Umělci z Prahy měli na MDŽ žně! Kolik kasíroval Gott? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Umělci z Prahy měli na MDŽ žně! Kolik kasíroval Gott?

Karel Gott
Karel Gott (archiv Blesku)

Dnes jsou ženy během svátku MDŽ obvykle obdarovány květinou či bonboniérou a po světě oslavují svá práva, která ještě v minulém století nebyla žádná sláva. Na druhou stranu se tehdy paradoxně svátek žen slavil intenzivněji než v současnosti, alespoň co se České republiky týče (dříve ČSSR). Nejvíce ze svátku však těžili hudební umělci.

Vystupovat za minulého režimu ku příležitosti MDŽ bylo pro umělce zlatým dolem. Za jeden den si mnozí přišli k větším penězům, než byla průměrná měsíční mzda. Den to byl pro ně sice finančně vydatný, cestování z jednoho kulturního domu do druhého bylo ale časově i fyzicky náročné.

Ladislav Špaček vzpomíná na MDŽ v osmdesátkách: Karafiát, Sklepmistr a oslavy v podniku!

Video se připravuje ...

„Pamatuji se, že už v lednu jsem se děsila toho, co všechno Milan (zpěvák Milan Chladil, pozn. red.) domluvil za vystoupení na MDŽ. To jsme měli i čtyři za jeden den – a to už bylo skutečně moc. To už jsem ani nevěděla, co zpívám,“ zavzpomínala zpěvačka Yvetta Simonová (94) pro web Prima Ženy.

Honorář za jeden koncert činil 800 korun. Po celém dni vystupování si tak hudebníci přišli na tehdejší dobu na velmi slušnou sumu. Zcela za vodou pak byl Karel Gott (†80), jenž jako jeden z mála mohl za socialismu pracovně vycestovat i do západního Německa.

Felix Slováček otevřel Gottovu kavárnu! A dojal se

Video se připravuje ...

Tam za jedno vystoupení s Orchestrem Ladislava Štaidla (†75) vydělal i s ostatními členy 160 tisíc korun. Jak napsal výše zmíněný web, sám Mistr pobral po takovém koncertu v osmdesátých letech 112 000 Kč, Ladislav Štaidl (†75) 23 000 Kč a zbytek se rozdělil mezi ostatní členy orchestru. Ačkoli se tedy měly oslavovat především ženy, nejvíce se během tohoto mezinárodního dne radovali zpěváci...



Přečtěte si
AHel
8. 3. 2023 • 16:22

Autor komentáře říká nesmysly...žena vysokoškolačka za socialismu (žádný komunismus tu nebyl, to byla poslední fáze, každý dostává tolik, kolik potřebuje) byla vážená, nebyl s ničím problém, nikdo nekontroloval odchody příchody, komu a jak dlouho telefonuji, kdy přijdu z oběda. Chaty na horách či v Jižních Čechách za hubičku. Je pravda, že jsem v práci "neseděla", ale fakt pracovala, i přes čas, ale můj šéf mě vždycky velmi dobře za to odměnil. Když byly kolegyně důchodového věku, tak se všechny odměny psaly na ní a den po výplatě, nám v obálkách ty odměny, které jí nepatřily, ale zvyšovaly jí výši důchodu nám čestně vrátila zpět. Tak takové to bylo v mém případě v roce 1985-1990. Teprve teď jsou ženy onuce. Pokud to není chlap v sukni, tak má plat i o 1/2 menší než chlap. Chlapi Vás v MHD nepustí sednout, přibouhnou vám dveře na nos, aby pomohli do kabátu neexistuje, to jen ročníky 1962 a níže!!! Možná, že dělnická třída byla jiná, ale moooc si to nemyslím. Vysokoškoláci jeden vedle druhého gentleman.... Pisálku prober se.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.