Česko v šoku! Konec legendárního obchoďáku Kotva | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Česko v šoku! Konec legendárního obchoďáku Kotva

Slavný obchoďák příští rok oslaví 50 let.
Slavný obchoďák příští rok oslaví 50 let. (Foto Aha! – M. Protivanský, ČTK)

Rozsáhlou rekonstrukcí brzy projde legendární OD Kotva v Praze, který příští rok oslaví 50 let existence. Už dnes se pro veřejnost kompletně uzavře a začnou vyklízecí práce.

Výlohy jsou polepené páskou s výprodeji, některé prodejny již zejí prázdnotou. „Důvodem jsou chystané úpravy objektu. Chováme obdiv a úctu ke kulturnímu i architektonickému odkazu. Proto je našim záměrem, aby Kotva po proměně sloužila v duchu svých nejlepších tradic dalším generacím Pražanů a návštěvníků metropole. Podzemní garáže a automyčka zůstávají dočasně v provozu,“ uvedla společnost Generali Real Estate, která je vlastníkem stavby. Na kolik úpravy vyjdou, však nezodpověděla. Podle radního Prahy 1 Karla Grabeina Procházky se nyní čeká na povolení od hlavního města. „Rekonstrukce bude trvat asi dva roky,“ řekl. V Kotvě zůstane občanská vybavenost včetně prodejny potravin. Některé obchody by však měly nahradit kanceláře.

Největší v Československu

Kotva byla otevřena 10. února 1975 jako příklad luxusního československého obchodního domu. V té době to byl pátý největší obchodní dům v Evropě s prodejní plochou 22 160 metrů čtverečních, který dokázal díky dvěma tisícům zaměstnanců obsloužit až 75 tisíc zákazníků denně. Zároveň se jednalo o největší obchoďák v Československu. Stavba na půdorysu propojených šestihranů vznikla podle návrhu Věry a Vladimíra Machoninových a bývá považována za jednu z nejvýznamnějších českých staveb první poloviny sedmdesátých let.

Víte, že...

...obchoďák dostal jméno podle místa, jemuž se podle sousedního paláce říkalo U Kotvy? V minulosti získal i oficiální název v čínštině kaou-tch-ua, které znamená výjimečná a s vysokou kvalitou!

Zbourané domy

Na místě obchodního domu stával románský kostel svatého Benedikta, ten byl zbourán na konci 18. století. Bouralo se ještě jednou, před výstavbou Kotvy pak vzaly za své cenné domy z 19. a počátku 20. století, zničilo se i archeologicky významné území.

Přečtěte si
pravlast
1. 2. 2024 • 09:18

Brutalistní Centrální dispečink,hotel Praha,tel.ústředna v Dejvicích,co dalšího bude nutné zbořit aby se developeři nažrali?Někde v jihočeském kraji má jít k zemi památkově chráněná budova snad tabákové firmy a co tam bude dál,zatím nevíme...Ale když už v Kotvě budou kanceláře,nešlo by třeba udělat kancelářskou Zlatou uličku?

Michelin
1. 2. 2024 • 07:54

Pamatuji začátky po otevření ... To byl jiný svět - krása . A stavěl se taky Máj , ale ten nebyl na úrovni Kotvy a Družba na Václaváku už vůbec ... a hlavně škoda Koruny ... 🍲

Michelin
1. 2. 2024 • 07:52

Pamatuji začátky po otevření ... To byl jiný svět - krása . A stavěl se taky Máj , ale ten nebyl na úrovni Kotvy a Družba na Václaváku už vůbec ...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.