Pohřeb Ladislava Županiče: Z ústavu mu přivezli kamaráda Freda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pohřeb Ladislava Županiče: Z ústavu mu přivezli kamaráda Freda

Jaké celebrity dorazily na pohřeb Ladislava Županiče?
Jaké celebrity dorazily na pohřeb Ladislava Županiče? (archiv)

Svým odchodem všechny kolem sebe zaskočil. Ladislav Županič (†80) zemřel náhle 9. prosince na infarkt ve vinohradské nemocnici. Jeho rodina a hlavně kamarádi byli v šoku. Na poslední rozloučení přivezli do strašnického krematoria i ochrnutého herce Alfreda Strejčka (†82) ze sanatoria v Prosečnici. Znal se ze zesnulým 63 let.

I když je Fred, jak mu přátelé říkají, už 6 let kvůli Guillain-Barrého syndromu upoutaný na invalidní vozík, spatra pronesl dojemnou smuteční řeč. Jsem také pozůstalý... S Láďou se přátelili už od studií. „Náš ročník se stal rodinou a ty jsi byl jejím tmelem,“ pronesl Strejček. „Znali jsme se dobře, bydleli jsme spolu na privátě. Jsem také pozůstalý, opustil mě jeden z mých nejlepších kamarádů,“ pokračoval ve vzpomínkách.

Tajné schůzky

„Když jsi nastoupil do karlínského divadla a stal se jeho ředitelem, mluvil jsi jen o této scéně, o její dramaturgii a programu. Tajně jsme se scházeli o něco dřív, než jsme řekli tobě. To abychom si mohli promluvit i o něčem jiném,“ rozveselil Fred nabitou Velkou síň strašnického krematoria.

Český Clint Eastwood

Ondřej Kepka také vyzvedl dabingové umění Županiče. „Stejně jako František Filipovský ještě umocnil herectví Louise de Funése a Petr Oliva proslavil v češtině Pierra Richarda, Láďa nenahraditeně namluvil Clinta Eastwooda. Županič měl doma hned dvě Ceny Thálie, ale žádné ocenění z Přelouče za dabing. Pomyslně mu proto tuto cenu předávám,“ řekl prezident HA.

Ladislav Županič oslavil 80. narozeniny: Dal jsem si panáka a šel spát!

Video se připravuje ...

Honzík z Arabely: Menšík si z něj utahoval...

Nad rakví promluvil také prezident Herecké asociace Ondřej Kepka (54). „V roce 1979 jsme točili seriál Arabela, kde jsi hrál tatínka mé kamarádky Mařenky. Jedna scéna se odehrávala na zahradě, Láďa byl skrčený u zamřížovaného okénka. Vláďa Menšík to pohotově glosoval – konečně ho zavřeli, už se na to nedalo koukat!“ popsal Kepka, co se před kamerou dělo.

Přišla plejáda hvězd

S Ladislavem Županičem se přišly rozloučit desítky slavných. Jiřina Bohdalová (92) v doprovodu svého spolužáka Antonína Hardta (88), Kateřina Brožová (55), Vlasta Peterková (76), Igor Bareš (57), Ťulda Brousek (64) a skoro celá rodina Heřmánkových. Vdova Hanka Županičová po obřadu dojemně hladila a líbala manželovu fotografii. Byli spolu více než 40 let.

Československou hymnu na mši za Schwarzenbega zpívala v Praze i Čaputová

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.