Ondřej Kepka v slzách: ALZHEIMER MU ZABIL TÁTU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ondřej Kepka v slzách: ALZHEIMER MU ZABIL TÁTU!

Ondřej Kepka s tatínkem
Ondřej Kepka s tatínkem (Martin Přibyl, Martin Hykl)

Jen 5 let po Gabriele Vránové (†78) alias Aničce Čihákové z Chalupářů odešel i její manžel, profesor matematiky Jiří Kepka (†85). Jejich jediný syn Ondřej Kepka (53) osiřel. „Nejhorší na tom byl pocit, že jsem mu nemohl nijak pomoci,“ řekl deníku Aha! herec a režisér.

Když jeho otec v roce 2018 ovdověl, zaútočila na něj Alzheimerova choroba. 

Bylo kde brát...

„Byl to velký bojovník, poslední léta se doslova rval s plíživou nemocí, která mu ukrajovala osobnost, důstojnost, citlivost, emoce i břitkou racionální úvahu. Ale protože bylo kde brát, trvalo to nemoci dlouho, než zvítězila...“ svěřil se Ondra na sociální síti. S manželkou Janou (30) dělali, co jen mohli. Když Ondřej coby prezident Herecké asociace každoročně chystal tradiční Ceny Thálie, zastoupila ho doma žena, nebo najímal profesionální zdravotnické síly. Chtěl, aby byl tatínek co nejdéle ve známém domácím prostředí. „V dubnu jsme s ním oslavili jeho pětaosmdesátiny, loni se radoval z naší svatby,“ zavzpomínal Kepka.

Ondřej Kepka na pohřbu Soni Červené: Herectví je rizikové povolání!

Video se připravuje ...

Kantorovi s láskou

Představitel Honzíka z Arabely je na tátu patřičně pyšný. „Napsal tři skvělé učebnice matematiky pro střední školy. Dodnes je lidé využívají, mají je v knihovnách čtyřicet let,“ prozradil. Také bývalí žáci na svého profesora vzpomínali v dobrém, často ho nechávali po jeho synovi pozdravovat. A Jiří nebodoval pouze v matice. „Jako odborný poradce mi táta pomohl třeba při naučném seriálu Ondřejova filmová škola, kde přesnými poznámkami jako zkušený kantor mírnil moje scenáristické nápady. Neměl herecké ambice, ale občas si i rád zahrál. Třeba v pohádce Začarovaná láska. A nikdy mu nechyběl humor. Miloval ten černý,“ dodal Ondra.

Smrt Gabriely Vránové (†78) z Chalupářů: Připomeňte si slavnou herečku!

Video se připravuje ...

SEZNÁMIL JE ŠVAGR

Jirka potkal svou Gábi na Silvestra u svého bratra, herce Jaroslava Kepky (†83). Byli kolegové z Divadla na Vinohradech. Gabriela tehdy hrála, a nemohla proto odjet k rodičům do Brna. Jarda ji pozval k sobě domů, aby nezůstala poslední den roku sama. Ale nebyla to z její strany úplně láska na první pohled. „Řeknu to otevřeně a upřímně, nejdřív jsem si ho vybrala jako otce svého dítěte. Chtěla jsem, aby ho vychovával někdo, jako je on,“ přiznala. „Až později jsem se do něho zamilovala. Učaroval mi svým nadhledem, upřímností, tolerantností, laskavostí a láskou, kterou mi dodnes projevuje,“ vyznala se herečka. Tehdy jí zbývaly ještě tři roky života.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.