Vdovec po Evě Pilarové promluvil: Pravda o tragické havárii | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vdovec po Evě Pilarové promluvil: Pravda o tragické havárii

Eva unikla smrti o vlásek.
Eva unikla smrti o vlásek. (Pavel Machan, Martin Hykl, archiv K. Vágnera)

Za 8 dní to budou čtyři roky, co zemřela Eva Pilarová (†80). Vdovec Jan Kolomazník (71) se rozhodl poprvé promluvit o leteckém neštěstí z roku 1973, které stálo životy muzikanty z její kapely a kdy Eva unikla smrti o vlásek. „Piloti řídili opilí,“ prozradil deníku Aha! vdovec.

Tím, jak se blíží smutné datum zpěvaččina odchodu, víc vzpomíná na 30 společně prožitých let. A došlo i na tuto drsnou příhodu.

55 let od tragické nehody slavného českého orchestru v Mongolsku: Karel Vágner přežil smrt šesti kamarádů!

Video se připravuje ...

66 mrtvých

V únoru 1973, kdy k neštěstí došlo, se o možném alkoholu před letem jen potají šeptalo. Nahlas si to ale nikdo netroufl říct. Zpěvačka byla ostatně tak zdrcena žalem, že ji to vlastně ani nezajímalo. Podstatné byly důsledky havárie. Před prahem dráhy mezinárodního letiště Praha-Ruzyně havaroval tehdy letoun sovětského Aeroflotu letící z Moskvy se stovkou lidí na palubě. Šestašedesát lidí zahynulo včetně pěti členů doprovodné kapely Pilarové. Přežil pouze baskytarista Petr Marcol.

Přišla šajba

„Eva na to v podstatě nikdy nepřestala myslet,“ zavzpomínal Kolomazník. „Mnoho let po té nehodě k ní po koncertu přišel nějaký muž. Prý nějaká bývalá velká šajba, vysoce postavený člověk. Řekl jí, že chce, aby to věděla, protože si podle něj zaslouží znát konečně pravdu. A prozradil jí, že vyšetřování po pádu letadla prokázalo, že piloti byli opilí,“ dodal vdovec. Proto udělali při přistání chybu.

Tři roky od smrti Pilarové (†80): Co řekla faráři, který jí udělil poslední pomazání?

Video se připravuje ...

Oficiální verze

Let z Karibiku přes Moskvu probíhal bez problémů. Před přistáním letoun začal náhle klesat a narazil do země, kde došlo k požáru. „V průběhu vyšetřování se zjistilo, že krátce před nehodou nastavovala posádka stabilizátor, ale pilot ho dal na špatnou stranu. Tím pádem byla účinnost výškového kormidla tak malá, že nestačila udržet letadlo na sestupové ose a došlo k nárazu do země,“ popisuje letecký publicista a pilot Ladislav Keller.



Přečtěte si
Jana Nováková
6. 3. 2024 • 14:16

Proč vytahuje nějakej Kolomazník starý zaležitosti.Vždyť je to znamá událost.Asi se o něm dlouho nepsalo,tak se chtěl připomenout.Ale proč když ho téměř nikdo nezná.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.