Nový film s DiCapriem trhá rekordy: Zahrál si chamtivce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nový film s DiCapriem trhá rekordy: Zahrál si chamtivce

Hamižní De Niro a DiCaprio, strýc a synovec. Symbol americké arogance.
Hamižní De Niro a DiCaprio, strýc a synovec. Symbol americké arogance. (Foto AP, ara)

Měli lásku, pospolitost, půdu, nerostné bohatství a nakonec i peníze. Jenže lidská chamtivost a zištná politika Spojených států je připravily o všechno, především o mnoho životů. Děsivý příběh o indiánech z kmene Osedžů zfilmoval režisér Martin Scorsese (80). V kinech teď trhá rekordy...

Osedžové žili v Kansasu, odkud je »bílé tváře« v roce 1872 vyhnaly. Přesídlili do Oklahomy, kde od federální vlády legitimně odkoupili 1,5 milionu akrů půdy. Tu si rozdělily jednotlivé rodiny; každá z nich dostala 266 hektarů, na něž bylo uplatňováno dědičné právo. O 15 let později Osedžové v rezervaci nalezli ropu. Začali ji odprodávat těžařům a prakticky ze dne na den závratně zbohatli. A to vládě i okolním obyvatelům těžce leželo v žaludku.

Nejbohatší z nejbohatších?

Odhaduje se, že v roce 1920 činil majetek Osedžů něco kolem dnešních 400 milionů korun. „Jsou nejbohatším národem, klanem či sociální skupinou ze všech ras planety a lidí,“ psalo se v novinách. Bylo zřejmé, že závist na sebe nenechá čekat. Už o rok později přijal americký Kongres zákon zpochybňující mentální způsobilost Osedžů a ukládal jim povinnost prokázat se jí před soudem. Kdo sítem neprošel, musel přijmout pro správu majetku »bílého ochránce« a vyplácet mu za jeho službu vysoké odměny. Mezi indiány se tak nenápadně infiltrovali běloši a řada z nich Osedžům peníze krutě záviděla. Ještě téhož roku, v květnu 1921, navíc v rezervaci odstartovala série záhadných úmrtí, která si nakonec vyžádala 60 lidských životů.

Titanic oslaví 25 let velkolepým návratem

Video se připravuje ...

Koktejl z lásky

Nejprve zemřeli Anna Brownová a její bratranec Charles. O dva měsíce později bylo nalezeno i bezvládné tělo Anniny matky Lizzie – ta se měla otrávit, následně při výbuchu domu zahynuli Lizzieina dcera a zeť. Jedinou pozůstalou z rodiny se tak stala Mollie Kyleová, která byla provdána za bělocha Ernesta Buckharda, synovce místního magnáta Williama Halea. Během čtyř let za záhadných okolností zemřelo dalších 60 Osedžů. Kmenová rada se tak usnesla, že požádá o pomoc s vyšetřováním federální vládu. Ta v oblasti zahájila tajné vyšetřování. Dnes se má za to, že událost stála u zrodu FBI. Ukázalo se, že v řadě vražd měl prsty William Hale. Ten donutil svého synovce, aby si vzal Mollie Kyleovou, pak rekrutoval nájemné vrahy a nechal vyhladit její rodinu. Sám Buckhart v tom také nebyl nevinně. Mollie dával do whisky jed, aby byla omámená a nevšimla si nesrovnalostí.

De Niro: Nechápali jsme to zlo

Snímek Zabijáci rozkvetlého měsíce je majstrštykem Martina Scorseseho. Po květnové premiéře v Cannes sklízí jen ovace. Aby ne, režisér obsadil své dva hlavní koně: Roberta de Nira (hraje Williama Halea) a Leonarda DiCapria (Ernest Buckhart). Druhý jmenovaný měl přitom původně hrát vyšetřovatele. „Po přečtení scénáře jsem požádal Martina, zda bych se nemohl ujmout spíš toho záporáka,“ vysvětlil herec. „Strašně mě bavilo hrát si s Ernestovou spoluúčastí na všech vraždách a ukazovat, jak s ním jeho strýc manipuluje.“ Ostatně, lákala ho i bližší spolupráce s Robertem de Nirem, který ho před několika lety – tehdy ještě jako mladého začínajícího herce – slavnému režisérovi představil. „Musím se přiznat, že já jsem své postavě moc nerozuměl,“ říká de Niro. „Nechápal jsem, proč ty zločiny spáchal. Dokud jsme do toho ovšem s Leonardem nepronikli. Myslím si, že se domníval, že k tomu měl ze svého statutu bělocha oprávnění. Tak banální to bylo.“

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (29.10.2023)

Pravda o Titanicu: Video, které už vidělo 30 milionů lidí, vám otevře oči

Video se připravuje ...



Přečtěte si
zuzakirsch
29. 10. 2023 • 13:36

Nebýt Di Capria, tak na to přijde pětina lidí. Film je to dost nudný.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.