Těžký úděl Molavcové: MŮJ ŽIVOT S OCHRNUTÝM MUŽEM! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Těžký úděl Molavcové: MŮJ ŽIVOT S OCHRNUTÝM MUŽEM!

Jitka Molavcová
Jitka Molavcová (Foto Česká televize)

Sama o sobě říká, že na jevišti je schopná se i zabít, o soukromí ale neřekne skoro nic. Křehká Jitka Molavcová (73) se teď rozhodla být nebývale otevřená a prvně ukázala, jak žije její ochrnutý partner Alfréd Strejček (81). A prozradila, jak mu před 5 lety zachránila život!

Polohovací postel, pár obrázků na stěnách, televize a stolek s počítačem, u kterého sedí na invalidním vozíku usměvavý muž. Byť je herec a recitátor v plné práci, ruce mu nehybně leží na opěrce křesla – svůj počítač ovládá jen hlasem.

Musí ho krmit

„S rukama umím jen tohle,“ říká Strejček a předvádí, že s nimi sice pohne, ale dlaň nerozevře a ani prsty ho neposlouchají. Nijak se z toho nicméně nehroutí, naopak působí pozitivněji než někteří lidé v plné síle. „Alfrédku, oni jsou tady všichni,“ zdraví ho něžně Jitka a políbí ho. Situace, kterou doteď maximálně vídal jen zdravotnický personál sanatoria Šarlota v Prosečnici. Hvězda divadla Semafor totiž doteď víceméně tajila, jak žije ona i muž, který je jejímu srdci nejblíž. Dokumentaristku Olgu Sommerovou (73) ale Molavcová dokonce nechala zapnout kameru i ve chvíli, kdy spolu obědvali v restauraci sanatoria a svého partnera musela krmit.

Jitka Molavcová: Kvůli lásce se vzdala dětí

Video se připravuje ...

Díky ní přežil

„Alfréd je vzácný člověk a my si věříme navzájem. Máme vlastně velký štěstí,“ nechala Jitka za sebe mluvit city. „Mám ho moc moc ráda,“ dodala herečka s tím, že se znají skoro 30 let. Byť zprvu jen pracovně. „Mám pocit, že náš vztah se teprve stal skutečným vztahem po mém onemocnění, které trvá už pět let. V těchto situacích nejlépe poznáte toho druhého člověka,“ pochválil Strejček dojemnou péči divadelní parťačky Jiřího Suchého (91), která mu před lety zachránila i holý život. „Bylo to sedmadvacátého října roku 2017. Najednou telefon, já jela v tramvaji a on mi říká – Jituško, pomoz mi... Jeli jsme do motolské nemocnice a tam už si ho nechali. Řekli mi, kdybyste přijeli o deset minut později, tak by bylo pozdě,“ přiznala Molavcová prvně nahlas. „Ano, Jituška mi zachránila život – a to se nezapomíná,“ potvrdil Strejček. Životopisný dokument o Jitce Molavcové s názvem Klaunka můžete vidět příští sobotu (22. dubna) od 21.20 hod. na ČT1.

Vstal z mrtvých

Strejček, který před lety běhal maratony, v říjnu 2017 z hodiny na hodinu ochrnul. Byl si jako obvykle zaběhat v pražské Stromovce. V noci ho pak začalo brnět na nehtech, na rukou i nohou a ráno nebyl schopen pohybu. Jeho organismus napadl virus, kvůli němuž se u něj projevila nemoc s názvem Guillain-Barrého syndrom, což je vzácné zánětlivé onemocnění postihující nervovou soustavu. Uznávaný recitátor nemohl mluvit, nepohnul ani rukou, ani nohou, dokázal jen hýbat očima. V kladrubské léčebně a v mnoha dalších zdravotnických zařízeních strávil několik dlouhých týdnů, kdy se snažil o rekonvalescenci. A že je bojovník naprosto neskutečný – měl mozkovou příhodu, prodělal embolii a pak těžký covid-19. Jeho dvě dcery se s ním na přání lékařů musely dojít rozloučit. I tehdy se mu ale podařilo nepříznivý osud udolat...

Slzy dojetí

Párkrát si musela utírat oči a rozklepal se jí hlas. Jitka Molavcová byla po novinářské projekci v pražské Lucerně silně dojatá. Samozřejmě u toho nechyběl ani její divadelní parťák Jiří Suchý (91). „Chtěl bych poděkovat všem, kteří se zasloužili o ten film. Znovu jsem si musel uvědomit, s jak mimořádnou bytostí mi bylo dovoleno pracovat,“ vysekl Molavcové poklonu.

Markéta Stehlíková: Bez dcery se neodvážím koupit ani ponožky, vše musí schválit

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Sýkorka Borka
15. 4. 2023 • 09:10

Jitka je jemná a úžasná.Hlboko sa pred ňou a jej obetavosťou skláňam. Kiežby sme mali pri sebe takých ľudí,ako je ona...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.