PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Jaro ještě spí, sype se sníh | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Jaro ještě spí, sype se sníh

Napadlo, hurá do Špindlu.
Napadlo, hurá do Špindlu. (Foto ČTK/D. Taneček, Český hydrometeorologický ústav)

Hory zasypaly sněhové vločky, místy až 20 cm vysokou peřinou, nížiny kroupy. Únorové jaro skončilo. Jde však o dobrou zprávu pro děti mířící na jarní prázdniny. Konec měsíce bude mrazivý a slunečný.

S chumelením musíme počítat i dnes, v Krkonoších má podle meteorologů během celého víkendu napadnout až 60 centimetrů sněhu. Hned na startu nového týdne začne srážek ubývat a těšit se můžeme i na slunečné dny. Tát nebude. „Noční teploty budou nízko, na sněhové pokrývce klesnou až k –10 °C a také nejvyšší odpolední teploty porostou jen pozvolna,“ řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Hrozba lavin

V Krkonoších a Jeseníkách aktuálně platí 2. stupeň lavinového nebezpečí. „Na závětrných svazích Krkonoš se budou tvořit sněhové desky. Zde se mohou vyskytnout laviny z navátého sněhu, na podmáčené sněhové pokrývce se mohou objevit i laviny klouzavé,“ řekl specialista horské služby Robert Dlouhý.

Jak bude?

Dnes: na většině území sněhové přeháňky, na horách trvalejší. Den –1 až 5 °C.

Zítra: oblačno, místy polojasno, na horách sněhové přeháňky. Noc –8 až –2 °C, den –1 až 3 °C.

Úterý: jasno až polojasno. Noc –9 až –3 °C, den 1 až 5 °C.

Středa: jasno až polojasno, později místy nízká oblačnost. Noc –9 až –3 °C, den 3 až 7 °C.

Víte, že...

...v Česku je aktuálně otevřeno 61 % všech lanovek či vleků a přes 65 % sjezdovek?

Přečtěte si
Jan Kocián
2. 3. 2023 • 23:59

20. února jsem předpovídal, že 7. března se vytvoří souvislá sněhová pokrývka i ve velkých městech ČR... a že po mírném oteplení bude v březnu opakovaně přicházet mráz s podprůměrnými teplotami a sněžením...

... a přesně to se stane v noci ze 7. března na 8. března, kdy začne pršet, západní Čechy se budou už nacházet v chladném vzduchu, takže tam bude sněžit... postupně bude sněžit i na severní Moravě a ve Slezsku. Ve vyšších polohách Prahy bude ve středu 8. března ležet sněhový poprašek... Karlovy Vary, Liberec, Ústí nad Labem i Plzeň... tam všude to bude něko­lika­centi­metro­vá vrstva sněhu!

Jan Kocián
27. 2. 2023 • 15:57

ČHMÚ předpovídá nadprůměrně vysoké teploty a píše: "Období od 20. února do 19. března 2023 bude teplotně nadprůměrné až průměrné."
------------
K vidění na webu ČHMÚ po kliknutí na "Měsíční výhled" v levém sloupci do pondělních cca 17 hod.
------------
Všichni zahraniční meteorologové a klimatologové varují, že Severní Ameriku i Evropu zasáhnou mrazy, ale ČHMÚ má tu drzost jim nevěřit a předpovídat teplotní nadprůměr. Netřeba dodávat, že zase zcela blbě!

Jan Kocián
27. 2. 2023 • 01:44

Dnes v pondělí sněhová kalamita na severu a severovýchodě USA, ale daleko horší sněhová a ledovková kalamita nastane v USA a na jihu Kanady v pátek 3. března, díky extrémně silné tlakové níži.

Možnost tornád v USA už dnes, ale ta silná tam budou mít až 1. a 2. března!

Jan Kocián
26. 2. 2023 • 23:57

V pátek byly přeháňky a bouřky silnější, než ČHMÚ očekával. Nyní je zase oněch očekávaných až 60 cm sněhu přehnanou předpovědí... zřejmě proto, že při minulém výraznějším proudění ze severních směrů připadlo na horách daleko víc, než ČHMÚ předpovídal... proto se teď chtěl ČHMÚ "pochlapit" těmi 60 centimetry... a zase blbě.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.