Rakovina Borise Hybnera: Jak se žije s vývodem... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rakovina Borise Hybnera: Jak se žije s vývodem...

Boris Hybner se s nemocí pere statečně.
Boris Hybner se s nemocí pere statečně.

PRAHA – Legenda českého divadla Boris Hybner (60) bojuje s rakovinou tlustého střeva! Herec, který si zahrál i ve filmech Pelíšky, Pupendo nebo Rafťáci, se tak musel naučit žít s umělým vývodem.


Lékaři mu poté, co mu našli nádor, řekli: „Připravte se, že se vám úplně změní život!“

Boris Hybner je příkladem člověka, kterého ani zrádná rakovina neskolí. Přestože s ní bojuje už několik let, stále hraje v divadlech a vychovává své herecké následovníky na HAMU. A to přesto, že ve své hlavě musí bojovat s myšlenkami na nejhorší nemoc, jakou lidstvo poznalo. „Záleželo na mně, jestli se rozhodnu pro operaci a pro trvalý vývod. Vzpomínám si, že mi Miloš Kopecký říkal, že mu to hrozilo a že on by se oddělal. Sebevražda mě nikdy nenapadla. Hlavně jsem se bál, že s tím vercajkem, který musím nosit, nebudu umět zacházet a budu otravovat rodinu, ale zjistil jsem, že je to věc zručnosti a že se s tím dá žít,“ přiznává Hybner v časopisu Vlastní cestou.

I přes mnohá omezení však neztrácí osobitý smysl pro humor. „Je to stejné, jako když život svlíknete. Už si nic nenamlouváte, máte radost z každé hodiny a nezáleží na tom, že třeba nejede tramvaj a fouká vítr,“ dodává Hybner. Nejdůležitější však je naučit se o rakovině mluvit a přestat z ní dělat tabu. Česko totiž drží jednu z nejvyšších světových příček v počtu nádorů tlustého střeva, a to i kvůli nedostatečné prevenci.

Kliknutím zvětšete


Autor: VOJTĚCH KRISTEN
Foto Aha! – Marek Pátek

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.