělém spánku dny, ale i měsíce. „V zásadě nemá umělý spánek časové limity, ale riziko nežádoucích komplikací narůstá s dobou jeho trvání a je vyšší u starších lidí,“ uvádí profesor Karel Cvachovec, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Lékaři mohou podle potřeby navodit různou hloubku umělého spánku. Od mělkého, kdy je pacient na lehký podnět schopen spolupracovat, různě komunikovat až po hluboké, kdy ani silnými podněty nelze vyvolat žádnou reakci pacienta. Pacienti v umělém spánku, a tedy i Jiřina Jirásková, jsou napojeni na řadu přístrojů, které nahrazují tělesné funkce, např. dýchání. Během pobytu na lůžku musí s pacientem pravidelně cvičit fyzioterapeut, který zároveň dohlíží na polohování tak, aby nedocházelo k otlakům a proleženinám.

Co je umělý spánek?

Umělý spánek, jinak hluboký farmakologický útlum vědomí, patří ke standardnímu léčebnému postupu u pacientů po těžkých operacích, úrazech, ale i při těžkém srdečním infarktu, cévní mozkové příhodě, infekci dýchacích cest apod. „Abychom umožnili organismu překonání tohoto kritického období, uvádíme pacienta právě do tak zvaného umělého spánku,“ vysvětluje lékařka Petra Jeřábková z Kliniky Top Moravia Health. Lékaři se při tomto zákroku snaží maximálně snížit základní metabolismus, utlumit činnost centrálního nervstva a vytvořit tak dobré předpoklady pro uzdravení.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.