Čínský prezident Si Ťin-pching u Putina: Co to znamená?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Čínský prezident Si Ťin-pching u Putina: Co to znamená?!

Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga v Moskvě (20.3.2023)
Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga v Moskvě (20.3.2023) (Reuters)

Oči světa se soustředí na Moskvu, kde je od včera na návštěvě čínský prezident Si Ťin-pching (69). Očekávání Ruska jsou veliká, ale podle expertů oslovených Aha! může země přejít do větší podřízenosti Pekingu.

Ačkoliv se Čína k válce staví neutrálně, diktátor Vladimir Putin (70) třídenní návštěvu prezidenta Si vnímá jako přátelskou, která staví mosty mezi oběma zeměmi. „Stojíme bok po boku jako skála uprostřed rychle tekoucího potoka,“ uvedl Putin. Ten měl včera společně se Si Ťin-pchingem poobědvat mezi čtyřma očima. „Naše přátelství neustále roste a musíme si ho vážit,“ řekl prezident Si. Jeho návštěvu Peking už dopředu označil za cestu míru. Na programu proto nechybí projednávání situace na Ukrajině. Experti, které deník Aha! oslovil, ale mluví o nové kapitole ruských dějin, kdy se země stává závislou na asijské velmoci. Ta bude Rusko využívat pro své vlastní ekonomické a strategické cíle...

Útok ruské stíhačky na americký dron zachytilo video.

Video se připravuje ...

Co Rusko od Číny potřebuje?

Rusko je dnes částečně izolováno od světa. Ačkoliv obchod s ním stále některé země udržují, Čína je pro něj nejdůležitější. Jen vloni ruský export do Číny vzrostl o 43 procent. Peking je sice ochotný pomoci, ale jen tam, kde je to pro něj výhodné, tvrdí odborník na Rusko Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO). „Třeba barel ruské ropy stojí dnes Čínu kolem 25 až 30 dolarů. Čína není hloupá, aby nabídla 60 dolarů, když Rusko potřebuje jakékoliv finanční prostředky,“ míní. Čína navíc umožňuje podle Havlíčka částečné obcházení sankcí. To Rusku může pomoct se získáváním technologií, zbraní či sestrojováním raket s přesným dostřelem, které Putin potřebuje.

Začne Čína víc vojensky pomáhat Kremlu?

„Čína už dnes přes soukromé firmy dodává munici Rusku tak, aby se vyhnula sekundárním sankcím Západu. Kritika už za to zazněla a země ji vnímá. Nemyslím si proto, že to povede k dramatickému navýšení munice,“ myslí si Karásková. Podle jejích slov Čína testuje, na co vše západní země upozorní, a zkouší tak své možnosti.

Může návštěva upevnit Putinovu moc?

Putinova cesta na Krym a do Mariupolu by se v posledních dnech neuskutečnila, nebýt návštěvy prezidenta Si v Rusku, uvedl Havlíček z AMO. „Je to signál Pekingu i vysoce postaveným lidem v Rusku, jako třeba čečenskému vůdci Kadyrovovi, že má Putin vše pod kontrolou. A to i přes fakt, že je situace v Rusku rozjitřená jak na společenské úrovni, tak mezi elitami,“ sdělil.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.