Novoroční projev prezidenta Pavla: Zrušil zvyky Zemana | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Novoroční projev prezidenta Pavla: Zrušil zvyky Zemana

Prezident Petr Pavel při natáčení novoročního projevu
Prezident Petr Pavel při natáčení novoročního projevu (KPR/Zuzana Bönisch)

Svůj první novoroční projev ve funkci přednesl včera prezident Petr Pavel (62). Vrátil se tak po deseti letech k tradici, kterou naboural jeho předchůdce Miloš Zeman (79). „Nový rok jsem vždy vnímal jako den plný očekávání, že časy, které máme před sebou, budou lepší a radostnější než ty, které necháváme za sebou. Tak to vnímám i dnes a přeji vám, aby následující rok takový opravdu byl,“ začala hlava státu, která se rozhodla obnovit tradici prezidentských projevů na první den nového roku. Jeho předchůdce totiž uplynulých 10 let projevy pronášel 26. prosince.

Prvním tématem, který Pavel v projevu otevřel, byla tragická střelba v Praze před 11 dny. „Nesmyslná ztráta tolika, ve většině případů mladých životů v nás vyvolala obrovský smutek, lítost, ale i niterný vztek. Přestože v nás tyto pocity zůstanou dlouho, jako společnost musíme především překonat strach,“ nabádal občany. Prezident si také ohledl za českou politickou scénou. Ocenil, že vládní pětikoalice zatím funguje bez sporů. „Stejně tak oceňuji nepopulární snahu vlády řešit zadlužení země,“ dodal Pavel. Vláda však podle něj špatně své kroky komunikuje.

Novoroční projev prezidenta Petra Pavla

Video se připravuje ...

„Nedaří se jí přesvědčovat občany a tím je získat na svou stranu. Některé nepopulární a nepříjemné změny jsou ale nezbytné, pokud se máme z potíží dostat,“ dodal. Pavel také kvitoval, jak se jeho manželce Evě (59) zhostila role první dámy: „A já jí obdivuji za to, jak to zvládá. Přeji vám všem, ať máte každý někoho, o koho se můžete opřít, když to potřebujete.“ A co chystá Pavel do dalších měsíců? „Ačkoli jako prezident nemám tolik konkrétních pravomocí, mou snahou je zviditelňovat, co stojí ve stínu, nastolovat témata, která jsou přehlížena a připomínat ostatním politikům, na co se obvykle zapomíná,“ řekl.

Zuzana Čaputová se ohlíží za rokem 2023: Video s Pavlem, Zelenským i z výjezdů

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.