Iveta mě hrozně ponížila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Iveta mě hrozně ponížila!

Byly to kamarádky a důvěrnice na život a na smrt.
Byly to kamarádky a důvěrnice na život a na smrt.

PRAHA – Byly to kamarádky na život a na smrt! A důvěrnice, které si svěřovaly i ta nejintimnější tajemství. Špičková kadeřnice a vizážitska Ludmila Štinglová (63) a zpěvačka Iveta Bartošová (42). Bezdětná Štinglová Ivetu doslova považovala za svou dceru.


Ludmila Štinglová, bývalá důvěrnice Bartošové

Jenže pak se něco stalo, a po více než třinácti letech byl konec! Kliknutím zvětšeteCo Iveta tak hrozného provedla, že s ní Štinglová přestala komunikovat a ze dne na den odešla i z jejího týmu, který pro ni už za socialismu vytvořil její tehdejší přítel Ladislav Štaidl (62)? Letité mlčení Štinglová prolomila až nyní v knize Odhalená pravda, která je neautorizovaným životopisem trojnásobné Zlaté slavice Ivety Bartošové.

„V roce 1987 mě můj kamarád Láďa Štaidl poprosil, zda bych jí nemohla dělat road managera, jezdit s ní po vystoupeních, starat se jí o zázemí a o všechno okolo její vizáže. Souhlasila jsem, začala s ní jezdit, a tím to všechno odstartovalo. Její první samostatný koncert tehdy moderoval Petr Salava, který s námi pak odjezdil celé turné. Prožila jsem toho s ní dost a musím říct, že to nebyly vůbec špatné časy. V dobách u Ládi Štaidla byla velmi vstřícná, milá a příjemná. Byla to holka, která měla před sebou velkou kariéru. Samozřejmě v její dráze dominoval Láďa, který ji hodně usměrňoval a stál za ní se vším všudy. Obstaral jí také všechny lidi, kteří okolo ní byli,“ vzpomíná v knize Odhalená pravda Štinglová, která se Ivetě starala o kostýmy na vystoupení, o účes, vlasy, líčidla i o kosmetiku.

Měla se jak princeznička…

Kliknutím zvětšete„Dělala jsem jí tehdy opravdu úplně všechno, Iveta si sama nezavázala ani boty. Byla jak princeznička »Zavaž mi střevíček!«. Vzpomínám na jedno čtrnáctidenní turné po Slovensku, kdy propotila kostýmy a na mně bylo, abych je do rána na hotelovém pokoji přemáchla, usušila, nažehlila a připravila, aby v nich mohla druhý den vystoupit. Druhý den byly šaty připravené na ramínku ve vaku, řidič je odnesl do auta a mohli jsme jet do dalšího města. Myslím, že si to ani neuvědomovala. Bylo to pro mě dost náročné, protože po revoluci jsem si otevřela první soukromý kadeřnický salon v Praze a skloubit všechno dohromady bylo vcelku složité, ale podařilo se, a stálo to za to,“ říká Štinglová, která hned na začátku spolupráce změnila Ivetě image. „Když jsem ji poznala, měla delší blond vlasy, které byly úplně spálené, protože jí na nich někdo udělal dvě trvalé po sobě. To se ale na odbarvené vlasy vůbec nesmí, protože se tím úplně zničí. První, co jsem tedy musela udělat, bylo ostříhat ji nakrátko. Nosila pak takové rovné mikádo s pěšinou uprostřed. Za celou dobu nezměnila barvu vlasů, protože je to zbytečné, jí blond sluší. Když odešla od Štaidla, nechala si je nabarvit na tmavo a navázat, ale moc jí to neslušelo, zkrátka se to k ní nehodilo.“

Bod zlomu

Přestože se zdálo, že přátelství mezi Ivetou a její kadeřnicí, jejíž manžel jí dokonce na turné dělal řidiče a oba ji počítali do rodiny, nemůže skončit, opak byl pravdou. Vzájemná spolupráce skončila velmi náhle, stejně jako jejich letité přátelství. Iveta umí být nevyzpytatelná a zčistajasna se u ní prý projeví zkratové jednání. Kliknutím zvětšete„Po těch třinácti letech spolupráce jsem Ivetu poprosila, zda by nevystoupila na kadeřnickém festivalu, který jsem pomáhala v Lucerně organizovat. Mimo ní jsem požádala ještě Pavla Vítka a Jitku Zelenkovou, zda by nám tam každý z nich nezazpíval dvě písničky. Všichni to odsouhlasili a zdálo se to být v pořádku. Celou soutěž moderovala Marta Skarlandtová. Iveta si chtěla samozřejmě udělat zvukovou zkoušku – a přišla na ni s Ivo Špesem (vizážista a stylista – poznámka redakce). To byla první rána pod pás po třinácti letech, co jsem se o ni starala. Měla jsem ukázat, že bude učesaná ode mne, a ona místo toho přijde do Lucerny s tímhle inteligentním krasavcem. I když se mě to dotklo, tak jsem to nekomentovala, raději jsem si řekla, že budu mlčet, šlo hlavně o to, aby si Iveta provedla zkoušku.“

Jednala se mnou jako s hadrem

„Dopoledne odzkoušela, odjela a vrátit se měla ve dvě odpoledne s tím, že na řadu přijde ve tři. Když přijela, řekla: ‚Doufám, že tam na mě budou boďáky.‘ Odpověděla jsem jí, že nebudou, protože tam budou kadeřnice stříhat a nemůžou se jim tam střídat světla, bude tam pouze jeden boďák, který bude ustálený a bude svítit na ni. Dost ji to rozčílilo. ‚To snad nemyslíš vážně!‘ vyjela na mě. ‚Dojdi za Skarlandtovou, ať to zařídí,‘ poručila mi. Co jsem měla dělat, tak jsem šla za Martou, která ale neslevila, což bylo pochopitelné, a se světly se nic nedělalo. Nato Iveta ztropila příšernou scénu, kdy se ke mně chovala velmi nehezky a úplně mě ponížila. A to tam byli lidé z mezinárodní organizace kadeřníků z Francie a USA, lidé z mé branže, a ona se mnou jednala jako s nějakým pucflekem, kusem hadru, který ji musí na slovo poslouchat,“ popisuje Štinglová v knize Odhalená pravda, která vyšla právě tento týden.

Byla to podpásovka!

„Velmi se mě to dotklo. Přes třináct let jsem se o ni starala, pomáhala jí, hlídala kdeco a dávala jí to nejlepší, co umím. Když Iveta rodila a byla skoro měsíc v porodnici, tak, aby ji neobtěžovali novináři, hlídal ji tam můj muž. Takže vlastně můj muž byl první, kdo viděl malého Artura, když se narodil. Náš vztah byl tedy hodně blízký a manžel s námi jezdil dokonce pět let jako řidič. Jsem o dost starší a mohla bych jí dělat maminku, a ona se ke mně zachovala v ten okamžik opravdu zle. Tehdy se to ve mně vzpříčilo a pochopila jsem, že spolu už pracovat nebudeme. Druhý den jsem to zavolala Láďovi, který z toho byl úplně v šoku. Kliknutím zvětšeteSvěřila jsem se mu s tím, že dál už s Ivetou nemůžu pracovat, protože to překročilo určitou hranici. Láďa mě pochopil, ale i tak to trvalo dobré dva měsíce, než mi Iveta zavolala. Spolu s panem Štaidlem mě zvala na oběd a ptala se mě do telefonu, jestli jí to můžu odpustit. Řekla jsem, že ano, ale na mém rozhodnutí o skončení spolupráce to nic nezmění. Nakonec jsme se tedy rozešly v dobrém – jako rozumní lidé. Netrvalo ale ani tři měsíce a ona od Ládi utekla, a tím se pro mě kapitola s Ivetou Bartošovou definitivně uzavřela,“ dodává Ludmila Štinglová, která se, na rozdíl od Ivety, s jejím expřítelem Ladislavem Štaidlem dodnes přátelí.

Vaculík: Prostě nepřišla…

Kliknutím zvětšetePodobnou zkušenost jako Ludmila Štinglová má s Ivetou Bartošovou i skladatel Pavel Vaculík, který ji dal na festivalu Mladá píseň v Jihlavě dohromady s Petrem Sepešim. Složil jim jejich první hity včetně legendárních Knoflíků lásky a Ivetu v podstatě přijal do rodiny. Dokonce s jeho rodinou jezdila společně na jeho chalupu a byli jako jedna rodina. Když se Sepeši zabil v autě, chtěl Vaculík produkovat Ivetu jako sólovou zpěvačku. Jenže u Bartošové se opět projevilo její zkratové jednání a ze dne na den zmizela! „Ona ode mne odešla, aniž by mi to řekla. Prostě druhý den nepřišla, i když jsem na ni čekal. S odstupem let mi to přijde legrační. Měli jsme se tenkrát sejít, a ona prostě na domluvenou schůzku nepřišla. Dva, nebo tři dny poté jsem se dozvěděl, že už dávají dohromady Balet. Byla to pro mě darda. Ne proto, že bych bez ní neměl co dělat, ale lidsky mě to ranilo. To se nedělá,“ vzpomíná v knize Odhalená pravda Pavel Vaculík.

Použít a zahodit

A co si o ní myslíte jako o člověku? „Někdy mi přišla, že má anděla v očích a ďábla v těle. Za Ivetou prostě vždycky vykukoval nějaký malér. Třeba odešla z místnosti, a za ní vzápětí spadla sklenička. Samozřejmě to myslím metaforicky, ale v tom duchu. Měla velký rys bezbrannosti, ale i ctižádosti. V určitých věcech byla i introvertní. Prostě se to v ní těžko dohadovalo.“

Ještě razantnější názor na Ivetu má Aňa Štaidlová, exmanželka Ladislava Štaidla: „Je to tvrdohlavá naivka, která využije a pak odkopne kohokoli, kdo jí, podle jejího názoru, pomůže výš,“ říká v knize Odhalená pravda Aňa Štaidlová, která měla se skladatelem tři děti, když se seznámil s Ivetou, a ta se brzy stala jeho dlouholetou milenkou.

Kdo je Ludmila Štinglová?

Sedminásobná mistryně České republiky v účesové tvorbě Ludmila Štinglová je členkou mezinárodní organizace a poroty kadeřníků se sídlem v Paříži a jednou z prvních profesionálních vizážistek a stylistek u nás. Dnes špičková kadeřnická mistryně a šarmantní dáma se přes třináct let podílela na tvorbě hvězdné image Ivety Bartošové. Během té doby jí byla nejen osobní asistentkou a kamarádkou, ale i zpovědníkem a dobrou přítelkyní. S Ivetou se rozešla v roce 2001 ne zrovna v dobrém...

Za týden čtěte:
Co a jak Iveta vypovídala na policii o údajném únosu a znásilnění Romanem Třískou.


Autor: (hrk)
Foto Aha! – Václav Nekvapil, Miloš Schmiedberger

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.