Spoluautor Docenta: Čas smrti až po pitvě? Chyba detektivek v TV! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Druhá řada Docenta: Zůstane ústřední trojice?

Pokračování úspěšného seriálu se už chystá! Kdo ze "svaté trojice" zůstane?
Pokračování úspěšného seriálu se už chystá! Kdo ze "svaté trojice" zůstane? (ČT)

Třetí a poslední díl minisérie Docent poběží v televizi dnes večer. První dvě epizody měly sledovanost kolem dvou milionů diváků, čeká se to i teď. Za úspěchem stojí nejen herecké výkony, ale i scénář. Jedním z jeho autorů je bývalý elitní kriminalista Josef Mareš (58). Mordy vyšetřoval, teď o nich píše. Jaké chyby se v detektivních seriálech dělají nejčastěji?

„Pokud na místo přijede »patolog«, který slíbí, že stanoví dobu smrti až po pitvě, tak to je přesně ten případ. Protože pokud vám doktor neřekne dobu smrti hned na místě, po pitvě už vám ji neřekne určitě. Nebo pokud problematický podpis zkoumá »grafolog«. Nebo když policista konstatuje, že pachatel vlastníma rukama »uškrtil« oběť. Ve všech těchto případech tuším, že si scénárista moc o policejní práci nezjistil,“ kroutí hlavou bývalý detektiv z oddělení vražd Josef Mareš

Více z rozhovoru najdete v tištěném vydání Nedělního Aha!

Nejdelší případ? Dva roky!

Někdy se vrah najde hned, jindy to trvá. Jedním z nejdelších vyšetřování, co Josef Mareš zažil, byl případ klánovického vraha, kdy byl na místě zastřelen hledač pokladů. Pachatel i oběť se viděli až na místě vraždy. „Byl to majstrštyk, který se nám povedl. Ale trvalo to. V televizi to trvá šedesát minut, ale v reálu to trvalo dva roky,“ vyprávěl kriminalista. Kauza se pak stala inspirací pro jeden z dílu Případů 1. oddělení. Konkrétně jím startovala třetí řada.

Seriál Docent:

Video se připravuje ...

Píše se druhá řada

Docent má takový úspěch, že se chystá druhá řada. Scénáře, na nichž opět spolupracují Josef Mareš a Jan Malinda, by měly být hotové na jaře, protože na podzim už by se mohlo točit. „Zatím jsme ve fázi psaní, takže se, prosím, nezlobte, ale nemůžu říct vůbec nic,“ reagoval na dotaz, o čem druhá řada bude, Josef Mareš. Podle režiséra Jiřího Stracha by ale měla i nadále zůstat ústřední trojice postav.

Kulový Blesk: V Docentovi jsou hloupé a ploché postavy

Video se připravuje ...



Přečtěte si
arbitr
20. 2. 2023 • 07:36

Nikoli od kriminalistů, ale od lékařů jsem slyšel, že pokud je přesně znám čas posledního jídla, lze stanovit dobu úmrtí podle stavu trávení ? Naopak na ztuhlost a tělesnou teplotu (i vnitřní) mohou mít naopak vliv extrémní podmínky - př. vyhřívaná sušárna či chlazené prostory, prudké slunce, extrémní mráz ?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.