Nejslavnější kriminálce je 55 let! Columbo: Znáte jeho křestní jméno? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejslavnější kriminálce je 55 let! Columbo: Znáte jeho křestní jméno?

Legendární Columbo Peter Falk (†83)
Legendární Columbo Peter Falk (†83) (Foto Profimedia, ara)

Na první pohled vypadá jako roztržitý a mírně natvrdlý chlápek odvedle. Jezdí kraksnou, nosí ošuntělý kabát, padouchy baví historkami o dost možná neexistující manželce. Jenže před poručíkem Columbem by se měl každý mít na pozoru, prohlédne každou lest

Od premiéry prvního dílu oblíbeného detektivního seriálu právě uplynulo 55 let… Divák už od začátku ví, kdo je vrah, a jen sleduje, jak Columbo krůček po krůčku případ rozplétá. A kromě toho nejde ani tak o souboj dobra se zlem, jako spíš o souboj intelektů. A na ten poručíkův si jen tak někdo nepřijde…

  1. Hlavní role se zhostil skvělý Peter Falk (†83). Původně si měl poručíka střihnout zpěvák a herec Bing Crosby (†74). Kvůli natáčení by se musel načas vzdát své vášně – golfu – a tak s díky odmítl.
  2.  Když Falk dostal poprvé do ruky scénář, řekl tvůrcům: „Pro tu roli bych vraždil!“ A jak se později ukázalo, obsadit ho byl skvělý krok. Ženy jej vnímaly jako sexsymbol, v mužích budil sympatie, působil nenápadně, lidově, a přesto neohroženě.
  3. Tušili jste, že první epizodu seriálu režíroval slavný Steven Spielberg (76)? Bylo mu tehdy pouhých 25 let a nikdo netušil, jak diváci Columba přijmou. Režie posledního dílu první série se pak zhostil sám Falk.
  4. Postava je sympatická asi i proto, že si do ní Falk přidal spoustu improvizačních prvků – gesta, mimiku, občas si i pozměnil scénář. Také Columbovy hlavní rysy vymyslel sám herec: vždy se vrací, aby se pozeptal na nějakou drobnost, přemýšlí velmi pomalu a často uvažuje nahlas a zmiňuje se o své ženě.
  5.  Jen skutečně dobří pozorovatelé vědí, jak se Columbo jmenuje křestním jménem. Ve scénáři nikde není uvedeno jméno – ani nemělo být. Jenže v jednom z dílů kamera zabere poručíkův odznak, z nějž se dozvídáme, že se jmenuje Frank.
  6.  Když v roce 1974 skončila rumunská televize s vysíláním druhé série, propukly kvůli tomu v zemi protesty. Vláda vyzvala Falka k tomu, aby učinil veřejné prohlášení a uklidnil lidi, že třetí řada je už na cestě.
  7. Hned 6 rolí v šesti různých dílech si v seriálu zahrála i skutečná žena Petera Falka Shera Danese (73). V epizodě, kde se vyšetřuje smrt zpěvačky, také nazpívala její píseň.
  8. Ihned po odvysílání první série se začaly množit prosby, aby měl poručík v dalších epizodách pomocníka. Tvůrci souhlasili a »obdarovali« Columba uslintaným hafanem. Falk byl zprvu proti, ale když smutně koukajícího baseta poprvé viděl, řekl prý, že to bude fungovat.
  9. V roce 1976 vydělával Falk 300 tisíc dolarů za epizodu. V roce 1989 už to bylo 600 tisíc – na tu dobu pořádný balík.
  10.  Pouze jednou jedinkrát nechá poručík Columbo uprchnout vraha – nevyléčitelně nemocnou ženu, která si nemůže vzpomenout, že spáchala zločin.
  11. A co všechno víme o Columbově rodině? Vyrostl v italské čtvrti v New Yorku. Má pět bratrů a jednu sestru (která později zemře), zřejmě i manželku, kterou ale nikdo nikdy neviděl. Je pravděpodobně bezdětný, ovšem jeden u něj nikdy neví. V některých epizodách o dětech mluví, v jiných tvrdí, že žádné nemá…
  12. Detektiv jezdí ve starém (a poruchovém) kabrioletu Peugeot 403 z roku 1960. Zajímavé je, že v různých dílech má automobil odlišnou poznávací značku. 
  13. Za roli získal Peter Falk 4 ceny Emmy – v roce 1972, 1975, 1976 a 1990. Roku 1973 si také došel pro Zlatý Globus.
  14. Peteru Falkovi byla v roce 2008 diagnostikována Alzheimerova choroba. Jeho zdravotní stav se velmi rychle zhoršoval a před svou smrtí už prý ani nevěděl, že kdy hrál nějakého Colomba. Zemřel v roce 2011 a oficiální příčina úmrtí dodnes není známá.
  15. Peteru Falkovi byla v roce 2008 diagnostikována Alzheimerova choroba. Jeho zdravotní stav se velmi rychle zhoršoval a před svou smrtí už prý ani nevěděl, že kdy hrál nějakého Colomba. Zemřel v roce 2011 a oficiální příčina úmrtí dodnes není známá.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.