Tajemství Františka Poláka (80): Život mu změnila Pořízková! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tajemství Františka Poláka (80): Život mu změnila Pořízková!

František Polák s protagonisty svého Kouzelníka Jiřím Kornem a Oldřichem Kaiserem.
František Polák s protagonisty svého Kouzelníka Jiřím Kornem a Oldřichem Kaiserem.  (archiv Františka Poláka, Lenka Hatašová, reprofoto ČT)

Nebýt topmodelky Pavlíny Pořízkové (58), přesněji jejích rodičů, zůstal by u muziky a televize by přišla o jednoho z nejlepších tvůrců. Než František Polák (80) vymyslel pořady Možná přijde i kouzelník, Šance či Abeceda, vystudoval konzervatoř a chtěl se stát muzikantem.

Nadaný hráč na dechy neměl problém sehnat angažmá. Dokonce dostal laso ze Švédska, kde působil v kapele jeho kamarád. Podmínky byly luxusní, takže se moc nerozmýšlel. „Dostali jsme s manželkou Milenou víza. Tady mě pustili bez problémů, protože za mě dostávali valuty,“ vzpomíná Polák v knize Scénář mého života. Všechno bylo zalité sluncem, jenže pak mezi Švédskem a Československem vznikl konflikt.

Skončili v base

„V roce 1968 emigrovali do Švédska manželé Jiří a Anna Pořízkovi. Tříletou dceru Pavlínku nechali v Prostějově u babičky a doufali, že ji do Švédska dostanou přes Červený kříž. V roce 1971 jim dva mladí Švédové, kteří letěli sportovním letadlem na výstavu do Brna, nabídli, že dceru přivezou,“ líčí František dramatické chvíle. „Matka Pavlíny se rozhodla, že poletí s nimi na pas manželky jednoho z pilotů. Jenže je tady všechny zatkli!“ konstatuje.

Pavlína Pořízková ve filmu Její alibi

Video se připravuje ...

Cesta do televize

Pro Františka s Milenou to znamenalo, že dál už nedostali víza k pobytu ve Švédsku. Vztahy mezi oběma státy se zhoršily, tak to tenkrát chodilo. Pohádka skončila. „Byla z toho mezinárodní aféra. Až v roce 1973 na přímluvu Olofa Palmeho pustili paní Pořízkovou i s tehdy devítiletou Pavlínkou do Švédska,“ popisuje Polák, jak to bylo s Pavlínou, než se stala světoznámou topmodelkou. Nicméně právě díky tomu, že musel zůstat doma, vystudoval k muzice ještě režii a scenáristiku, začal v televizi jako hudební dramaturg a postupně vymyslel mnoho zábavných pořadů včetně slavného »Kouzelníka«. Je autorem asi 200 televizních pořadů.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.