Ypsilonka slaví 60 let! Unikátní fotografie šokovaly i Lábuse | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Ypsilonka slaví 60 let! Unikátní fotografie šokovaly i Lábuse

Jiří Lábus
Jiří Lábus (Tonda Tran, archiv)

Na oslavu svého jubilejního 60. výročí uspořádalo Studio Ypsilon ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy velkolepou výstavu! V rámci oslav navíc na své působení v Ypsilonce zavzpomínali i její nejstálejší členové Jiří Lábus (74), Martin Dejdar (59) či zakladatel a principál Jan Schmid (87).

V první části výstavy, která je k vidění v Domě fotografie v pražské Revoluční ulici až do 19. května, se originálním způsobem představují převážně fotografie z inscenací, uspořádané veskrze chronologicky po jednotlivých vývojových etapách divadla v působivých montážích na »monumentálních« panelech. Na snímcích jsou zachyceny neopakovatelné a pro paměť důležité momenty snad téměř se všemi, kteří divadlem prošli a spolupracovali s ním. Expozici zpestřuje také zvukový průvodce s řadou hudebních a jiných vzpomínkových pozastavení, vztahujících se k bohaté historii divadla, nebo interaktivní mapa k současnému kmenovému představení Spálená 16. Návštěvníci mají také možnost zhlédnout na výstavě několik poutavých televizních dokumentů o Studiu Ypsilon. Druhá vrcholná část výstavy je věnována plakátům, jež v téměř nepřetržité řadě Jan Schmid pro Studio Ypsilon už 60 let vytváří.

Jiří Lábus (74): Druhý po Jiráskové

Zásadním členem Ypsilonky je bezesporu Jiří Lábus. „Přemýšlel jsem, který herec v Česku byl ve stálém angažmá 51 let, a dospěl jsem k jedinému závěru, že to byla Jiřina Jirásková v Divadle na Vinohradech, takže já jsem druhý,“ pochvaloval si. Do Studia Ypsilon přitom Lábus nastoupil hned po absolvování DAMU v roce 1972. „Přesně si pamatuju ten večer, kdy jsme v Divadle Disk hráli absolventské představení Žebrácké opery a přišel za mnou Honza Schmid, jestli bych nechtěl jít do Ypsilonky do angažmá,“ zavzpomínal herec s tím, že shodou okolností viděl dva dny před tím v Praze hostující Ypsilonku ve dvou představeních, a byl tak Schmidovou nabídkou doslova nadšený. „Přestože jsem měl domluvené angažmá někde jinde, tak jsem řekl – samozřejmě! A během chviličky jsem se rozhodl a opravdu jsem v roce 1972 do Ypsilonky vstoupil,“ dodal Lábus.

Jiří Lábus se loučil s Hlaváčovou: S Janou odešla velká generace herců

Video se připravuje ...

Martin Dejdar (59): Několik životů

Šedesátileté výročí Studia Ypsilon oslavil i její další dlouholetý člen Martin Dejdar. „To je neuvěřitelné číslo divadla, které celou tu dobu neopustilo svou tvář alternativního, experimentálního, hudebního, prostě »jiného« divadla,“ připomíná herec. A že o tom něco ví, sám je totiž jeho součástí už 37 let! „To, co jsem v tom divadle zažil, co všechno mi přineslo, je na několik životů. A jsem šťastný, že jsem u toho byl, jsem a snad ještě budu,“ doufá.

Jan Schmid (87): Deštník svobody

Druhá vrcholná část výstavy je věnována plakátům, které v téměř nepřetržité řadě celých šest desetiletí vytváří sám ředitel a zakladatel Studia Ypsilon. „Těch šedesát let nebylo jednoduchých. Ypsilonka byla ale vždy deštníkem svobody, což považuji za zázrak, že se nám to podařilo lidsky udržet, a proto mě tento okamžik až dojímá,“ vyznal se Schmid.

Z Liberce do Prahy

Studio Ypsilon vzniklo roku 1963 v Liberci jako nezávislá divadelní experimentální skupina. Její tvůrčí metodou je kolektivní improvizace a neodmyslitelně k ní patří i všudypřítomný humor. Od konce roku 1978 sídlí Ypsilonka v Praze, v raně funkcionalistickém Paláci Olympic ve Spálené ulici. V divadle působila a stále působí řada významných (nejen) hereckých osobností, jako např. Marek Eben (66), Jaroslava Kretschmerová (68), Jana Synková (79) či zpěvák Jiří Korn (74).

LÁBUS: Už jako dítě jsem měnil hlasy a hrál si na herce. Rumburak byl skvělá role

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Jindřich Honzík
2. 4. 2024 • 11:18

S Ypsilonkou jsem intenzivně prožíval hlavně její libereckou etapu. Do Naivního divadla jsem za ní chodil pravidelně jako divák a často i s TV kamerou, aby se aspoň útržky z téhle unikátní scény dostaly nejen k divákům odjinud, ale i do archívu české kultury. Jsem pyšný, že řadu těch báječných lidí mohu počítat i za své osobní přátele (Mirek Kořínek, Vašek Helšus aj.). Ypsilonka byla a je fenomén.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.