Jak Waldovi dotlouklo srdíčko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak Waldovi dotlouklo srdíčko

Když jsme Matušku v listopadu na Floridě navštívili, zrovna rekonstruoval dům a nevypadal zdravě.
Když jsme Matušku v listopadu na Floridě navštívili, zrovna rekonstruoval dům a nevypadal zdravě.

PRAHA (daz) – I když celý národ věděl, že Waldemar Matuška je vážně nemocný, zpráva o jeho smrti, která v sobotu 30. května 2009 obletěla republiku rychlostí blesku, všechny šokovala. Až později se ukázalo, že srdíčko hvězdy české popmusic navždy dotlouklo i kvůli přísně střeženému rodinnému tajemství – zrádné leukemii.


„Věřila jsem, že Walda přemůže i tuhle nemoc,“ slzí dodnes Olina MatuškováBlechová (60).

„Příčin bylo moc. Trpěl těžkým astmatem, se kterým bojoval dlouho a statečně. Teď ale dostal akutní zápal plic a selhalo mu srdce,“ hlásil jen několik hodin po tátově smrti smutně jeho druhý syn Waldemar George z floridského sídla zpěváka v St. Petersborough.

Kliknutím zvětšeteO poruše krvetvorby miláčka davů a přímého konkurenta Karla Gotta (69) se rodina zmínila až poté, co o ní jako první v Čechách informoval deník Aha!. Krutý ortel o zdraví se Waldemar Matuška dozvěděl teprve několik měsíců před nečekaným skonem. „Několik let se potýkal s chudokrevností, s anemií, což se pak zvrhlo v leukémii. Nikdy nechtěl, aby se o jeho nemocech mluvilo. Nechtěl, aby na něj lidé chodili ze soucitu, nebo že ho už nikdy neuvidí. Pořád měl ale slušnou šanci, že ho vyléčí. Nasadili mu chemoterapii, velmi mírnou, cílenou jen na kostní dřeň. Tou mu ovšem snížili imunitu na minimum a v ten moment on dostal zápal plic. Asi deset jedenáct dní před smrtí. Nemohl dýchat. Odvezli jsme ho do nemocnice, nasadili mu asi pět druhů antibiotik a začalo se to zlepšovat,“ vyprávěla Matušková. Na astma však nezabíraly už ani inhalace. Přesto si nikdo ani na chvíli nepřipustil, že se blíží velikánův konec.

Kliknutím zvětšete„Po chemoterapii mu začaly přibývat nové bílé krvinky. Pak se plicař rozhodl, že ho na dva na tři dny zaintubují, aby si odpočinul. Waldovi jsme to řekli. Souhlasil. Intubaci už zažil tady v Motole. Neměl strach. Lehce ho uspali, dostával výživu do žaludku. V pátek dopoledne jsme si řekli, že se uvidíme v pondělí,“ pláče vdova při vzpomínce na poslední rozhovor s nemocným Waldou. Druhý den ráno ještě před snídaní volali lékaři, že se jejímu muži zastavilo srdce.

„Myslím, že bylo unavené. Neměl ho úplně zdravé, i když srdcař opakoval: U mě je to O. K., starejte se o krev. Na tom neštěstí je fajn, že zemřel ve spánku. Že necítil žádnou bolest. Hrozilo mu, že by se udusil,“ nachází alespoň částečnou útěchu.

Ani syn, ani žena ale nevěřili, že zástava je definitivum. Hodili na sebe první svršky, které našli a rychle jeli do špitálu. Pohledy lékařů ale hovořily za vše. »Je konec, je nám líto. Tátu a manžela vám už nezachráníme.« Poslední dotyky, poslední polibky, nervy drásající pláč, chvíle beznaděje, kdy se zastaví čas a vy nevíte, co dál se životem. Ty okamžiky mají Waldemar s Olinou jako v mlze…

Jeho další nemoci

PRAHA (daz) – Už od osmdesátých let bojoval Waldemar Matuška s těžkým astmatem a mnozí pamětníci vzpomínají, jak málem neudýchal i svůj první koncert v Lucerně po návratu do Čech po sametové revoluci v roce 1990. „Astma paradoxně vlastně dostal až na Floridě. Dostal totiž virový zápal plic a z toho se mu udělalo astma. Ale tady u moře se mu výborně dýchalo,“ řekla vdova nedávno deníku Aha!. Jenže milovaná Florida mu zadělala také na další potíže.

„Letos bylo na Floridě extrémně suché jaro, dva měsíce vůbec nepršelo. Když začaly kvést pomeranče, manga, avokáda, Waldemarovi se strašně špatně dýchalo. Jsou to agresivní pyly. Tak byl radši doma, kde ho chránila klimatizace,“ vzpomíná Olina Matušková.Kromě dýchacích potíží se posledních několik roků ale bohužel přidaly i vážné potíže se srdcem. Na kolena ho ale srazil těžký zápal plic, jemuž jeho tělo už nenašlo sílu vzdorovat.

1986 – 2009: Chronické astma.
2000: »Prezidentská nemoc« – protržené tlusté střevo. Když odcházel z nemocnice, smál se na celé kolo: „Musím rehabilitovat, naučit se pořádně chodit a hlavně se musím naučit pít pivo. To je podle doktorů velmi dobré na žaludek.“
2002: Byl hospitalizován ve Fakultní nemocnici Motol se zažívacími potížemi a zvýšenou teplotou.
2007: Bojoval se zápalem plic v motolské nemocnici. Po uzdravení odletěl zpátky na Floridu.
2009: Více než týden se v nemocnici léčil se zápalem plic. V jeho důsledku mu ale v sobotu 30. května selhalo srdce.

Co bude s Matuškou dál?

Kliknutím zvětšetePRAHA (daz) – Životní cesta Waldemara Matušky se sice uzavřela už téměř před třemi týdny, ani po včerejším pietním aktu a posledním rozloučení s veřejností však jeho ostatky svou pouť zdaleka nekončí.Zatímco pozvané osobnosti převážně z kulturního života se rozloučily s milovaným »Slavíkem z Madridu« včera po desáté hodině ranní, ve dvanáct se brány Žofína otevřely i pro tisícovky převážně starších obdivovatelů Matušky, které svému idolu toužily vzdát poslední hold.Po dvacáté hodině skončila i tato část piety, vůz pražského pohřebního ústavu pak odvezl tělo zpěváka, které před cestou do Čech prošlo procesem balzamování a až do pohřbu bylo přísně střeženo v chladící místnosti, zpátky do strašnického krematoria.

Kliknutím zvětšeteJeště včera v noci pak dostal tamní palič zvláštní privilegium být tím úplně posledním člověkem, kdo přijde s tělem zbožňovaného interpreta desítek nesmrtelných hitů do styku.

Krematoria obvykle ještě před procesem žehu nabízejí poslední možnost rozloučení pozůstalým přímo u pece. Olina Matušková se včera do krematoria chystala.Jisté je jen to, že vozík podobný ještěrce včera během několika sekund zavezl rakev s Matuškovými ostatky do doruda rozžhavené pece. Žár o síle 900 stupňů Celsia zcela pohltil tělo sympatického vousáče, ze kterého během hodiny a půl trvajícího žehu zbylo jen pramálo. Vše, co poté v peci nepodlehlo vysoké teplotě, se nahrnulo do speciální nádoby, kterou bylo třeba nechat tři čtvrtě hodiny vychladnout a pak se její obsah přesypal do speciálního mlýnku, ze kterého se automaticky dostává najemno semletý popel zesnulého do urny.

Už dnes v pravé poledne pak bude urna za přítomnosti ženy a syna zemřelého krále českých kovbojů slavnostně uložena v hrobě číslo 63 na pražském vyšehradském hřbitově vedle velikánů české vědy, kultury a politiky, kam bezpochyby Waldemar Matuška patří. Nedaleko něj už desetiletí odpočívá král českých komiků Vlasta Burian. Hrob bude osazen novým náhrobním kamenem z černé švédské žuly za sto tisíc korun. Do dnešního poledního aktu by měl být už na místě.

I když se Olina s Waldemarem mladším vrací zpátky do Spojených států již v neděli, místo posledního odpočinku Waldemara Matušky rozhodně nezpustne, jak přísahal i organizátor uložení jeho ostatků Petr Kratochvíl. Ten zajistí hřbitovní službu, která bude pravidelně hrob omývat a uklízet. V Praze ale například žije i vnuk Matušky Matěj, který sice dědu nikdy neviděl, ale na položení kytičky pro slavného předka a zkrášlení jeho místa posledního odpočinku si určitě také najde čas.

A ještě jedna velká pocta se pro Waldu chystá. Magistrát hlavního města Prahy se jemu a Karlu Gottovi rozhodl udělit stříbrnou medaili hlavního města za zásluhy o prezentaci v oblasti populární hudby a šíření mezinárodního věhlasu. S medailí je spojena i částka sto tisíc korun.


Foto Aha! – David Kundrát, Martin Hykl

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.