Jiří Chalupa ze Studia Kamarád: OPŘEL SE DO TELEVIZE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Jiří Chalupa ze Studia Kamarád: OPŘEL SE DO TELEVIZE!

Moderní pojetí se mu nelíbí
Moderní pojetí se mu nelíbí (Foto Aha! – Renata Matějková)

Je spoluautorem Studia Kamarád, milovaných Jůheláků i desítek pohádek. 50 let je věrný jedné stanici, ovšem ikona dětské tvorby Jiří Chalupa (77) už tolik nesouhlasí s rozdělováním peněz v České televizi, alespoň co se pohádek týče.

V budově ČT na Kavčích horách strávil víc než polovinu svého života, věnoval se právě pořadům pro děti. „Občas mě napadlo udělat něco pro dospělé, ale u těch dětí jsem byl vždycky rád. Už když jsem chodil na gympl, dělal jsem na chalupě dětská představení. Bavilo mě to,“ vyprávěl pro deník Aha!. Tři roky před osmdesátkou má zkrácený úvazek.

Přece jen je to náročná práce, cítí se unavený a taky chce dát prostor mladším. Legendárnímu tvůrci se poslední dobou moc nelíbí, jakým směrem jde tvorba v ČT pro děti.

Matador dětského vysílání Jiří Chalupa: Žasnu nad tím, co mladí dokážou

Video se připravuje ...

Vím, jak velké úsilí je vkládáno do vánočních pohádek. Hlavně, aby sváteční byla dobrá. Což si myslím, že se příliš nevede,“ řekl narovinu s tím, že pak nezbývají finance na ostatní projekty. „Cítím problém, že pohádek vzniká tak málo. Udělá se jedna velká vánoční, která je pochopitelně drahá. Jenže my bychom potřebovali, aby jich bylo daleko víc a učili se na tom mladí autoři,“ uvažoval nahlas Chalupa, který sám napsal osm pohádkových příběhů. „Pak by se mladým a neokoukaným tvůrcům mohly svěřovat i ty větší. Takhle dostávají příležitost pořád ti samí lidé, a to si myslím, že není ideální.“ 

Dřív to prý fungovalo úplně jinak. „Za totality se mladí učili na kratších pohádkách, aby pak zvládali i ty celovečerní. Kvantitativně se toho dělalo docela hodně,“ zavzpomínal. Studiovým pohádkám se dnes spousta lidí směje, ale podle Chalupy by se daly dělat zajímavě. „Před 30 lety neměly děti nic jiného než televizi, dnes mají víc možností, jak se zabavit, ale pořád jsou to děti. Myslím, že je zaujme stejná věc jako kdysi. Musí to být vtipný, zajímavý, musí jim to něco říkat a komunikovat s nimi,“ shrnul při oslavě desátého výročí dětského programu ČT.

Vojtěch Rynda a Martin Bryś hovoří o současné české televizní tvorbě

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.