PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Jaro nás zahřeje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Jaro nás zahřeje

Žlutý narcis také uvěřil, že už je jaro.
Žlutý narcis také uvěřil, že už je jaro.  (Vykoukla i otužilá sedmikáska.)

Začalo jaro! Alespoň to meteorologické. A jaké že bude? Podle předpovědních modelů by mělo být jako celek nadprůměrně teplé. Jenže než se zahřejeme, budeme muset přečkat nejméně ještě jeden chladný týden.

Zima je za námi a byla poměrně vlídná. Prvním březnem začíná meteorologické jaro, které končí 31. května. Bojíte se, aby si nechtělo vynahradit mírnou zimu? Podle předpovědních modelů by to tak být nemělo. „Zejména ve východních částech Evropy se během března, dubna a května čekají vyšší teploty, než je průměr, a příjemné jarní počasí bez extrémů,“ předpovídají meteorologové společnosti Severe Weather Europe. Západní oblasti starého kontinentu pak podle meteorologů zažijí pravděpodobně častěji postupující studené fronty ze severozápadu. Ale i tam bude tepleji než obvykle.

Pomalý start

Nejbližší dny náš ovšem nezahřejí. Po zadní straně tlakové níže nad Skandinávií k nám bude proudit studený a vlhký západní vzduch. Denní teploty se budou pohybovat kolem pěti stupňů, na jižní Moravě může rtuť teploměru výjimečně vystoupat až k devíti. V noci bude mrznout.

O kolik se oteplí?

Teplé jaro čeká hlavně východní a střední Evropu. V Česku by mělo být přibližně o stupeň až dva tepleji, než je obvyklé. Průměrné březnové teploty přitom činí 3,7 stupně, dubnové 8,5 stupně a květnové 12,7 stupně.

Přečtěte si
Jan Kocián
13. 3. 2023 • 03:50

Pro vznik supercel v Evropě, je ideální konec února a první polovina března... což je nejlépe střežené tajemství před českými meteorology, ale ti zahraniční z ESTOFEXu už na to přišli dnes v pondělí ráno (pozdě, ale přece) a píšou:

"Unusual and record warm airmasses will be advected into many parts of SW, W, and Central Europe with a strong South-Westerly flow. Supercells will be capable to produce large hail of up to 5 cm and severe wind gusts. Tornadoes cannot be ruled out.

During the late afternoon and night hours, storms should organize along a line, thanks to the linear forcing of the cold front. Later the convective activity will decrease."

Jan Kocián
10. 3. 2023 • 22:38

SHMÚ neměl žádnou bouřkovou výstrahu, pak vydal žlutou bouřkovou výstrahu... když meteorologové uviděli intenzitu bouřek na radaru, vydali oranžovou výstrahu na možnost přívalových povodní.

Neresnica překonala 2. povodňový stupeň z 23 cm na 108 cm, 12 cm chybělo do 3. povodňového stupně.

Jan Kocián
9. 3. 2023 • 02:34

Noční bouřky v Německu jsou tak silné, že platí oranžový stupeň výstrahy a píšou: "There is a risk of heavy thunderstorms with heavy rain and small hail. Approaching from the west. Max. gusts: 100 km/h."

Jan Kocián
5. 3. 2023 • 23:16

8. a 9. března možnost supercel v západní Evropě, v Německu i v Česku! Ještě větší šance na jednu nebo dvě supercely v České republice nastane 11. a 12. března!

Jan Kocián
3. 3. 2023 • 22:35

V pondělí 6. března BOMBOGENEZE v Severním moři! Bouřky se začnou tvořit na severozápadě Evropy 7. března. Potom 8. i 9. března lze počítat s ojedinělými bouřkami mimo jiné i v Německu, Polsku a také v Česku, i silné bouřky to budou v Česku! Vzduch původem z Tichého oceánu se totiž bude střetávat se vzduchem ze severního pólu!

V dalších dnech postupně i ojedinělé VELMI SILNÉ BOUŘKY v západní, jižní i střední Evropě!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.