Jiří Babica: Knedlíky? Ty u nás doma nikdo nejí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 21. července 2024

Svátek slaví Vítězslav, zítra Magdaléna

Jiří Babica: Knedlíky? Ty u nás doma nikdo nejí!

Opečená prsa z divoké kachny patří k Babicovým oblíbeným pochoutkám.
Opečená prsa z divoké kachny patří k Babicovým oblíbeným pochoutkám. (Aha! – Martin Hykl a ara)

PRAHA – Momentálně je nejslavnějším šéfkuchařem v celém Česku. Jiří Babica (47), hlavní protagonista kulinářského pořadu »Babicovy dobroty« na televizi Nova dělá hlavně s divačkami skutečné divy. Charismatický šéfkuchař svým kouzelným chraplákem dokáže připoutat ke sporáku i tu ženu, která ani neví, jak ten spotřebič vypadá.

Momentálně je nejslavnějším šéfkuchařem v celém Česku. Jiří Babica (47), hlavní protagonista kulinářského pořadu »Babicovy dobroty« na televizi Nova dělá hlavně s divačkami skutečné divy. Charismatický šéfkuchař svým kouzelným chraplákem dokáže připoutat ke sporáku i tu ženu, která ani neví, jak ten spotřebič vypadá. Babicova práce v kuchyni a s jídlem je navíc ověnčena jednou zvláštností – bez skrupulí otáčí maso na pánvičce holou rukou! „Mám ty ruce teflonové,“ vtipkuje. Zrodila se prostě nová hvězda…

Jirko, takže jak tu nečekanou slávu zvládáte?
„Docela mě překvapí, když vlezu do obchodu, a někdo se mě zeptá, jestli bych mu nepomohl najít třeba petrželku. Lidé se ke mně hlásí, a mně to samozřejmě dělá dobře, ale o nějaké velké slávě jsem nikdy nesnil, a ani nebudu.“

Jako kuchař jste navštívil desítky zemí, křížem krážem jste projel všechny kontinenty…
„Jsem odmalička dobrodruh a do věcí se vrhám docela po hlavě. Myslím, že člověk musí v životě využít veškeré možnosti, které se mu nabídnou, a já jsem se v tomto směru vždycky hodně soustředil právě na cestování. Přitom je opravdu důležité hlavně to, abyste se v každé zemi pokud možno chovali stejně, jako místní obyvatelé, ti vás pak vezmou snáz mezi sebe, a vy tak tu zemi poznáte mnohem líp. Když už takhle někam jedu, snažím se udělat si plán tak aspoň na měsíční pobyt. Když mi pak někde v restauraci chutná, tak jdu za šéfkuchařem a řeknu, pusťte mě do kuchyně, já vám tu budu pět dní pomáhat a ještě se nestalo, aby mě někde ke sporáku nepustili. Když pak přijedu domů, snažím se vařit tak, aby jídlo bylo co nejpodobnější té originální receptuře za použití běžně dostupných surovin. Vaření je nekonečné dobrodružství, pořád se dá něco nového zkoušet.“

Sepsal jste své recepty do knižní podoby?
„Zatím ne, víceméně je nosím v hlavě.“

A máte to v plánu? Určitě by se vaše kuchařka dobře prodávala.
„Já teď makám na receptech pro druhou řadu Babicových dobrot na Nově. Možná je budeme jednou přetavovat na knihu, ale s tím si teď hlavu nelámu. Teď končíme první řadu – ta má 16 dílů a vypadá to, že se podepíše smlouva i na druhou řadu na jaro 2009.“

Proč vlastně nemáte svoji vlastní restauraci?
„Vlastní hospoda je velká zodpovědnost. Té se sice nebojím, ale musel bych se pak té práci věnovat naplno, takže by šlo hodně věcí úplně stranou. A já nevím, jestli se mi chce dávat spoustu věcí stranou.“

Ke zklamání všech dam jste ženatý. S manželkou Erikou máte dvě děti, kluka a holku…
(usmívá se) „Syn Filip se narodil v Německu a je mu deset let, takže má české i německé občanství. Dcera Maria Olga má tři a půl roku.“

Máte velký sexappeal a charisma. Jak na vás reagují ženy?
„Řekl bych, že pořád stejně. Ženské jsou moc príma, je dobře, že jste se narodily.“ (smích)

Nežárlí manželka?
„Určitě ne, nikdy jsme takové problémy neměli.“

Vaříte i doma, nebo je u vás kuchyni šéfkou vaše žena?
„To je tak půl napůl. Žena moc nejí maso, spíše jen kuřecí, takže jíme celkem zdravě. Co jsme zpátky v Česku, ještě jsme ani neměli knedlíky. Když si chci udělat třeba ledvinky, musím si je sám koupit a uvařit, u nás by to nikdo nejedl.“

Jako vyhlášený kuchař musíte mít i svoje oblíbené jídlo. Co to je za dobrotu?
„Úplně úžasná jsou opečená prsa z divoké kachny, pak miluji syrové ryby, z kterých se dělá sushi. Z českých jídel mám rád smažený řízek a plněné papriky. Také zbožňuji veškeré maďarské kotlíkové guláše, ty dělám hlavně na chalupě.“

Co budete mít na stole na Štědrý večer?
„Klasicky kapra se salátem, ale dávám si tu práci, že kapra vykosťuju a stahuju kůži. Kromě toho nadělám chlebíčky v takovém množství, že kdyby přišlo patnáct lidí, mají všichni co jíst.“

Vše začalo basketbalem a fackou…
  • Jeho život…
    Narodil se 1. května 1961. Kuchařskému řemeslu se učil ve vyhlášených pražských hotelech Palace a Ambasador, devět let vařil i v Alcronu. V roce 1989 se oženil do Německa, kde pracoval ve vyhlášené restauraci Zlatá Praha v Kolíně nad Rýnem. V Německu žil 15 let, do Česka se s rodinou vrátil před čtyřmi roky. Kamarádi mu říkají »Bába«.
  • Měří 196 cm…
    Kdysi skvěle hrál basketbal a díky tomu projel skoro celou Evropu už za minulého režimu.
  • Kde všude byl…
    Procestoval pak celý svět od Japonska přes Austrálii, Nový Zéland, Indonésii, až po Afriku, Jižní Ameriku a Havaj. Všude se uplatnil jako kuchař. „Já jsem takzvaný ruksakář, prostě si vezmu batoh a letím. Ale ne na týden, šetřil jsem si dovolenou a vždycky jsem vyjel aspoň na měsíc, a když to šlo, i na tři.“
  • Jak se stal kuchařem…
    Když se učil v pražském hotelu Palace, vařil i pro personál. Jednou nakrájel filé příliš na tenko, až se rozpadalo. A jeho šéf, pan Sládek, mu dal před všemi takovou facku, až spadl na zem. „A nahlas pravil: „Vždycky dělej všechno tak, jak by sis to ty sám přál dostat.“ To je základ, který předávám dál.“
  • Česká kuchyně…
    Říká, že ji má rád, že je skvělá, ale že je jedna z nejsložitějších. „Že by ale nebyla zdravá, je nesmysl. Co by měli říkat Maďaři? Těm plave všechno v oleji. Myslím ovšem, že do budoucna budeme českou kuchyni opouštět, protože lidi nebudou mít tolik času a ani náladu stát dvě tři hodiny u sporáku.“
  • Pro koho rád vaří…
    Prý pro kamarády z dětství. „Dokážou pěkně kritizovat, a tak se jim vždycky chci ukázat v nejlepším světle. Ale rád vařím i pro sebe - a i v tom případě se snažím dělat to poctivě. Tak mě to naučili.“
  • Jeho televizní show…
    Na Nově uspěl díky koncepci, která je zaměřena na obyčejné lidi. „Proč dělat frajera, že jsem skvělý kuchař, který umí dělat kraby? Lidi jsou po celodenní práci unavení a chtějí si udělat jídlo za 10 minut. A ono to jde.“ Kuchař by měl podle něj nabídnout jednoduchost, jasnost a stručnost. „Dlouhé a komplikované recepty na obrazovku nepatří. Nemohu připravovat jehně, když to tady neseženu. Já chci lidem poradit jednoduché věci, aby si z jídla nedělali hlavu.“
  • Jiné pořady o vaření…
    Konkurenční televizní pořady prý právě z výše uvedených důvodů moc nesleduje. „Kuchaři se v nich předhánějí v tom, jak jsou dobří, ale člověk pak těch spoustu exotických přísad, jaké má k dispozici třeba Jamie Oliver, u nás nesežene. V našem pořadu nejde o to ukazovat lidem, jak prostát u plotny dvě hodiny, ale jak jednoduše uvařit dobré jídlo z věcí, které koupíte v běžném českém obchodě.“
  • Jaké jídlo nemá rád…
    Jí prý všechno. „Ale po čem mám husí kůži a asi nikdy tomu nepřijdu na chuť, to je lékořice.“
  • Záliby…
    Rád se prožene v autě: „Někdy jezdím rychleji, než by se mělo.“ Dodnes hraje basketbal a s partou kamarádů se už léta každý čtvrtek schází na fotbale.
  • Neřest…
    Občas si zapálí cigaretu, což považuje za svůj největší zlozvyk.

Kliknutím zvětšete

Další Babicovy recepty!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.