55 let od okupace Československa: Jak vzpomínají slavní? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

55 let od okupace Československa: Jak vzpomínají slavní?

Stačilo málo a moderátor Videostopu nebyl mezi živými.
Stačilo málo a moderátor Videostopu nebyl mezi živými. (Foto Leszek Sawicki)

Okamžiky z okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy v noci na 21. srpna 1968 se vryly do paměti každému, kdo ji prožil. Včetně řady osobností, které je svěřily do knihy »1968 očima 50«. Moderátor Jan Rosák (75) tehdy dokonce sloužil jako voják na letišti!

Pozdější moderátor pořadů Videostop, Magion či Bingo sloužil jako mladík u radiotelegrafistů na letišti v Hradci Králové. S kolegy se prý pokoušeli rušit vysílačky sovětských letadel, ale nebylo to nic platné. Okupace proběhla a vojáky základní služby hned další den pustili domů. Ani nezvedl hlas Rosák se pak v rodných Dejvicích pokoušel vojákům, kteří tam měli stanoviště, domlouvat. „Jeden moment mi nikdy nevymizí z paměti. Diskutoval jsem s jedním vojáčkem, úplně vyděšeným, jak asi ani nevěděl, kde je, a zničehonic se otevřel poklop obrněného vozidla a vystoupil důstojník. Nasadil si čepici, pomalu ke mně přistoupil, klidně a bez vzrušení, ani nezvedl hlas, jen si rozepnul pouzdro s pistolí a vytáhl nagant, což je obrovská pistole,“ popisuje Rosák v knize jeden z nejděsivějších momentů svého života. Poslechl ve vteřině Okupant zbraň totiž neváhal proti mladému Rosákovi otočit. „Natáhl ji, namířil mi ji na čelo a úplně klidně mi řekl »uchadi«, což znamená »běž«. Poslechl jsem v té samé vteřině. Takhle klidnej člověk by to asi okamžitě splnil a na fleku by mě odpráskl. Nikdy předtím ani nikdy potom jsem se do hlavně pistole nedíval takhle zblízka,“ dodává moderátor. A jak v knize »1968 očima 50« vzpomínají další slavní?

Yvetta Simonová (94), zpěvačka: Běž domů, Ivane...

Symbolem odporu proti okupaci se stala protestní píseň »Dobře míněná rada«, která zlidověla jako »Běž domů, Ivane«. Jejím autorem je skladatel Jaromír Vomáčka (†55), manžel zpěvačky Yvetty Simonové (94). „Tu písničku napsal spontánně v den okupace, to ráno. Samozřejmě okamžitě dostal zákaz veškerý práce, nesměl ani hrát v rozhlase, ani psát. Snažil se to obcházet pseudonymy, protože já bych to sama neutáhla. Trvalo to několik let, než mohl něco dělat. Zemřel na infarkt v roce 1978,“ popisuje Yvetta s tím, že srdce jejímu muži vypovědělo i v důsledku neskutečného tlaku mocných a stresu. Píseň v roce 1968 nazpíval Yvettin dlouholetý pěvecký parťák Milan Chladil (†53).

Jan Rosák (75) dva měsíce po operaci páteře: Manželka řekla, jak ho postavila na nohy!

Video se připravuje ...

Hana Brejchová (76), herečka: Hledala jsem brášku!

Hvězda Formanova filmu Lásky jedné plavovlásky a sestra slavnější herečky Jany Brejchové (83) musela vyrazit do ulic hledat jejich čtrnáctiletého bratra Josefa. „Letěl na boj o rozhlas! Měl to kousek. Maminka mě poslala ho hledat, měla o něj strach. Na Václaváku je spousta pasáží, takže mi to chvíli trvalo, až jsem ho nakonec našla právě před rozhlasem,“ vzpomíná Hanka. „Byla tam prodejna nábytku, měla už vymlácené výlohy a Pepa v tom nepořádku seděl v křesle. Křičela jsem na něj, co tam dělá, bála jsem se, ale on jen pokrčil rameny – já se dívám, jak bojujou... Měl to jako televizi a smrděl střelným prachem,“ směje se Hana Brejchová, jež pochází z šesti sourozenců.

Yvonne Přenosilová (76), zpěvačka: Útěk ke Štaidlům

Zprávu o příjezdu ruských tanků jí telefonoval v noci textař Jiří Štaidl (†30). Yvonne myslela, že je opilý. „Jiříčku, zaplať a jdi hezky domů udělat hajinky, řekla jsem mu. Myslela jsem, že je někde v hostinci a má přepito. Ať prý si otevřu okno a poslouchám, co se děje venku. Poslechla jsem a skutečně uslyšela letadla a všechen rámus,“ vzpomíná zpěvačka na osudnou noc. Probudila rodiče a jeli právě ke Štaidlům. „Byli jsme vyděšení. Láďa Štaidl s Karlem Gottem byli někde v cizině na zájezdě a my seděli a přemýšleli, co dál. Ráno jsme se vrátili domů a přišla Jarka Obermaierová. A že se půjdeme podívat do divadla. Máma s tátou mi vynadali, že jsem šla do ulic,“ říká Yvonne, jež o pár dní později emigrovala.

Heda Čechová (†91), moderátorka: Synovi řekli, že mě zastřelili!

Legendární moderátorka, která po okupaci musela zmizet z obrazovek, se prý nejvíc bála o svého syna, pozdějšího herce a moderátora televizní soutěže »Chcete být milionářem« Vladimíra Čecha (†61). „Měla jsem strach jen o syna, který byl na chmelové brigádě. Když přijel, třásl se a řekl mi – mami, tam se rozhlásilo, že tě zastřelili! To se tak třásl! Ježišmarjá... Pevně mě objal a oba jsme plakali,“ prozradila v knize »1968 očima 50« Čechová. Svého jediného syna přežila o 7 let. Vážně nemocný Vladimír podlehl rakovině tlustého střeva a zápalu plic v březnu 2013. Maminka Heda za ním odešla v dubnu 2020.

7 pádů DNES: Brodská zavzpomínala na dětství, prozradila, co způsobilo svár mezi nejlepšími kamarádkami Brejchovou a Jiráskovou

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.