30 let s »naší vaší« televizí: Jak se změnily hvězdy Novy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

30 let s »naší vaší« televizí: Jak se změnily hvězdy Novy?

Dana Morávková s Michaelou Dolinovou
Dana Morávková s Michaelou Dolinovou (Foto Aha! – M. Přibyl, ČT, Instagram)

30 let TV Nova, to byla velká sláva. Jenže jedna z jejích nejvýraznějších tváří chyběla. Moderátorka Eva Jurinová (†67) totiž před třemi lety podlehla rakovině. Největší šok zažili hlavně kamarádi, o její vážné nemoci kromě manžela Václava nikdo nevěděl!

V začátcích televize roku 1994 moderovala zprávy Stanislava Wanatowiczová (76). Krátce. „Dostala jsem nabídku, abych Stanislavu vystřídala. Asi dodnes nevysvětlím, že jsem ji z místa nevyštípala. Ve čtyřiceti letech to pro mě byla zcela nová životní kapitola,“ zavzpomínala před časem Jurinová v jednom rozhovorů na svůj začátek po boku Zbyňka Merunky (73).

Pan Jurina...

S Merunkou se spřátelili, na obrazovce se skvěle doplňovali. Zůstali v kontaktu i poté, co už spolu nemoderovali. „ Několikrát se mi stalo, když mě někdo oslovil, že mi říkal pane Jurino. Nezlobil jsem se za to, lidi nás měli takto spojené,“ smál se první moderátor Televizních novin na Nově. Teď, během oslavy 30 let Novy, přiznal, jak ho smrt parťačky zdrtila. „My jsme si telefonovali jednou za čtvrt roku nebo jsme vyrazili na kafe. Vážně jsem netušil, že je až tak nemocná. Evička se ani slůvkem nezmínila. Ale taková ona byla. Nechtěla otravovat okolí,“ povzdechl si Zbyněk. „Volal jsem si s jejím mužem Vaškem a on říkal: Vůbec se neptej, prostě to nepotřebuješ vědět,“ dodal Merunka.

Holčičí věci

Eva Jurinová chyběla na oslavě 30. výročí vysílání všem, nejvíc Zbyňkovi a bývalé kolegyni Kateřině Kašparové (55). „Strašně mi tu Evička schází. My jsme si hodně telefonovaly a probíraly, jak kdo a s kým, to byly takový naše tajný holčičí řeči,“ zavzpomínala reportérka. Ani ona neměla o vážné chorobě kamarádky sebemenší tušení. „Mrzí mě to. Kdyby něco řekla, tak jsem ji mohla aspoň nějak povzbudit. Ale prostě to tak chtěla,“ posteskla si Kašparová.

Dana Morávková: Nova mě naučila moderovat!

Přestože je herečka, na Nově začínala jako moderátorka. Dana Morávková (52) moderovala v letech 1994 až 2000 Snídani s Novou. Jejím kolegou tehdy byl moderátor Libor Baselides (59). Jak sama Morávková přiznala, Nova ji naučila moderátorskému umu. „Studovala jsem DAMU a tam se žádné moderování neučilo. Do té doby tady byly jen hlasatelé,“ řekla Aha! herečka. „Takže mě vlastně hodili do vody a já jsem musela plavat za pochodu a snad jsem se to naučila,“ dodala Morávková s úsměvem. Herečka se na místo činu vrátila minulý rok v říjnu, od té doby je totiž moderátorkou Víkendové Snídaně, kterou uvádí se svým seriálovým manželem Janem Čenským (62) z Ordinace v růžové zahradě 2, kde hraje lékařku Zdenu Suchou.

Rosnička Michaela Dolinová

Video se připravuje ...

Bývalá rosnička Michaela Dolinová: Sněhánky vznikly přeřeknutím

Byla úplně první rosničkou, která zahajovala Televizní noviny v roce 1994 a také jednou z hlavních tváří televize Nova od jejích začátků. Přestože se herečka Michaela Dolinová(59) moderování nejprve bránila, rosničkou a poté i moderátorkou Snídaně s Novou byla až do roku 2008. Diváci si ji oblíbili nejen díky veselé povaze, ale také kvůli jejím občasným experimentům – nebála se například vytvářet nová slova. Velmi populárními se staly sněhánky. „Nějak mi to vklouzlo do pusy, když jsem pořád říkala sněhové přeháňky,“ vysvětlila Aha! po letech Dolinová. 

Nejtěžší vysílání Reye Korantenga... Oznamoval smrt kamaráda

Patří k ostříleným moderátorům Televizních novin. Rey Koranteng (49) ale před kamerami zažil i velmi perné chvíle. V přímém přenosu například musel zdrcený moderátor, který původně na Nově začínal jako »televizní rosnička«, oznámit smrt svého kamaráda. Na některé situace se zkrátka připravit nedá. Krátce poté, co Koranteng přesel z »Počasí« do Televizních novin, vyrazila mu dech smutná událost. „Byla to první zpráva, která se mě dotkla osobně. Byla o mém kamarádovi pilotovi, jenž zemřel při pádu letadla,“ zavzpomínal na smutné chvíle před kamerou pro eXtra.cz. I takové okamžiky ale k jeho práci, bohužel, patří.

Tereza Kostková: Culíkatý nováček

O víkendu oslavila TV Nova 30 let od prvního vysílání a herečka Tereza Kostková (47) se při té příležitosti podělila o vzpomínku na své začátky v této televizi. „A ještě jedno výročí, Snídaně s Novou! 25 let!“ napsala k archivní fotce s culíky. „Byla jsem v Praze úplně nová,“ prozradila. „Přišla jsem z divadla v Chebu a vlastně nevěděla, co se to kolem mě děje,“ svěřila se herečka. „Začínala jsem s Jardou Šmídem, pak jsem ještě chvíli vysílala s Karlem Rychlým,“ uvedla s tím, že po půl roce už ale bylo vše jinak. „Jiné pořady a šlo se dál. Pojišťovna, Ordinace a Zlatá mříž,“ dodala Kostková, která se nyní na Novu vrátila v seriálu Jedna rodina.

Hvězda Zlaté labutě Beáta Kaňoková: Promluvila o těhotenství!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.