Skutečné lásky Brejchové (†77): Odmítla Delona | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Skutečné lásky Brejchové (†77): Odmítla Delona

Hana v lásce příliš štěstí neměla.
Hana v lásce příliš štěstí neměla. (ČT, M. Pekárek)

V 17 letech zazářila jako Andula ve filmu Miloše Formana (†86) Lásky jedné plavovlásky, který byl nominován na Oscara. Se snímkem potom Hana Brejchová (†77) sjezdila celý svět. Jaké ale byly skutečné lásky téhle plavovlásky?

Moc jich nebylo a když, tak to nedopadlo dobře, přestože touha po lásce a rodině se táhla jako nit celým Haniným životem. „Já jsem člověk, který vždycky stavěl na vztahu, takže jsem rozhodně neměla nikdy chlapa na týden nebo dva či tři měsíce,“ svěřila se před časem Aha! Brejchová, pro niž byl rozhodně mužem číslo jedna režisér Miloš Forman. A to i navzdory tomu, že s ním nikdy nechodila, nežila a on se naopak oženil s její o dost slavnější sestrou Janou (84).

Doleželová jezdí k novému muži. Proč ty manévry? A Brejchová se obula do Brodské

Video se připravuje ...

„Jana si Miloše vzala, když jí bylo 17 let a mně 11. V neděli jsem za nimi vždycky chodila s borůvkami a když se potom po roce rozvedli, tak jsem za ním stejně chodila furt dál. Stal se z něho takový můj kamarád, tatínek, přítel, byl mi prostě vším,“ netajila se Hana, která si s Formanem, když už žil v Americe, pravidelně psala. Slavný režisér jí neřekl jinak než Haničko. „Na obálce bylo napsáno Mrs. Hanička Brejchová a dopis třeba začínal: Moje Haničko, děkuji ti pěkně za psaníčko. A vždycky, když přijel do Prahy, hned mi volal: Moje Haničko, chci tě vidět!“ vzpomínala herečka, která si z Formana udělala velkého důvěrníka.

„Film Lásky jedné plavovlásky je v podstatě o mně. Vždycky, když jsem měla nějaké trápení, svěřovala jsem se Milošovi. Nechal mě vyplakat a po mém odchodu si vše zapisoval,“ prozradila. „Tak postupně vznikal scénář k Láskám včetně postavy lesníka, který byl i ve skutečnosti mojí platonickou láskou a kvůli kterému jsem si řezala žíly. A nebo Pucholta, který hrál ve filmu na piano, protože pianista byla ve skutečnosti moje druhá velká platonická láska,“ usmívala se Brejchová.

13. dubna 2018 přišla ta největší životní rána. Miloš Forman zemřel. „Poprvé v životě se mi přestalo chtít žít!“ přiznala. „Když je obloha plná hvězd, soustředím se vždycky na dvě hvězdičky. Jedna je Zdenda, který mi i dokázal dát, co jsem od muže očekávala, když jsem byla mladá. A ta druhá je Miloš, který mi byl na světě vším, a říkám jim: Držte mi vedle sebe místo a zase nám bude fajn...“

Jana Brejchová – největší ikona československého filmu

Video se připravuje ...



Přečtěte si
lola52
27. 4. 2024 • 08:08

Alan Delon by si o ni ani kolo neopřel.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.